A inceput demolarea adaposturilor improvizate din tabara de migranti de la Calais. Muncitorii au intrat cu buldozere

×
Codul embed a fost copiat

Echipe de muncitori, escortate de forte de ordine, au inceput marti dupa-amiaza demolarea corturilor si a celorlalte adaposturi improvizate lasate vacante de migrantii care au parasit in ultimele 24 de ore tabara de la Calais.

La operatiunea de demolare au luat parte si doua buldozere.“Jungla” de la Calais a gazduit pana duminica intre 6.000 si 8.000 de migranti dornici sa ajunga in Marea Britanie.

Demolarea taberei de migranti de la Calais a fost programata in cadrul planurilor guvernului francez de curatare a locatiei situate in apropiere de intrarea in tunelul de sub Canalul Manecii.

In cursul zilei de luni, aproximativ 2.000 dintre migrantii aflati in “Jungla” de la Calais au fost imbarcati in 45 de autobuze si dusi in alte 80 de destinatii din Franta.

Citește și
Calais - Agerpres
Batalia pentru evacuarea "junglei" din Calais. Politia a folosit gaze lacrimogene, dupa ce migrantii au atacat cu petarde
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Operatiunile de evacuare a migrantilor au fost reluate marti dimineata in "Jungla" de la Calais, aceasta fiind a doua zi a unei ample actiuni de desfiintare a vastei tabere din nordul Frantei, relateaza AFP.

Marti, putin dupa ora 07:00 GMT, un prim autocar a inceput sa transporte migranti care zambeau si salutau, in timp ce sute de persoane se ingramadeau la cozi asteptand sa se inregistreze, sub supravegherea jandarmilor, relateaza Agerpres.

Luni, 2.318 persoane au fost transferate fie spre centre de primire de pe teritoriul Frantei, fie spre un 'centru de primire provizoriu' situat in interiorul taberei de la Calais, in asteptarea solutionarii dosarelor lor de catre autoritatile britanice.

In paralel cu plecarea autocarelor, lucrarile de desfiintare a adaposturilor eliberate au inceput marti cu operatiuni care constau in 'colectarea de deseuri', a indicat prefectul (reprezentant al guvernului), dna Fabienne Buccio.

Intre 6.000 si 8.000 de barbati, femei si copii veniti in majoritate din Afganistan, Sudan sau Eritreea au locuit in 'Jungla' din Calais, vasta tabara devenita de ani de zile locul de adunare a migrantilor care intentionau sa ajunga in Anglia, de cealalta parte a Canalului Manecii.

Numarul minorilor neinsotiti este estimat la 1.300, dintre care 500 afirma ca au legaturi familiale in Regatul Unit. Ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, a declarat luni ca Regatul Unit 'ii va primi pe toti cei ale caror relatii familiale in Marea Britanie pot fi dovedite'. Autoritatile britanice vor studia de asemenea dosarele minorilor neinsotiti, fara legaturi familiale, 'dar al caror interes superior ar fi sa ajunga in aceasta tara', a adaugat el.

De la inceputul lunii octombrie, aproape 200 de minori din 'Jungla' de la Calais au fost primiti in Anglia, potrivit ministrul de interne britanic, Amber Rudd.

Intre '5.000 si 6.000' de ocupanti ai 'Junglei' ar urma sa depuna cerere de azil in Franta, a apreciat directorul general al Biroului francez de protectie a refugiatilor si apatrizilor (Ofpra), Pascal Brice, pentru postul de radio Europe 1.

In total, aproximativ 100.000 de cetateni straini ar fi depus o cerere de azil in Franta in 2016 fata de 80.000, anul trecut, a mentionat Pascal Brice.

Primii evacuati au fost instalati in diferite 'centre de primire si orientare'de mica dimensiune unde vor putea sa-si pregateasca dosarele pentru cererea de azil.

Asociatiile apreciaza ca sute de persoane ar putea sa refuze sa paraseasca 'Jungla' de la Calais. Cei care refuza se expun, dupa incheierea operatiunii de desfiintare a taberei, unor masuri care conduc cel mai adesea la expulzare.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Politia franceza a inceput evacuarea
Politia franceza a inceput evacuarea "Junglei din Calais". 2.318 persoane ridicate din tabara in prima zi a operatiunii

Autoritatile franceze au inceput evacuarea asa-numitei "Jungle de la Calais", unde, de 18 luni incoace, mii de migranti traiau in conditii precare. Luni, 2.318 de persoane au fost evacuate, spune ministrul de interne francez

Batalia pentru evacuarea
Batalia pentru evacuarea "junglei" din Calais. Politia a folosit gaze lacrimogene, dupa ce migrantii au atacat cu petarde

Zeci de migranti furiosi au dat prima "batalie" in incercare de a opri desfintarea taberei improvizate supranumita "Jungla de la Calais

Finalul
Finalul "Junglei din Calais". Hollande a cerut ca tabara in care traiesc 10.000 de migranti sa fie "desfiintata definitiv"

Presedintele francez, Francois Hollande, aflat in vizita pentru prima oara luni la Calais, in nordul Frantei.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.