Alimentul-minune care iti regleaza nivelul de colesterol. Ce este puiul de balta si de ce ni-l recomanda medicii in diete

Ultimul update: Luni 20 Aprilie 2015 06:58
Data publicarii: Vineri 17 Aprilie 2015 12:36
Categorie: CSID

In varianta mai eleganta gasita in meniurile restaurantelor se numesc pui de balta. Va plac sau nu, e o chestiune ce tine de gustul fiecaruia. Noi pledam insa pentru proteine de calitate inalta, fara cholesterol. Iar acestea sunt un exemplu numai bun.

Va spunem povestea unuia dintre cele mai complicate procese - drumul colesterolului din farfurie si pana in momentul in care ajunge sa ne influenteze existenta. Cel mai bine e sa detineti controlul in aceasta privinta. Pentru asta, trebuie sa stiti sa luati decizii intelepte.

Paul Nicolau vrea sa reinvie traditia broscarilor. Pana in 1989 Delta Dunarii era cel mai mare exportator din Europa de pui de balta. Pe romaneste, broaste. Industria a murit dupa 1990. Acum incep actiunile de resuscitare.

"Ne ducem la Delta Dunarii sa invatam de la broscarii de alta data si facem pe aici, pe langa Bucuresti, langa Giurgiu. De ce sa mancam pui de balta? Franta e cel mai mare consumator si bucataria lor e una faimoasa la nivel mondial. De ce sa nu o facem si noi?", se intreaba Paul Nicolau.

Gustul broastelor oscileaza intre pui si peste si e o chestiune de… gust. Calitatea se invarte in jurul unei informatii nutritionale - 0,3 grame de grasime la 100 de grame de pui de balta. Iar aceasta inseamna proteina animala valoroasa. Fara grasimi asociate, fara colesterol.

Colonoscopia, analiza simpla care descopera din timp leziunile colonului. De ce trebuie introdusa in setul uzual de analize

Facem povestea colesterolului si va invitam in interiorul ficatului. Acest organ-industrie fabrica propria cantitate de colesterol, independent de ceea ce mancati. Cantitatea e setata genetic.
Vine insa a doua cantitate de colesterol, din hrana, respectiv din produse de origine animala. Pe aceasta, tot ficatul o proceseaza.

Productia proprie de colesterol, daca ar fi prea mare, se poate echilibra prin medicamente numite statine. Cantitatea mare de colesterol ingerata se corecteaza doar prin regim. Ne certifica doctor Anca Sima, care coordoneaza cel mai avansat laborator de lipidologie din Romania.

"Vin la mine pacienti si le zic sa tina regim, sa nu mai fumeze, sa nu mai bea si ei zic: 'Nu! Da-mi o pastila sa mananc, sa beau, sa fumez'. Ei, pastila asta nu s-a inventat inca", a spus dr. Anca Sima, de la Instutul de Biologie si Patologie Celulara.

Ne aflam in situatia in care, dintr-o data, productia proprie de colesterol a ficatului creste peste limitele considerate sigure. Sau, prin repetare, exagerati cu grasimile din hrana. Se modifica in sange colesterolul circulant cu potential rau - LDL si VLDL colesterol.

"Cresterea colesterolului atrage dupa sine cresterea trigliceridelor, dar aceasta crestere genereaza aparitia stresului oxidativ. In circulatia libera apar radicali liberi, care oxideaza inclusiv particulele de colesterol, situatie periculoasa. Vorbim despre o bomba nucleara in interiorul propriului dumneavoastra organism", a explicat dr. Anca Sima.

Colesteroul LDL marit atrage dupa sine si cresteri ale tricliceridelor, fenomen asociat cu diabetul. Dar, fara aceste grasimi, in cantitate normala insa, nu exista viata.

"Stim foarte bine, uleiul pluteste in apa, la fel si grasimile, colesteroul si trigliceridele, doua componente fundamentale din circulatie, le folosim pentru producerea de energie", a spus dr. Loredan Niculescu, cercetator.

Traiti datorita unor procese in lant. Puteti sa interveniti in aceste procese, chiar daca nu mai sunt perfecte. Dietele sarace in colesterol trebuie incepute la cea mai mica modificare a grasimilor din sange. Situatia nu doare si nici nu se simte ciudate, dar se vede pe buletinul de analize. E reversibila! Prin propria decizie!

Feli Donose si formula prieteniei cu propria persoana. Dieta care o ajuta atat fizic, dar mai ales psihic

Feli Donose si formula prieteniei cu propria persoana. Dieta care o ajuta atat fizic, dar mai ales psihic

csid

CSID. Picăturile de nas vaso-constrictoare pot fi extrem de periculoase

2 din 10 adolescenţi suferă de depresii şi au probleme la şcoală. Ce pot face părinţii

Lili Sandu, despre stilul de viaţă sănătos: "Mâncam icre negre în fiecare dimineaţă"

Carnea cu antibiotice a dus la apariţia unor infecţii fără tratament. Cum e controlată în România

Medicii români au creat celule manipulate genetic, care luptă cu cancerul

Fumatul crește riscul de accident vascular cerebral

nas infundat

Nasul înfundat poate fi semnul unor probleme grave. Picăturile creează dependenţă