Bolile cardiace si diabetul, asociate cu grasimea corporala. Ce se intampla in corpul nostru cand crestem lent in greutate

Ultimul update: Vineri 12 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Marti 09 Februarie 2016 09:31
Categorie: CSID

Orice boala cardiovasculara prevesteste si un diabet, spun specialistii. Indiferent despre care dintre afectiuni vorbim, in organismul pacientilor exista acelasi tip de grasime activa.

Aceasta grasime tulbura toate procesele metabolice. In exterior, manifestarile inseamna cresteri lente in greutate. Pe care insa creierul le percepe drept stare de bine.

Acad. prof dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Diabetul e o boala cardio-vasculara, iar eu spun ca toti pacientii cardio-vasculari sunt pacienti diabetici sau viitori diabetici."

In categoria pacientilor cardiovasculari intra cei care au depuneri de grasime in vasele de sange, dar si cei cu hipertensiune. Ce se intampla in organismul lor? Celulele din pancreas care secreta insulina sunt mai putine decat la o persoana sanatoasa. Iar metabolismul grasimilor din sange se deterioreaza in viteza, ceea ce are impact asupra vaselor de sange. Glicemia crescuta este doar un stadiu tarziu al acestor modificari.

Atat bolile cardiace, cat si diabetul, sunt asociate in proportie de peste 80% cu grasimea corporala, care se comporta agresiv in interiorul organismului. Cea mai periculoasa crestere in greutate e cea lenta. ''Nici n-am simtit cand am pus cele 10-15 kilograme'', spun, de obicei, cei in cauza. Nici nu au cum...

Copiii reactioneaza cu tulburari "digestive" la orice agresiune din exterior. Ce spun pediatrii despre suferintele ascunse

Cresterile lente in greutate determina, la nivelul centrilor nervosi din creier, o stare de euforie. Asadar, psihic va simtiti bine. Dar...

Acad. prof dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Acesti pacienti care au fost programati genetic sa aiba 70 de kilograme si acum au 90 de kilograme, pancreasul trebuie sa secrete pentru 20 de kilograme in plus, iar acest pancreas este deja intr-o stare de discomfort functional, nu se simte bine."

Initial, glicemiile sunt normale. Asa ca totul pare normal. Dar cele 20 de kilograme in plus determina distrugeri sigure, peste tot, in interior. Efectul lor este accentuat de tigari.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Fumatul afecteaza peretele vascular si creste riscul de hemoragii vasculare, fiind o intoxicatie cronica."

Miscarea intensa are rol de medicatie pentru sanatatea pancreasului, dar si a vaselor de sange. Efectul ei nu a putut fi integrat pana acum intr-un medicament. Si pentru ca toate reactiile chimice din organism sa fie normale, conteaza ca farfuria sa aiba dimensiuni modeste. Aceasta in ciuda credintei celor mai multi romani cum ca bunastarea inseamna mancare multa.

Acad. prof dr. Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si nutritie: "Cu cat mai putin mananci, cu atat traiesti mai mult si mai sanatos. Deci omul are nevoie de foarte putine alimente. Nenoricirea societatii nostre e ca alimentele sunt din ce in ce mai ieftine."

In Romania, 60% din decesele anuale sunt provocate de bolile cardiovasculare. Aplicatia care iti spune cand sa mergi la medic

In Romania, 60% din decesele anuale sunt provocate de bolile cardiovasculare. Aplicatia care iti spune cand sa mergi la medic

Accident vascular

Accidentele vasculare la vârste tinere au o componentă genetică

Riscurile la care se expun pacienții care nu tratează infecțiile urinare

Statul pe telefon, pe întuneric, are consecințe grave asupra sănătății

Statul prelungit în fața calculatorului poate afecta grav ochii copilului

Ce trebuie să știm despre Hepatita C, boala de care suferă 600.000 de români

Cele mai cunoscute mituri despre contraceptive: "Nu vreau să mă îngraș, dați-mi niște pilule care nu îngrașă”

Andra

Andra și secretele frumuseții. Cum se ține în formă în timpul concertelor