Accidentele vasculare cerebrale, care omoara un pacient din doi, sunt agravate de fumat. RMN-ul, prima metoda de preventie

Ultimul update: Luni 20 Martie 2017 06:47
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2017 09:42
Categorie: CSID

In ultimii 20 ani de ani studiile au facut cert legatura dintre gene si accidentele vasculare cerebrale. Atat cele care implica hemoragii cerebrale, cat si cele ischemice. Situatii in care fluxul sanguin catre o parte a creierului este redus sau blocat.

Episoadele pot fi produse si de asa-numitele ghemuri vasculare, care la randul lor se pot mosteni. De aceea daca o ruda a trecut printr-un astfel de eveniment, faceti-va un RMN de control.

Un accident vascular hemoragic presupune inundarea unei parti din creier cu sange. Episoadele apar in urma hipertensiunii netratate. Pot fi produse insa si de asa-numitele ghemuri vasculare, care se pot mosteni. Malformatiile cerebrale se formeaza din viata intrauterina.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Sunt ghemuri vasculare care se pot rupe si atunci pot produce hemoragii cerebrale, care in 50% din cazuri costa viata bolnavului si care se manifesta prin crize comitiale, asa numitele crize epileptice."

Pe linie genetica vin si malformatiile numite cavernoame cerebrale. Se pot manifesta la un moment dat prin crize de epilepsie.

Candidoza are nevoie de un tratament corect pentru ambii parteneri. Care sunt factorii de risc si cum se previne afectiunea

Ce puteti face daca v-ati nascut cu acestea sau daca aveti predispozitie pentru accidente cerebrale? Primul pas este sa aflati care este cu adevarat starea dumneavoastra.

Din acest motiv un RMN de control in plina stare de sanatate va poate salva viata.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: "Ne-am nascut cu ele, dar ele nu rup obligatoriu. Spre exemplu, in anevrismele cerebrale in general unul dintre cei mai mari factori de risc este fumatul. Fumatul determina modificari ale peretelui arterial. Anevrismul se rupe cu o mai mare frecventa la fumatori decat la nefumatori."

Pe de-o parte, tigara subtiaza peretele vascular. Pe de alta parte, participa activ la depunerea grasimilor din sange in interiorul vaselor. In functie de anatomia locala, vizualizata printr-un RMN sau CT cerebral, medicul specialist indica precautiile de care aveti nevoie ca sa reduceti riscul de accident vascular cerebral.

Dar aceste evenimente nedorite apar si prin flux scazut de sange catre o parte a creierului. Situatia este parte a unui proces care evolueaza de multa vreme:

Dr. Anca Tau, medic primar boli interne: "Deci ceea ce se intampla la nivelul arterelor noastre, sunt niste depozite de colesterol, lipide si celule inflamatorii, care nu fac altceva decat, in timp, prim progresia lor, sa modifice lumenul vascular."

Adica integritatea vasului de sange. Starea vaselor de sange din creier, dar si a vaselor mari de la inima poate fi apreciata printr-o simpla ecografie de artera carotida. Ateroscleroza este o boala sistemica. Daca un vas mare are depuneri inseamna ca toate vasele din organism sunt in suferinta.

Cum transforma alcoolul materia cenusie din creier in apa. Fenomenul e similar imbatranirii, doar ca mai rapid

Cum transforma alcoolul materia cenusie din creier in apa. Fenomenul e similar imbatranirii, doar ca mai rapid

pilule

Mituri privind anticoncepționalele. Când îngrașă sau devin periculoase

Adenomul de prostată, înlăturat fără medicamente ori operaţie

Detartrajul nu înlătură total riscul bolii paradontale. Ce ne recomandă medicii

Funcționarea mușchiului cardiac ne arată în ce stare sunt arterele

Risc uriaş de HPV, din cauza lipsei educaţiei sexuale. Prezervativul, recomandat de medici

Tulburările de somn devin mai grave dacă ne gândim la ele. "Ajungi să mănânci în somn"

Magda Palimariu la crio-sauna

Cum a ajutat-o terapia cu frig pe Magda Pălimariu, după un accident grav