Refugiatii au de infruntat un nou obstacol in drumul lor spre Occident. Marea problema a celor blocati la granita Croatiei

×
Codul embed a fost copiat

Ca si cum frica, foamea si oboseala nu erau destul de greu de indurat, acum si vremea ii pune la incercare pe miile de refugiati care merg spre Occident. Organizatiile umanitare avertizeaza ca situatia lor va deveni din ce in ce mai anevoioasa.

Temperaturile vor scadea, iar noptile dormite sub cerul liber ii vor pune in pericol. Totusi, printre cei blocati acum la granitele Ungariei sau Croatiei, totul pare suportabil in comparatie cu razboiul pe care l-au lasat in urma.

La Zakany, la granita croato-ungara, refugiatii continua sa soseasca in valuri. Au de mers trei kilometri, pe camp, pana la gara, de unde vor lua trenul spre Austria. Dar, dupa doua zile in care a plouat, campul e plin de mocirla.

Iar ei nu sunt pregatiti - unii copii poarta sandale, dar sunt si adulti in picioarele goale. Pentru a se apara de ploaie, s-au infasurat in paturi ori s-au acoperit cu saci de gunoi.

Citește și
cover imigranti tren ungaria harta
Un comisar european vorbeste despre un nou val de refugiati. "Este un amestec periculos"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Unul dintre ei, un irakian, e pe drum de 15 zile, cu sotia si cei doi copii, iar incaltarile i-au cedat. Un sirian impinge cu greu caruciorul copilului prin noroi. Nu vrea sa-l abandoneze pentru ca se gandeste ca va mai avea nevoie de el. Ajung la gara dupa o ora de mers pe jos. Voluntarii ii asteapta cu mancare si apa, dar hainele ude trebuie sa se usuce pe ei.

Szabolcs Jankó, primarul satului Zakany: "Vremea nu are nicio influenta. Trenurile din Croatia aduc din ce in ce mai multi refugiati."

Intr-un cimitir din Tovarnik, la granita dintre Croatia si Serbia, un grup de refugiati asteapta printre morminte autobuzele anuntate de autoritati. Multi si-au petrecut noaptea in ploaie si s-au incalzit unii pe altii. Cei ajunsi la tabara de tranzit de la Opatovac sunt mai optimisti.

Refugiat: "Vremea e ploioasa, iar ajutoarele nu sunt suficiente. Daca stiam ca e atat de frig, imi aduceam haine mai groase".

Orla Guerin, corespondent BBC: "Sunt atat de multi oameni in miscare, incat se folosesc furgoane ale politiei pentru a-i transporta. Calatoria e mai grea acum, din cauza frigului, dar asta nu a oprit valul de oameni."

Aproape 10.000 de refugiati au intrat in Croatia numai vineri, stabilind un nou record, iar oficialii europeni spun ca cei mai multi urmeaza sa soseasca.

Intre timp, mii de oameni au iesit in strada in mai multe orase din Polonia ca sa-si exprime opozitia fata de primirea de refugiati. Acolo ar urma sa ajunga 9.287 de imigranti, in urma deciziei luata de Uniunea Europeana saptamana trecuta.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Tara unde Biserica Ortodoxa le-a spus NU refugiatilor.
Tara unde Biserica Ortodoxa le-a spus NU refugiatilor. "Riscam sa disparem ca stat"

In contextul introducerii cotelor obligatorii, un mesaj extrem de dur privind refugiatii a venit din partea Bisericii Ortodoxe din Bulgaria.

Un comisar european vorbeste despre un nou val de refugiati.
Un comisar european vorbeste despre un nou val de refugiati. "Este un amestec periculos"

Europa ar putea fi confruntata cu o noua „invazie” a imigrantilor din Orientul Mijlociu, avertizeaza un inalt oficial UE.
 

Milionarul care si-a cheltuit trei sferturi din avere pentru refugiati.
Milionarul care si-a cheltuit trei sferturi din avere pentru refugiati. "Daca ajung in strada, stiu ca am facut ce trebuia"

Un filantrop din Statele Unite si-a investiti averea intr-o organizatie umanitara care a salvat mii de refugiati ce riscau sa fie inghitit de valurile Mediteranei.
 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.