Autoritatile si Biserica se pregatesc pentru primirea refugiatilor. "Noi consumam multa cafea, ei ceai, au un cult special"

×
Codul embed a fost copiat

Slujba de duminica a avut si o alta insemnatate la granita de vest a Romaniei. La initiativa Mitropolitului Banatului, fiecare preot i-a indemnat pe localnici sa le ofere o mana de ajutor posibililor refugiati, daca acestia ajung si in tara noastra.

Cugetam la pilda Evangheliei, pilda Samariteanului milostiv, ne vom da seama ca trebuie sa ii ajutam". Asa le-a vorbit enoriasilor parintele Nicoli din Moravita. La fel au procedat si preotii celorlalte biserici din apropierea granitelor cu Serbia si Ungaria, la initiativa Mitropolitului Banatului - Ioan Selejan. Inaltul Prelat a incercat si el sa-i linisteasca pe localnici, unii dintre ei ingrijorati de un posibil val de migranti.

"Pentru alimente si pentru hrana, in mod special le-am atras atentia ca ei au un cult special. Noi consumam multa cafea, ei ceai. In primul rand ceai sa oferim, fiindca se vor simti si ei in largul lor cand vor vedea ca ii respectam".

In schimb, reprezentantii bisericii ortodoxe din Bulgaria au adoptat o pozitie total opusa. Sfantul Sinod a cerut guvernului de la Sofia sa nu mai permita sosirea altor refugiati in tara lor, pentru ca altfel, spun ei, se afla in pericol insasi existenta Bulgariei ca stat.

Sabin Nicoli, preot: "Toti suntem oameni, toti suntem egali in fata lui Dumnezeu. Sfanta Scriptura spune sa iti iubesti aproapele ca pe tine insuti. Deci nu a facut bine ce a declarat biserica bulgara"

Citește și
cover imigranti tren ungaria harta
Un comisar european vorbeste despre un nou val de refugiati. "Este un amestec periculos"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cei mai multi localnici din Moravita spun ca le-ar da o mana de ajutor celor aflati la necaz. "Suntem de acord sa ii ajutam ca ei nu au fugit de bine. De rau, de necaz. Acum sa-i verifice politia, printre ei. Care sunt agresivi, sa-i dea deoparte"

"Drept, nici nu cred ca o sa ajunga, cel putin asa gandesc eu. Si daca vin, oameni suntem toti", spune o localnica.

Intre timp, in cele doua tabere din Moravita si Lunga este liniste. Autoritatile le-au dotat inclusiv cu corturi de rugaciune pentru musulmani. Aici a avut loc si o simulare, pentru a vedea in cat timp un refugiat ar fi amprentat, identificat si controlat medical. In urma exercitiului s-a stabilit ca tot acest proces, pentru o singura persoana, ar dura jumatate de ora.
 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Tara unde Biserica Ortodoxa le-a spus NU refugiatilor.
Tara unde Biserica Ortodoxa le-a spus NU refugiatilor. "Riscam sa disparem ca stat"

In contextul introducerii cotelor obligatorii, un mesaj extrem de dur privind refugiatii a venit din partea Bisericii Ortodoxe din Bulgaria.

Un comisar european vorbeste despre un nou val de refugiati.
Un comisar european vorbeste despre un nou val de refugiati. "Este un amestec periculos"

Europa ar putea fi confruntata cu o noua „invazie” a imigrantilor din Orientul Mijlociu, avertizeaza un inalt oficial UE.
 

Refugiatii ajunsi in Finlanda fac cale intoarsa:
Refugiatii ajunsi in Finlanda fac cale intoarsa: "Detest Finlanda. E prea frig, nu au ceai, nu au restaurante"

Ajunsi pana in nordul extrem al Europei, in Laponia, sute de refugiati au hotarat sa se intoarca din drum, dezamagiti de Finlanda, tara unde au descoperit ca este prea frig si pe care o considera trista si chiar ostila, potrivit Agerpres.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.