Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Ce se intampla atunci cand, dupa o cura de antibiotice, scade drastic numarul de bacterii din intestin. Rolul probioticelor

Embed:

Mergeti la o farmacie cu o reteta de antibiotice. Printre alte obligatii de serviciu, farmacistul trebuie sa va recomande un probiotic.

Vorbim insa de substante care difera de la produs la produs si care trebuie adaptate la starea generala de sanatate si la varsta pacientului, ori sarcina aceasta ii revine medicului. Doar de la el poate pleca indicatia corecta.

antibiotice

In interiorul tubului digestiv exista miliarde de bacterii care au intre ele relatii stranse, construite de cand v-ati nascut. Toate laolalta formeaza micro-biota. O parte dintre ele este distrusa de antibioticele cu spectru larg.

Asa ca dupa un tratament de asemenea natura este imposibil sa le refaceti doar prin alimente bogate in lactobacili. Lactatele fermentate, ori muraturile conservate in sare sunt, ce-i drept, foarte utile.

castraveti in saramura

Prof. univ. dr. Veronica Lazar, Facultatea de Biologie, Univ. din Bucuresti: "Nu e posibil ca o specie din afara sa patrunda, sa se instaleze intre componentele microbiotei normale, dar doar traversand tubul digestiv poate sa exercite niste efecte benefice, in primul rand de stimulare, de crestere a propriilor lactobacilli. Un tratament cu antibiotic nu omoara niciodata toata popuatia de lactobcaili, ci doar o redue numeric drastic."

Cu alte cuvinte, cu putin ajutor propriile bacterii se vor reface singure, in timp. Probioticele din capsule actioneaza pe acelasi principiu. Contin specii controlate de lactobacili, in cantitati enorme, inexistente intr-un banal iaurt, dar pentru ca vorbim de medicamente, tot medicul este cel care le recomanda, dupa ce face corelatia cu tipul antibioticului prescris si totodata cu starea generala de sanatate a pacientului.

Prof. univ. dr. Veronica Lazar, Facultatea de Biologie, Univ. din Bucuresti: "Sa nu le luam la intamplare nici pe acestea, nici medicamentele probiotice recomandate de medic si pentru diverse scopuri. Sunt recomdante pentru niste conditii anume, se utilizeaza tulpini selectate, bine cunoscute."

iaurt

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca bacteriile din tubul digestiv produc vitaminele din grupurile B si K.

Aacad. dr. Octavian Popescu, microbiolog, Academia Romana: "In decursul evolutiei am imprumutat de la bacteriile pe care le avem in tubul nostru gene de care aveam nevoie. Fara bacteriile din tubul digetiv nu am putea trai. Noi putem manca normal, dar bacteriile isi aleg ce au nevoie si produc pentru noi vitamina B6, vitamina B12, vitamina K."

Odata reduse numeric prin administrare de antibiotic vor sintetiza mai putine vitamine. De aceea hrana bogata in lactobacili, pe de-o parte, si probioticele de cealalta, ajuta la refacera populatiilor normale de bacterii. Implicit, regleaza productia de vitamine B si K. Acestea nu pot fi aduse in organism prin produse de sinteza.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 14 Septembrie 2016
Citeste mai multe despre: CSID, antibiotice, farmacie, probiotice, bacterii, lactobacili, vitamine,
Ultimele stiri
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed