50 de imigranti, gasiti morti intr-un camion, in Austria. MAE contrazice autoritatile ungare: "Niciun roman nu e implicat"

×
Codul embed a fost copiat

Criza imigrantilor aflati in cautarea unei vieti mai bune pe continent a capatat noi valente tragice. 50 de refugiati au fost descoperiti morti, intr-un camion abandonat pe marginea unei autostrazi din Austria, in apropiere de granita cu Ungaria.

Zecile de imigranti ale caror cadavre au fost gasite joi intr-un camion frigorific abandonat pe o autostrada din Austria, nu departe de granita cu Ungaria, ar fi fost deja morti in momentul in care vehiculul a intrat in tara, intre miercuri seara si joi dimineata, a anuntat politia locala.

In momentul in care o patrula de politie austriaca a gasit camionul frigorific, care s-a aflat miercuri la Budapesta si care avea logoul unei firme de carne de pasare, pe sub usa din spate se scurgeau fluide din cadavrele aflate in descompunere. Potrivit unui purtator de cuvant al companiei slovace, camionul nu mai era in proprietatea acesteia, noteaza agentia slovaca TASR.

"Putem presupune ca decesele au avut loc cu o zi si jumatate sau doua zile in urma", a declarat, intr-o conferinta de presa, seful politiei din landul austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil, care a adaugat ca "numeroase indicii" arata ca refugiatii erau deja morti cand camionul a trecut frontiera.

Proprietarul camionului NU ar fi de origine romana

Citește și
imigranti uk
The Telegraph, despre cresterea fulminanta a imigrantilor din Marea Britanie. Numarul romanilor s-a triplat intr-un an
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Oficialili de la Budapesta au anuntat initial ca autovehiculul ar apartine unui roman rezident in Ungaria si cautat acum de politisti. Insa informatia este infirmata de autoritatile romane.

Conform primelor informatii obtinute de catre Ambasada Romaniei la Budapesta din partea autoritatilor ungare, solicitantul numerelor de inmatriculare ale camionului implicat in incident NU este cetatean roman.

"Referitor la informatiile potrivit carora un cetatean roman ar fi proprietarul camionului abandonat in Austria, in care au fost gasiti mai multi refugiati asfixiati, va transmitem urmatoarele: in urma demersurilor intreprinse pe langa politia austriaca, Ambasada Romaniei la Viena a fost informata ca autovehiculul are numere de inmatriculare ungare provizorii. Potrivit informatiilor obtinute pana la acest moment, niciun cetatean roman nu este implicat in incident", precizeaza MAE.

12 cetateni romani suspectati de trafic de persoane au fost retinuti si audiati de autoritatile ungare, cu propunerea de arestare preventiva, precizeaza MAE. Pana in acest moment, niciunul dintre cei 12 cetateni romani nu a cerut asistenta consulara din partea misiunii de la Budapesta.

Camionul, gasit abandonat pe marginea autostrazii

Sinistra descoperire a fost facuta in apropierea localitatii austriece Parndorf. Politistilor le-a atras atentia camionul de mare tonaj, care era abandonat de miercuri pe marginea autostrazii.

Usa din spate fusese lasata deschisa, iar agentii care s-au apropiat de vehicul au fost ingroziti de mirosul de cadavre intrate in descompunere. "Mirosea peste tot a moarte", a descris terifianta scena un reporter aflat la fata locului.

Helmut Marban, purtatorul de cuvant al politiei din Burgenland: "Politistii de la rutiera au verificat camionul din spatele meu, intrucat, initial, au crezut ca a fost implicat intr-un accident. Au verificat cabina si au vazut ca in interior nu se afla niciun sofer. Au vazut insa ca din camion curgea sange, iar un miros de mort venea din interior."

Gerald Pangl, ofiter de presa al politiei din Burgenland: "Am vorbit cu unul dintre colgi care au descoperit camionul. Mi-au spus ca nu au mai avut de-a face cu ceva similar pana acum."

"Este un dezastru. Cum poate cineva sa lase niste oameni sa piara in acest fel? Si apoi sa dea bir cu fugitii? Este inuman!", spune un localnic.

Politistii au povestit ca trupurile intrasera in decompunere atat de rau, incat nu si-au putut da seama exact cate cadavre se aflau in interior. Camionul, cu numere de inmatriculare unguresti, avea logo-ul unei companii slovace de prelucrare a carnii de pasare. Aceasta l-a vandut insa anul trecut, iar acum vehiculul ar fi fost inregistrat de un cetatean roman, cu rezidenta in orasul Kecskemet.

Janos Lazar, sef de cabinet al premierului Ungariei: "Imigrantii ilegali care au murit in urma acestei operatiuni de trafic de persoane incercau cel mai probabil sa ajunga in Vest, traversand Ungaria or primind probabil ajutorul unor cetateni ungari."

Vestea i-a tulburat pe liderii europeni aflati la summitul de la Viena, unde discuta criza imigratiei.

Werner Faymann, cancelarul Austriei: "Am primit o informatie despre un incident tragic. Pana la 50 de oameni au fost gasiti morti in camionul unui traficat de persoane, parcat in apropiere de autostrada din Burgenland."

Nu este prima tragedie de acest fel. Miercuri, un vas suedez a descoperit trupurile neinsufletite a 40 de imigranti pe o barca ce plutea in deriva in largul apelor libiene. Ambarcatiunea ceruse ajutorul pazei de coasta italiene, insa aceasta nu a reusit sa ajunga la timp.

Angela Merkel: Noua drama din Austria reprezinta ''un avertisment'' in criza imigrantilor

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi ca ''teribila'' descoperire a aproximativ 50 de refugiati morti intr-un camion stationat in Austria reprezinta ''un avertisment'' pentru Europa, care trebuie sa rezolve criza imigrantilor, relateaza AFP.

''Suntem toti bulversati de aceste teribile vesti, potrivit carora aproximativ 50 de persoane si-au pierdut in timp ce veneau pentru a gasi siguranta'', a declarat Merkel.

Potrivit politiei austriece, corpurile neinsufletite ale aproximativ 50 de persoane au fost gasite intr-un camion stationat pe o autostrada din estul Austriei, nu departe de frontiera cu Ungaria.

''Acesta este un avertisment pentru a trece la treaba, a rezolva aceasta problema si a da dovada de solidaritate'', a adaugat Merkel, care participa la un summit privind Balcanii de Vest ce are loc la Viena.

Cancelarul german a recunoscut ca tarile din Balcanii de Vest se confrunta cu ''enorme provocari'' primind zeci de mii de imigranti care incearca sa ajunga in Uniunea Europeana. ''Este responsabilitatea noastra de a ajuta aceste tari'', a afirmat Merkel.

AFP precizeaza ca Macedonia si Serbia, doua principale zone de tranzit pentru imigranti si care nu sunt membre ale Uniunii Europene, au facut apel la UE in cursul summitului sa reactioneze

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei
Criza imigrantilor, dezbatuta la un summit la Viena. Ce se va intampla cu refugiatii care vor fi repartizati Romaniei

Serbia si Macedonia au facut apel joi la Uniunea Europeana sa actioneze pentru a rezolva criza imigrantilor, in cadrul unui summit la Viena la care participa lideri din Balcanii de Vest si cancelarul german Angela Merkel.

The Telegraph, despre cresterea fulminanta a imigrantilor din Marea Britanie. Numarul romanilor s-a triplat intr-un an
The Telegraph, despre cresterea fulminanta a imigrantilor din Marea Britanie. Numarul romanilor s-a triplat intr-un an

Numarul imigrantilor care au venit sa munceasca in Marea Britanie s-a marit considerabil anul trecut, conform unor date oficiale obtinute de jurnalistii de la The Telegraph.

Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania
Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania "poarta" spre UE pentru imigranti

Europa priveste neputincioasa cum granitele ii sunt luate cu asalt, zilnic, de mii de refugiati disperati. In timp ce oficialii cauta o solutie, tarile in care au ajuns deja valurile de imigranti sunt pregatite sa ia decizii radicale.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.