A inceput distribuirea refugiatilor: primii 19 imigranti din Eritreea au ajuns in Suedia. "Este un simbol al victoriei"

refugiati Germania

Ambitiosul plan de distribuire a celor 160.000 de refugiati, decis cu chiu cu vai de Uniunea Europeana a inceput timid. Primii 19 solicitanti de azil originari din Eritreea au parasit Italia, cu destinatia Suedia.

Guvernul suedez, la randul lui, spune ca dincolo de cote, se asteapta la 150.000 de imigranti, anul acesta.

14 barbati si 5 femei din Eritreea - salvati de pe mare in largul coastelor libiene si inregistrati pe insula Lampedusa - au plecat spre Suedia, de pe aeroportul din Roma, cu un avion pus la dispozitie de politia vamala italiana. Au venit sa-i salute o multime de oficiali: 

Angelino Alfano, ministrul italian de interne: "Acel avion este un simbol al victoriei, un simbol al Europei care stie cum sa fie generoasa si responsabila"

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migratie:
"Migrantii nu vor putea alege unde sa mearga. Cei care nu vor fi de acord trebuie sa stie ca nu vor avea dreptul sa mearga in alta parte."

Pe de alta parte, numerosi copii continua sa piara in drumul disperat al parintilor catre Europa. In ultima luna, cel putin 44 au murit inecati in Marea Egee. Un trup firav a fost scos din apa de o mama si de fiul ei, care se plimbau pe o plaja din Kos.

Citește și
Angela Merkel si Francois Hollande
Germania cere implicarea SUA in privinta refugiatilor. "Suntem constienti ca este o criza umanitara majora"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Am incercat sa il salvez, dar nu am avut nicio sansa. Imi pare atat de rau.Nu avea mama, nu avea tata, nu avea pe nimeni. Copilul era singur. Da."

Saptamana trecuta, ritmul in care imigrantii au ajuns in insula greceasca Lesbos, aflata in apropierea coastelor turce a ajuns la 7.000 pe zi. Iar Agentiile ONU au cerut Uniunii Europene sa adopte cat mai rapid solutii pentru a evita o "tragedie", iarna aceasta


Dupa ce a criticat statele est-europene, inclusiv Romania, care au votat impotriva planului de redistribuire a refugiatilor, cancelarul german si-a aparat deciziile recente intr-un amplu interviu. Intrebarile insistente au pus-o pe Angela Merkel intr-o pozitie defensiva.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: " Nu eu am creat aceasta situatie. A trebuit sa reactionez si sa aduc sub control o situatie iesita din comun.Nu putem inchide granitele. Poti face controale, dar sunt 3 mii de km de frontiera. Vreti sa ridicam un gard de-a lungul intregii frontiere??? Chiar si asa, nu-i poti opri pe refugiati".

Cand gazda emisiunii a pus sub semnul intrebarii justetzea deciziei de a negocia solutii cu presedintele turc, autocratul Erdoan, masca pare sa cada pentru o clipa si dnei Merkel ii scapa o riposta neobisnuit de directa.


Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Asta e afurisita mea de datorie, sa vorbesc cu oricine poate contribui la rezolvarea situatiei!"

Europenii sunt preocupati in primul rand de cei care au ajuns deja in Europa. Prin urmare, au decis sa acorde un sprijin financiar in valoare de 17 milioane de euro Serbiei si Macedoniei, care ar trebui sa ii inregistreze pe migranti si sa ii cazeze in centre de primire, incetinind ritmul cu care acestia se indreapta spre Vest. Cat priveste mecanismul de redistribuire a refugiatilor pus in functiune...

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "La inceputul anilor '90 am cazut de acord asupra unui sistem comun de azil. Este stipulat in tratatul de la Lisabona. Este imposibil ca, tinand cont de acest cadru legal, doar patru sau cinci tari sa isi asume cea mai mare parte din povara refugiatilor."

Cu alta ocazie, cancelarul si-a indreptat criticile spre guvernele est-europene, inclusiv Romania, care au refuzat planul de redistribuire.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Angela Merkel critica statele est-europene care au refuzat sa preia refugiati.
Angela Merkel critica statele est-europene care au refuzat sa preia refugiati. "Isi ignora propria istorie"

Cancelarul german Angela Merkel a criticat guvernele est-europene care refuza sa preia refugiati, acuzandu-le ca cedeaza prejudecatilor si isi ignora propria istorie, dupa cum relateaza joi site-ul Politico.

Germania cere implicarea SUA in privinta refugiatilor.
Germania cere implicarea SUA in privinta refugiatilor. "Suntem constienti ca este o criza umanitara majora"

"Actualele reguli europene privind tratamentul imigrantilor care solicita azil sunt invechite si trebuie schimbate" - e mesajul cu care au venit impreuna in Parlamentul European cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande.

Rusia a ajuns pe harta migratiei spre Europa. Ruta pe care o urmeaza refugiatii spre tarile scandinave:
Rusia a ajuns pe harta migratiei spre Europa. Ruta pe care o urmeaza refugiatii spre tarile scandinave: "E o cale mai sigura"

Sirienii au descoperit ca pot ajunge mai usor in tarile scandinave traversand teritoriul rus. Saptamana trecuta, 257 de migranti au ajuns pe aceasta ruta in Norvegia.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.