Imigrantii descoperiti in camionul unui roman, printre care si 3 copii, au disparut din spital. Anuntul politiei austriece

×
Codul embed a fost copiat

Se inmultesc alarmant cazurile de romani acuzati de trafic de persoane. In ultimele trei zile, 27 de conationali au fost retinuti in Ungaria, pentru ca duceau refugiati spre vestul Europei.

Doi romani se afla in arest, in Austria, pentru trafic de imigranti, au confirmat autoritatile de la Viena, la solicitarea ambasadei Romaniei. Unul dintre acestia este barbatul de 29 de ani, care conducea un camion ticsit cu refugiati, inghesuiti in camionul fara ventilatie, in care era cald ca intr-un cuptor. Printre ei - si trei copii, care sufereau de ameteli si deshidratare severa. Acestia au fost transportati de urgenta la spital, sambata.

Politistii austrieci au anuntat ca cei trei copii si familiile lor au disparut din spitalul unde erau tratati.

"Am descoperit ca au parasit spitalul ieri (sambata) impreuna cu parintii lor. Apoi, au disparut. Credem ca s-au dus in Germania", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei, David Furtner.

In afara de cei doi romani arestati in Austria, alti 24 au fost retinuti in ultimele zile in Ungaria, tot pentru trafic cu imigranti. Iar in noaptea de sambata spre duminica, autoritatile maghiare au oprit o camioneta condusa de un roman, cu 41 de refugiati inghesuiti in spate.

Citește și
imigranti - stiri
Drama imigrantilor, afacere profitabila pentru traficanti. Ce sume impresionante cer pentru a-i duce pe "taramul fagaduintei"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Transportati mai rau ca animalele
Informatiile au inceput sa apara sambata seara, insa soferul roman, in varsta de 29 de ani, a fost arestat vineri dimineata, in apropierea orasului Braunau am Inn, nu departe de frontiera germana. Soferul a refuzat sa opreasca pentru un control de rutina. Iar politistii austrieci i-au pus catusele dupa o scurta urmarire. 26 de imigranti din Siria, Bangladesh si Afganistan - care spun ca voiau sa ajunga in Germania - erau inghesuiti in camion.

"Soferului putin i-a pasat de oamenii aflati in spate. Noi n-am transporta nici animale in aceste conditii pe drumurile din Austria" - a declarat David Furtner, purtator de cuvant al politiei din landul Austria Superioara.

In camion erau si trei copii - doua fete si un baiat, cu varste de 5 si 6 ani - aproape lesinati din cauza caldurii si deshidratarii severe. Cei mici se afla in continuare in spital, dar starea lor s-a imbunatatit, spun autoritatile. Totusi, "daca si-ar fi continuat drumul probabil ca situatia ar fi devenit critica" - a subliniat purtatorul de cuvant al politiei.

Masurile luate in cazul “camionului groazei”
Vehiculul tixit cu imigranti, condus de roman, a fost interceptat la o zi dupa descoperirea "camionului groazei", abandonat pe marginea unei autostrazi austriece, aproape de frontiera ungara. 71 de cadavre care intrasera deja in putrefactie, se aflau inauntru. Autopsierea victimelor continua, dar cel mai probabil oamenii au murit prin asfixiere. Cei patru suspecti de trafic de persoane in acest caz cumplit, arestati in Ungaria, au fost adusi sambata in fata unei instante maghiare.

Ferenc Bicskei, presedintele tribunalului din Kecskemet: "Arestul preventiv pentru suspectii in custodie - trei cetateni bulgari si unul afgan - a fost ordonat pana la inceperea audierilor preliminarii, adica cel putin pana pe 29 septembrie".

Procesul se va desfasura in Ungaria deoarece camionul ar fi plecat din orasul Kecskemet, inainte sa-i imbarce pe imigrantii adunati din apropierea frontierei cu Serbia si sa ajunga, apoi, pe teritoriul Austriei.

Un al cincilea suspect, un bulgar, a fost retinut de politia ungara in noaptea de sambata spre duminica in legatura cu cazul camionului frigorific gasit abandonat pe o autostrada din estul Austriei si in care au fost descoperite cadavrele a 71 de imigranti, a anuntat duminica politia ungara, potrivit AFP.

Mii de refugiati, blocati in gara din Budapesta

Trenurile spre vestul Europei nu mai pleaca de la Budapesta. Nervii celor cateva sute de refugiati care si au gasit adapost aici, in gara, sunt intinsi la maximum, iar oamenii cer autoritatilor maghiare sa fie lasati sa plece.

Refugiat: "Politia nu ne lasa sa mergem in Germania, am venit aici de departe, ne-am parasit casele si familiile, de ce nu ne lasa sa plecam? Stam aici de zece zile, sa ne lase sa plecam, va rugam lasati ne sa plecam. Ne cer pasapoarte, noi nu avem."

Refugiat: "Ce sa fac aici in gara cu familia? Ce face guvernul maghiar? Noi vrem sa plecam, nu sa stam aici, asta nu e viata."

Pe langa sutele de refugiati blocati in gara din Budapesta, in ficare zi alte cateva mii ajung in Ungaria. Dupa ce au ajuns cu barcile in Turcia si Grecia, imigrantii vin pe jos prin Macedonia, Serbia sau Ungaria si vor sa ajunga in Germania si Tarile nordice.

Cu multe bagaje, dar si copii in brate, insetati si informatati, unii dintre ei cedeaza. Cum este cazul acestei femei care a lesinat, mai ales ca afara au fost peste 33 de grade. Imediat a fost ajutata de politistii maghiari.

Husein a plecat din Afganistan cu sotia si cei trei copii. A lucrat traducator pentru armata afgana, dar a renuntat la casa si vrea sa se stabileasca in vestul Europei, unde copiii lui sa primeasca educatie si mai ales ingrijire medicala.

Husein: "O calatorie lunga, suntem obiositi, am trecut pe la granite unde ne tineau ca animalele, nu avem mnacare si apa. Gandul ca le poti oferi un viitor copiilor iti da putere sa inaintezi. Acolo nu avem spitale."

Din ce in ce mai multe cazuri in care sunt implicati romani

Pe drumul din Serbia spre Budapesta, apoi spre Germania s-au inmultit din pacate numarul romanilor care se ofera sa le fie calauze imigrantilor, pe bani.

Unul dintre cele mai grave cazuri din ultimele zile este cel al unui roman care transporta cu o dubita cu 26 de imigranti, printre care trei copii gasiti aproape lesinati din cauza caldurii si deshidratarii severe.

David Further, purtator de cuvant Austria Superioara: "Vedeti aici, aceasta dubita cu numere de Spania avea ca sofer un roman de 29 de ani, care este in prezent in inchisoare. Vedeti conditiile din masina, nu ai transporta nici animale in acest mod. Toti cei 26 de oameni din interior aveau o stare generala proasta, insa din fericire, cei doi politisti i-au gasit la timp pe cei trei copii."

Copiii au fost dusi la spital si cand s-au mai intremat, parintii i-au luat si au diparut. Romanul a fost arestat.

Inca un roman, retinut la Budapesta pentru trafic de persoane
De asemenea, Inspectoratul de Politie din Budapesta a informat Ambasada Romaniei in Ungaria, sambata, ca un cetatean roman suspectat de complicitate la trecerea ilegala a frontierei si trafic de persoane a fost retinut, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe transmis AGERPRES.

Potrivit MAE, acesta este detinut intr-un penitenciar din Budapesta. Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca, pana la acest moment, cetateanul roman nu a solicitat asistenta consulara din partea sectiei consulare de la Budapesta. Ambasada Romaniei la Budapesta este in legatura cu autoritatile ungare in acest caz.

Ulterior, MAE a anuntat retinerea a inca trei romani, tot sambata, pentru suspiciunea de trafic de persoane. Si ei au ajuns in arestul Politiei din Budapesta

41 de imigranti, gasiti in camioneta unui roman
Potrivit unui comunicat al politiei maghiare, in noaptea de 30 august, la ora 2:25, oamenii legii din regiunea Csongrad au oprit pe autostrada M5 o camioneta Iveco, cu numere de inmatriculare romanesti si condusa de un cetatean roman. Atunci cand au inspectat vehiculul, au gasit 41 de imigranti ilegali inghesuiti in spate. Romanul a fost retinut si impotriva lui s-a inceput urmarirea penala.

Ungaria construieste un alt gard de protectie la granita cu Serbia

Asemenea povesti dramatice i-au convins pe liderii europeni ca trebuie sa ia masuri urgente. Berlinul, Parisul si Londra au cerut organizarea unei reuniuni a ministrilor de interne si de justitie din Uniunea Europeana in urmatoarele doua saptamani.

In ciuda gardului de sarma ghimpata, refugiatii continua sa intre in numar mare in Ungaria, pe la frontiera sarbo-ungara, numai sambata, 2.700 de imigranti ilegali reusind să patrunda in tara vecina, potrivit cifrelor date astazi de politia ungara.

Ungurii au terminat sambata gardul de sarma de 175 de km de la granita cu Serbia. Construiesc un gard mai solid si mai inalt, de patru metri, care sa protejeze cu adevarat granita.

Guvernul ungar a prezentat vineri un proiect de lege ce prevede înăsprirea sanctiunilor impotriva trecerii ilegale a frontierelor sale.

Migrantii sunt luati cu trenurile de la granita cu Serbia si dusi la centrele speciale de refugiati. O parte merg in gara si sunt blocati acolo.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Europa, mainile tale sunt patate de sange!" Mesajul imigrantilor blocati in gara din Budapesta catre liderii europeni

Sute de imigranti blocati in gara centrala din Budapesta s-au rugat vineri noapte in cor pentru sufletele celor 71 de refugiati, gasiti morti intr-un camion frigorific. Au aprins lumanari si au cerut sa fie lasati sa plece cu trenul spre Vest.
 

Drama imigrantilor, afacere profitabila pentru traficanti. Ce sume impresionante cer pentru a-i duce pe
Drama imigrantilor, afacere profitabila pentru traficanti. Ce sume impresionante cer pentru a-i duce pe "taramul fagaduintei"

Pe seama miilor de oameni disperati, porniti in exod, unii castiga sume fabuloase: refugiatii ajunsi pana in Ungaria confirma faptul ca s-au creat deja adevarate retele de traficanti care profita de pe urma suferintei lor.

Roman condamnat de urgenta la inchisoare in Ungaria pentru trafic de persoane. Intentiona sa duca in Germania 6 imigranti
Roman condamnat de urgenta la inchisoare in Ungaria pentru trafic de persoane. Intentiona sa duca in Germania 6 imigranti

Un cetatean roman a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare in procedura accelerata, dupa ce acum cateva zile a fost prins ajutand sase sirieini sa treaca granita.
 

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu biciul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.