Ce risti daca porti lentile de contact mai mult de 12 ore. Boala care apare iti poate afecta definitiv vederea

×
Codul embed a fost copiat

Un avertisment clar adresat celor care poarta anumite lentile de contact vine din partea medicilor britanici.

Cine le foloseste mai mult de 10-12 ore pe zi si-ar putea pierde vederea pentru ca, in timp, ochii se usuca si pe cornee apar vase de sange anormale.

Reprezentantii importatorilor spun ca problemele pot fi evitate, atata vreme cat oamenii respecta instructiunile de folosire si lasa ochiul sa "respire".

Daniela Goicea, oftalmolog: “Daca nu vii la control, nu stii ca ai aceasta problema. N-ai cum sa simti. Pacientul vine cand e prea tarziu, cand nu ai ce face.”

Avertismentul lansat de britanici se adreseaza celor care poarta mai mult de 12 ore pe zi lentile de contact moi din hidrogel. Primul efect este uscaciunea a ochiului, care tradeaza lipsa de oxigenare a corneei. Aceasta incearca sa compenseze, in prima instanta, printr-o ingrosare treptata. Daca pacientul nu intra in tratament, pe suprafata corneei vor aparea, in mod aberant, noi vase de sange. Arata ca o panza de paianjen intinsa pe albul ochiului. Vederea scade, insa cel mai mare pericol e dezvoltarea acestei retele pe centrul corneei. Pentru ca fenomenul se asociaza si cu infectii, poate aparea orbirea.

Citește și
lentile
O tanara din Taiwan a orbit pentru ca nu si-a dat jos lentilele de contact timp de 6 luni
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Ochii vor fi acoperiti cu vase de sange, iar acest lucru opacizeaza corneea si, in cazuri rare, pot ameninta vederea", arata oftalmologii britanici, alarmati ca in majoritatea cazurilor pacientii care risca sa-si piarda lumina ochilor sunt tineri care lucreaza zilnic peste 12 ore si care ajung in final sa poarte lentilele chiar si 18 ore din 24.

Si medicii, si importatorii, le recomanda utilizatorilor sa respecte instructiunile.

Sofia Voicu, reprezentantul unor importatori: "Sunt persoane care se trezesc la 5-6 si poarta lentile pana la 11-12, ceea ce nu e tocmai normal. Trebuie respectat termenul de purtare, in functie de furnizor, de tipul lentilei si de material."

“Lentile recomandate pentru purtare pe timpul zilei 10-12 ore pe zi." Asa scrie clar pe unul dintre ghidurile oferite de producatorii acestor dispozitive medicale. De fapt, totul se rezuma la a respecta cu strictete aceste indicatii. Altfel, e ca si cum te-ai plange de reactii adverse, atunci cand pe prospectul unui medicament scrie "cel mult 3 pastile pe zi", iar tu iei un pumn de pilule.

Cand boala e depistata la timp, refacerea ochiului dureaza in medie 6 luni: 3 de tratament si alte 3 de pauza.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"Un parazit imi manca ochiul". Drama unei tinere dupa ce a folosit o pereche de lentile de contact

O tanara din Marea Britanie a avut de suferit enorm din cauza unor lentile de contact: a dezvoltat o infectie extrem de periculoasa, care ar fi putut sa o lase fara vederea unui ochi.

O tanara din Taiwan a orbit pentru ca nu si-a dat jos lentilele de contact timp de 6 luni
O tanara din Taiwan a orbit pentru ca nu si-a dat jos lentilele de contact timp de 6 luni

O tanara studenta din Taiwan si-a pierdut vederea in urma unei infectii extrem de periculoasa, cauzata de faptul ca nu si-a scos lentilele de contact timp de 6 luni.

Google va lansa lentilele de contact
Google va lansa lentilele de contact "smart". Ce va face acest gadget cu lacrimile posesorului

Google Lab, renumit pentru proiectele sale atipice, a anuntat, joi, ca este pe cale sa lanseze un set de lentile de contact "smart".

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.