Baietelul sirian inecat in Turcia, inmormantat alaturi de familia sa. Tatal a primit cetatenie canadiana, dar a refuzat-o

×
Codul embed a fost copiat

Aylan, baietelul de 3 ani care s-a inecat odata cu fratele, mama si alti 9 oameni in drum spre Grecia, a fost condus pe ultimul drum in orasul sirian Kobane. Iar ceremonia, la care au participat sute de oameni, a fost cutremuratoare.

Copilasul nevinovat a devenit simbolul zguduitor al tragediei pe care o traiesc sutele de mii de suflete care bat la portile Europei. Fotografiile cu trupul sau plapand, zacand pe o plaja din Turcia, au avut impactul unui scurt circuit in intrega lume.

Trupurile neinsufletite ale micutului Aylan, fratelui sau Galib de 5 ani si mamei lor, Rehan, au fost conduse de la Istanbul catre orasul natal, Kobani, de un convoi format din zeci de oameni. Alte cateva sute l-au asteptat la intrarea in orasul de la granita cu Turcia, aflat de luni de zile, sub asediul ISIS. Aici, sub privirile impietrite de durere ale tatalui, cei trei au fost inmormantati intr-o ceremonie traditionala.

Familia, care pierduse deja 11 rude, omorate de militantii ISIS acum cateva luni, s-a refugiat in Turcia, dar tatal a crezut ca le va fi mai bine daca merg in Europa.

Abdullah Kurdi, tatal lui Aylan: "Eram pe mare de patru minute, cand capitanul a vazut ca valurile erau prea mari".

Citește și
baiat sirian cu blur - Agerpres
Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul: "Mi-au alunecat din maini"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Tatal lui Aylan povesteste cum capitanul s-a aruncat in mare ca sa scape cu viata si a abandonat barca plina cu oameni. Abdullah a trecut la carma, incercand sa-si salveze familia, dar valurile au rasturnat vasul. Cand i-a gasit pe ai lui, era deja prea tarziu.

Abdullah Kurdi, tatal lui Aylan: "Mi-am luat in brate sotia si copiii si mi-am dat seama ca erau morti toti".

Tima Kurdi, matusa lui Aylan: "A incercat din rasputeri sa ii ridice la suprafata apei si tipa :"Respira, respira! Nu vreau sa mori."

Sora lui Abdullah, aflata in Canada, nu-si poate ierta faptul ca le-a trimis bani ca sa plateasca o calauza spre Grecia. Inainte de calatoria fatidica, mama copiilor a avut o presimtire sumbra.

Tima Kurdi, matusa lui Aylan: "Sotia lui imi spusese la telefon acum o saptamana: "Mi-e atat de frica de apa! Nu stiu sa inot. Daca se intampla ceva?"

Femeia a incercat in primavara sa obtina pentru ei azil politic in Canada, dar in iunie a fost anuntata ca cererea a fost respinsa. Dupa tragedie, autoritatile canadiene i-au oferit tatalui cetatenie, insa acum n-o mai vrea el.

Abdullah Kurdi, tatal lui Aylan: "Nu vreau decat sa ma duc sa stau langa mormintele sotiei si copiilor mei".

Politia turca a arestat patru cetateni sirieni, care ar avea legatura cu moartea celor doi copii si a altor 10 oameni.

Cum s-a desfasurat inmormantarea

'Inmormantarea a avut loc in prezenta a sute de persoane. Toata lumea era trista si in lacrimi', a afirmat Mustefa Ebdi, jurnalist originar din acest oras, situat la frontiera turco-siriana.

Abdullah Shenu, tatal micutului Aylan, 3 ani, 'este inca in stare de soc', potrivit lui Ebdi. in timpul unui elogiu funebru, el a declarat ca 'este singurul responsabil pentru ceea ce s-a intamplat' si nu a acuzat pe nimeni, a adaugat jurnalistul.

Cele trei victime au fost inhumate in mausoleul consacrat 'martirilor din Kobani'.

Cu aceasta ocazie, tatal a subliniat ca fiul sau se numara 'printre numerosii morti' ai conflictului din Siria si a indemnat la 'gasirea unei solutii la tragedia' din aceasta tara, potrivit lui Ebdi.

'La ce imi serveste solidaritatea lumii? Am pierdut tot ce-mi era mai drag', a mai spus Abdullah Shenu, potrivit relatarii jurnalistului.

Corpul neinsufletit al lui Aylan a fost descoperit miercuri, pe o plaja in statiunea balneara Bodrum in Turcia. Nu departe au fost gasiti si cadavrele fratelui sau Galip, de 5 ani, si al mamei lor Rehan, care au murit inecati impreuna cu alti noua refugiati sirieni ce incercau sa ajunga in insula Kos, la fel ca multi altii inaintea lor. Cele doua mici ambarcatiuni in care se aflau acestia au naufragiat.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
"Mi-am luat in brate sotia si copiii si mi-am dat seama ca erau morti". Drama prin care trece tatal baietelului gasit inecat

Baietelul sirian care s-a inecat impreuna cu alti 11 oameni in drum spre Grecia a devenit imaginea tragediei pe care o traiesc sutele de mii de oameni care bat la portile Europei.

Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul:
Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul: "Mi-au alunecat din maini"

Imaginea unui copil adus la tarm de valurile marii, pe plaja din orasul Bodrum, in Turcia, a socat o lume intreaga.

Imaginea care a zguduit Europa. Un baiat sirian de 3 ani, inecat, este adus de valuri la tarmul Mediteranei, in Turcia
Imaginea care a zguduit Europa. Un baiat sirian de 3 ani, inecat, este adus de valuri la tarmul Mediteranei, in Turcia

Imaginea unui copil adus la tarm de valurile marii, pe plaja din orasul Bodrum, in Turcia face ocolul presei internationale. Urmeaza imagini cu impact emotional puternic!

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.