Germania cere implicarea SUA in privinta refugiatilor. "Suntem constienti ca este o criza umanitara majora"

Angela Merkel si Francois Hollande

"Actualele reguli europene privind tratamentul imigrantilor care solicita azil sunt invechite si trebuie schimbate" - e mesajul cu care au venit impreuna in Parlamentul European cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande.

Cei doi lideri au facut apel la unitate in Europa, in fata crizei imigrantilor fara precedent de la ultimul razboi mondial. Dar si la unitate pentru impiedicarea unui "razboi total" in Siria.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "In plina criza a imigrantilor, nu trebuie sa cedam tentatiei de a actiona din perspectiva nationala. Din contra, trebuie sa actionam impreuna."

Dupa rostirea acestei fraze, Angela Merkel a fost indelung aplaudata.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Cu siguranta, in aceste momente, avem nevoie de "mai multa Europa". Avem nevoie, mai mult ca niciodata, de coeziunea si curajul de care Europa a dat mereu dovada atunci cand a fost necesar."

Citește și
Angela Merkel, fotografie modificata in care poarta val
Televiziunea publica din Germania, acuzata de propaganda islamofoba. Ce fotografie trucata cu Angela Merkel au prezentat
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

La randul sau, presedintele francez a avertizat, in apaluzele celor mai multi euro-parlamentari, asupra riscurilor "sfarsitului Europei" si "revenirii la frontierele nationale", daca Uniunea Europeana nu da dovada de unitate in fata crizei imigrantilor.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Europa si-a asumat, in primul rand, salvarea vietilor, lupta impotriva retelelor criminale de traficanti. Dar Europa a inteles cu intarziere ca tragediile din Orientul Mijlociu sau Africa nu pot ramane fara consecinte pentru insasi Europa. Trebuie sa admitem ca Europa nu a actionat pana acum pe masura sperantelor care au fost investite in ea."

Angela Merkel s-a aparat in fata acuzatiilor ca ar fi actionat pe cont propriu prin decizia de a acorda azil politic tuturor refugiatilor sirieni care vin in Germania. A evocat "lupta impotriva traficantilor de persoane", "controlul frontierelor exterioare", repatrierea asa numitilor imigranti economici, care nu fug din cauza razboaielor. Si a pledat pentru "distribuirea echitabila" a refugiatilor intre tarile membre ale Uniunii Europene.

Joachim Gauck, presedintele Germaniei: "Suntem constienti ca este o criza umanitara majora. Speranta mea este ca aceasta constientizare nu exista doar in Europa, ci este la fel de reala in Statele Unite."

Presedintele german, care s-a intalnit la Casa Alba cu Barack Obama, a cerut implicarea sustinuta a Statelor Unite in criza imigrantilor.

Asta in timp ce, la Berlin, ministerul de Interne anunta ca peste 577.000 de noi candidati la azil au fost contabilizati in Germania, intre ianuarie si septembrie. Doua treimi dintre acestia provin din Siria. Totusi, a admis ministerul, numarul real al celor intrati in tara ar putea fi mult mai mare, pentru ca unii au trecut clandestin granita, iar altii refuza sa se inregistreze.

Infruntand vremea rea, imigrantii isi continua drumul spre Occident prin Balcani. Inca 2.000, potrivit Agentiei ONU pentru refugiati, au venit din Macedonia in Serbia si asteptau sa fie inregistrati in orasul de langa frontierea, Presevo.

Criza refugiatilor loveste in coalitia Angelei Merkel

Refugiatii care au ajuns in Germania constata ca drumul catre o viata mai buna nu este nici pe departe la final. Mii de oameni iau cu asalt in fiecare zi centrele de inregistrare, pentru a-si depune cererile de azil.

Opinia publica germana pare insa divizata in privinta refugiatilor: un sondaj publicat miercuri arata ca sustinerea pentru coalitia Angelei Merkel a scazut, iar partidul anti-imigratie castiga teren.

Aceasta multime de oameni ii asteapta in fiecare zi pe functionarii principalului centru pentru procesarea cererilor de azil, din Berlin. Sprijiniti de baricade, sute de migranti stau cu numerele de inregistrare in mana si asteapta sa fie chemati la ghiseu. Unii nu-si mai pot stapani nervii si sar la bataie.

Refugiata: "Deja asteptam de 18 zile. Am un prieten care sta de 30 de zile. Le-am spus numarul meu prietenilor, sa fie atenti daca ma striga."

Functionarii proceseaza aproximativ 20 de cereri pe zi. Odata ajunsi in fata lor, refugiatii trebuie sa demostreze de ce cred ca vietilor lor sunt puse in pericol in tarile de unde vin. Cei care nu reusesc sa convinga autoritatile sunt trimisi inapoi. Este si cazul unui barbat din Bosnia, care fuge de saracia din tara lui.

In acest timp, sprijinul pentru coalitia Angelei Merkel a scazut la 39%, adica cel mai mic nivel din mai incoace, dupa cum arata cel mai recent sondaj de opinie. In schimb, partidul anti-imigratie "Alternativa pentru Germania" a crescut la 7 procente, cel mai inalt nivel din acest an.

Dezbaterile dificile se intetesc si la televiziunile germane. Postul public a fost acuzat de propaganda islamofoba, dupa ce a difuzat o fotografie in care Angela Merkel poarta valul traditional al femeilor musulmane. Imaginea prelucrata a aparut la un moment dat pe fundal, in timpul unei emisiuni despre redistribuirea refugiatilor la nivel european. Televiziunea a respins acuzatile si sustine ca a ales imaginea respectiva pentru a atrage atentia publicului.

Suedia nu mai face fata afluxului zilnic de migranti

Capacitatile de gazduire a solicitantilor de azil in Suedia sunt pe punctul de a nu mai face fata numarului de sosiri zilnice, a avertizat miercuri Agentia pentru Migratii, care a cerut deschiderea unor centre de primire de urgenta, inainte de inrautatirea vremii.

Date fiind cele 1.500 de cereri de azil depuse zilnic in ultima saptamana, fara a mai numara alte sute aflate in asteptare, agentia suedeza se teme ca locurile disponibile se vor epuiza pana la sfarsitul saptamanii.

"Situatia actuala este foarte tensionata. Cautam solutii si trecem in revista capacitatile de primire. Poate fi vorba despre sali de sport, dar si despre centre de evacuare prevazute in cazuri de catastrofe naturale sau alte situatii exceptionale"
, a declarat un purtator de cuvant al agentiei, Pierre Karatzian, precizand ca au fost trimise solicitari diverselor servicii ale statului, printre care armata si administratia penitenciarelor.

Pentru ca nu li se atribuie alte locuinte, solicitantii de azil care au obtinut permis de rezidenta nu alta posibilitate decat sa ramana in structurile de primire provizorii.

"Municipalitatile suedeze trebuie acum sa gaseasca locuri de gazduire pentru toti acesti oameni care au obtinut drept de azil, dar nu au si sansa de a incepe o viata noua pe teritoriul Suediei", a scris directorul general al agentiei, Anders Danielsson, intr-un apel catre primarii, in sarcina carora intra asigurarea de locuinte pentru aceste persoane. De altfel, asociatia municipalitatilor a fost primita pe acest subiect de seful guvernului, Stefan Löfven.

Pentru a complica si mai mult situatia, serviciile Agentiei pentru Migratii responsabile cu inregistrarea cererilor de azil sunt depasite de situatie, sute de dosare venind sa se adauge zilnic celor inca nerezolvate.

Aproape 8.000 de migranti au depus cereri de azil in Suedia incepand din 30 septembrie, 1.700 dintre ei fiind minori neinsotiti, conform celor mai recente date oficiale. in toata luna septembrie au fost inregistrate aproape 25.000 de cereri de azil.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Rusia a ajuns pe harta migratiei spre Europa. Ruta pe care o urmeaza refugiatii spre tarile scandinave:
Rusia a ajuns pe harta migratiei spre Europa. Ruta pe care o urmeaza refugiatii spre tarile scandinave: "E o cale mai sigura"

Sirienii au descoperit ca pot ajunge mai usor in tarile scandinave traversand teritoriul rus. Saptamana trecuta, 257 de migranti au ajuns pe aceasta ruta in Norvegia.

Televiziunea publica din Germania, acuzata de propaganda islamofoba. Ce fotografie trucata cu Angela Merkel au prezentat
Televiziunea publica din Germania, acuzata de propaganda islamofoba. Ce fotografie trucata cu Angela Merkel au prezentat

Postul public de televiziune din Germania este acuzat de propaganda islamofoba, dupa ce a difuzat o fotografie in care Angela Merkel poarta valul traditional al femeilor musulmane.

Cea mai lunga criza a refugiatilor din lume este pe care sa se incheie. ONU cere repatrierea locuitorilor
Cea mai lunga criza a refugiatilor din lume este pe care sa se incheie. ONU cere repatrierea locuitorilor

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a facut apel marti la un efort international pentru a ajuta la repatrierea a milioane de refugiati afgani, indicand ca revenirea lor in Afganistan ar putea contribui la stabilizarea tarii, relateaza AFP.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.