Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Cine sunt cei doi sirieni condamnati in Turcia pentru moartea lui Aylan Kurdi, devenit un simbol al tragediei migrantilor

cover

Un tribunal din Bodrum, sud-vestul Turciei, a condamnat vineri la cate 4 ani si 2 luni de inchisoare doi traficanti de persoane sirieni, judecati pentru naufragiul ambarcatiunii cu refugiati in care se afla si baietelul de 3 ani Aylan Kurdi.

La 2 septembrie 2015, o ambarcatiune incarcata pana la refuz cu refugiati sirieni s-a scufundat in largul statiunii Bodrum, in timp ce se indrepta spre insula elena Kos. Doisprezece dintre pasageri si-au pierdut viata in naufragiu.

Imaginea cu trupul neinsufletit al micului Aylan, adus de ape pe o plaja din sud-vestul Turciei, a facut inconjurul lumii, declansand un val de emotie si de indignare in legatura cu soarta migrantilor. In naufragiu si-au mai pierdut viata mama lui Aylan si fratele acestuia, in varsta de 5 ani.

Instanta din Bodrum i-a gasit vinovati pe Muwafaka Alabash si Asem Alfrhad de "trafic de migranti", condamnandu-i la cate 4 ani si 2 luni de inchisoare. Cei doi au fost insa achitati in ce priveste acuzatia mai grava de "neglijente deliberate care au provocat moartea" refugiatilor, a relatat agentia Dogan.

aylan kurdi

Traficantii riscau pana la 35 de ani de inchisoare.

La procesul deschis pe 11 februarie, cei doi au negat orice responsabilitate in naufragiu, aruncand vina pe tatal lui Aylan, Abdullah Kurdi.

"Adevaratul criminal este Abdullah Kurdi, care a devenit un erou la televiziune, dar nu a venit nici macar sa depuna marturie", a declarat Asem Alfrhad.

Potrivit agentiei Dogan, Abdullah Kurdi a fost si el urmarit in justitie pentru ca a 'utilizat' ambarcatiunea care s-a scufundat, dar judecatorii au decis respingerea cazului.

Muwafaka Alabash

Abdullah Kurdi, care traieste o parte a anului in Kurdistanul irakian, a fost acuzat ca a organizat el insusi traversarea clandestina a Marii Egee incheiata printr-o tragedie. El a respins insa constant aceste acuzatii.

Turcia adaposteste oficial circa 2,7 milioane de sirieni si 300.000 de irakieni, fiind unul din punctele principale de plecare a migrantilor spre Europa.
 

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 4 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Aylan Kurdi, refugiati, migranti,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed