Ergodan ameninta liderii UE: "Cu regret, vom deschide portile si le vom spune la revedere migrantilor. Nu suntem idioti"

×
Codul embed a fost copiat

Recep Tayyip Erdogan a denuntat puternic joi apelurile internationale pentru deschiderea granitei cu Turcia pentru zecile de mii de refugiati sirieni care au fugit din calea luptelor de la Alep, amenintand sa-i trimita catre alte tari, relateaza AFP.

“Nu este scris “idiot” pe fruntea noastra. Nu cred ca avioanele si autobuzele stau in zadar aici. Le vom face necesare”, a afirmat Erdogan, intr-un discurs pronuntat in fata unor oameni de afaceri la Ankara.

Seful statului a confirmat, intre altele, veridicitatea “targului” dintre el, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, asupra soartei migrantilor, cand Erdogan a amenintat sa inunde tarile europene cu migranti daca tara sa nu primeste o suma satisfacatoare pentru a-i gazdui pe teritoriul ei. Informatii despre aceasta discutie s-au scurs anterior in presa internationala.

“Sunt mandru de ceea ce am spus. Noi am aparat drepturile Turciei si ale refugiatilor. (...) Noi le-am spus (europenilor): cu regret, vom deschide portile si le vom spune “la revedere” migrantilor”, a precizat el.

In Siria, de zece zile, fortele pro-regim, sprijinite de bombardamentele rusesti, au lansat o ofensiva majora impotriva rebelilor in provincia Alep. Aceasta ofensiva a fost lansata in timp ce ONU incerca la Geneva sa porneasca discutii de pace intersiriene.

Citește și
migrant
Momentul dramatic in care un migrant este scos din Marea Egee. Ce face barbatul in momentul in care ajunge la mal
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

De la debutul ofensivei, 500 de persoane au murit la Alep, intre care 100 de civili, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), in timp ce zeci de mii de oameni au fugit din calea bombardamentelor, strangandu-se la frontiera turca, care ramane inchisa.

Uniunea Europeana a aprobat la 3 februarie modalitatile de finantare a unui fond de ajutor de trei miliarde de euro, destinat celor 2,7 milioane de refugiati sirieni care traiesc in Turcia, promitand in schimb ajutor Ankarei pentru a limita fluxul migrator spre Europa.

Viktor Orban a dezvaluit un “pact secret” turco-german pentru preluarea a 500.000 de migranti

Un “pact secret” intre Berlin si Ankara cu privire la migranti prevede transportarea a 400.000-500.000 de persoane direct din Turcia catre teritoriul Uniunii Europene, relateaza joi MTI, citand publicatia ungara Magyar Idok. Premierul ungar Viktor Orban i-ar fi informat despre aceasta intelegere intre Germania si Turcia pe parlamentarii din partidul sau, Fidesz, in timpul unei reuniuni desfasurate miercuri. Migrantii ar urma sa fie acceptati nu doar de Germania si vor fi distribuiti intre statele membre.

Orban a adaugat ca afluxul fara precedent de migranti catre Europa va continua timp de mai multi ani, chiar daca pactul va fi pus in practica. Pe de alta parte, potrivit Der Spiegel, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan exploateaza criza refugiatilor si santajeaza Europa atunci cand ameninta ca va deschide granitele catre Europa pentru migranti, relateaza Armenpress.

Pe 8 februarie, website-ul grec Euro2day a publicat documente confidentiale ale UE ce contin amenintarile facute de Erdogan intr-o intalnire pe 16 noiembrie 2015, in timpul Summitului G20 din Antalya, cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Putem deschide oricand portile spre Grecia si Bulgaria si putem imbarca refugiatii in autobuze“, i-a raspuns Erdogan lui Juncker dupa ce acesta spusese ca Turcia va obtine 3 miliarde euro de la Uniunea Europeana in urmatorii doi ani si nu 6 miliarde euro, asa cum ceruse Ankara.

Erdogan a acuzat SUA ca au provocat o “mare de sange” aliindu-se cu kurzii in Siria

Erdogan a denuntat violent miercuri sprijinul militar al SUA pentru kurzii din Siria, pe care el ii considera drept “teroristi”, afirmand ca politica Washingtonului a provocat o “mare de sange” in regiune, relateaza AFP. “Regiunea s-a transformat intr-o mare de sange”, a afirmat Erdogan, denuntand faptul ca SUA nu ii recunosc pe kurzi drept teroristi, intr-un discurs pronuntat la Ankara in fata alesilor locali.

Sprijinul militar acordat de Statele Unite Partidul Uniunii Democratice (PYD), pe care Ankara il considera drept “terorist”, si militiilor acestuia, Unitatile de Protectie a Poporului (YPG), constituie o sursa periodica de frictiuni in ultimele luni intre Washington si Ankara.“Hei, America! Nu ne puteti forta sa recunoastem PYD sau YPG. Noi ii stim foarte bine, la fel ca Daesh (acronimul arab al Statului Islamic)”, a afirmat in continuare presedintele turc.

Turcia considera cele doua miscari drept organizatii “teroriste”, in stransa legatura cu rebelii din Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK), care duce un razboi de gherila pe pamant turc din 1984. Acest nou atac al lui Erdogan la adresa SUA intervine in contextul in care ambasadorul american la Ankara, John Bass, a fost convocat marti la Ministerul turc de Externe dupa o declaratie facuta cu o zi inainte de un oficial american, care afirmase ca principalul partid kurd din Siria nu este "terorist", potrivit AFP.

Autoritatile turce au reactionat astfel in urma unui comentariu al purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
NATO se implica in criza refugiatilor. Trimite de urgenta un grup de nave in Marea Egee
NATO se implica in criza refugiatilor. Trimite de urgenta un grup de nave in Marea Egee

Un grup naval aliat sub comandament german se va deplasa “fara intarziere” in Marea Egee pentru “a ajuta la lupta impotriva traficului” de migranti, a anuntat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de DPA, Reuters si AFP.

Momentul dramatic in care un migrant este scos din Marea Egee. Ce face barbatul in momentul in care ajunge la mal
Momentul dramatic in care un migrant este scos din Marea Egee. Ce face barbatul in momentul in care ajunge la mal

Paza de coasta turca si cea italiana au difuzat imagini dramatice cu salvarea unor migranti naufragiati, in timp ce traversau Marea Egee, indreptandu-se spre insulele grecesti.

Taberele de refugiati din partea siriana a frontierei cu Turcia sunt arhipline.
Taberele de refugiati din partea siriana a frontierei cu Turcia sunt arhipline. "Dorm si cate 20 in corturi"

Taberele de refugiati din partea siriana a frontierei cu Turcia sunt arhipline, in conditiile in care zeci de mii de oameni au luat calea exodului din calea luptelor ce au loc in provincia Alep, au anuntat marti lucratori umanitari, informeaza AFP.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.