Drapelul Frantei, ARS in Afganistan. In Pakistan, la protestele contra Charlie Hebdo s-au alaturat si crestinii

Proteste Pakistan contra Charlie Hebdo

Intre 500 si 600 de persoane au defilat luni la Jalalabad, in estul afgan, si au ars drapelul francez pentru a protesta fata de publicarea unei noi caricaturi cu Mahomed de catre saptamanalul satiric Charlie Hebdo, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Manifestantii s-au reunit luni dimineata pe strazile acestui oras de la frontiera cu Pakistanul, pentru a denunta publicarea unei noi caricaturi cu Mahomed pe prima pagina a numarului de miercuri al Charlie Hebdo.

Acest numar supranumit al "supravietuitorilor" a fost publicat dupa ce fratii Said si Cherif Kouachi au patruns la 7 ianuarie in redactia revistei pariziene, ucigand 12 persoane. In cursul manifestatiei, organizate de tineri activisti, participantii au scandat in principal "moarte Frantei".

Matiullah Ahmadzai, unul dintre organizatori, a cerut Guvernului afgan si altor tari musulmane sa intrerupa relatiile diplomatice cu Franta.

"Noi suntem musulmani. Suntem pregatiti sa ne sacrificam pentru islam si pentru Profetul nostru Mohamed. Vrem inchiderea ambasadei Frantei la Kabul. Franta ar trebui sa prezinte scuze tarilor musulmane", a declarat el pentru AFP, citata de Mediafax.

Citește și
Gérard Biard
Redactorul-sef Charlie Hebdo: De fiecare data cand facem un desen cu Mahomed sau Dumnezeu, aparam libertatea religioasa
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Abdul Rahman, un alt manifestant a afisat un banner cu sloganul "Mahomed, te iubesc", scandand: "nu voi tacea".

Cateva zeci de studenti au manifestat duminica, fara incidente, in interiorul campusului universitatii din Jalalabad. Sambata, presedintele afgan Ashraf Ghani a condamnat publicarea unei noi caricaturi a Profetului, considerand-o "iresponsabila".

Caricaturile Profetului Mahomed au generat deja revolte in Afganistan in trecut. In septembrie 2012, intre 200 si 300 de persoane au marsaluit la Kabul pentru a denunta publicarea de catre Charlie Hebdo a unor noi caricaturi cu Mahomed.

Manifestatie programata pentru luni in fata ambasadei Frantei din Iran

Studenti islamisti iranieni au facut apel la o manifestatie, luni, in fata ambasadei Frantei la Teheran pentru a protesta fata de publicarea de catre revista franceza Charlie Hebdo a unei caricaturi cu Profetul Mahomed, considerata o "insulta", a anuntat duminica presa locala, citata de AFP, citata de Mediafax.

Reuniunea, care va avea loc la ora locala 15.00 (13.30 ora Romaniei), este organizata "in semn de protest fata de insulta saptamanalului francez la adresa Profetului Mahomed", a declarat Sadegh Nasrollahi, membru al Confederatiei asociatiilor islamice ale studentilor independenti, citat de agentia Fars.

Nasrollahi a adaugat ca zeci de membri ai Parlamentului, dintre care cei ai unor minoritati religioase recunoscute (crestini, evrei si zoroastrieni) vor participa la aceasta reuniune.

Publicarea, miercuri, de catre revista satirica a caricaturii a determinat un val de proteste, cu manifestatii uneori violente, in mai multe tari in care desenul a fost considerat ofensator.

In Niger, manifestatiile au degenerat in revolte, sambata, la Niamey, unde au murit cinci persoane. Grupari violente au incendiat cel putin zece biserici si magazine apartinand crestinilor in aceasta tara cu majoritate musulmana.

Cu o zi inainte, la Karachi, un fotograf pakistanez al Agentiei France-Presse a fost grav ranit de un glont in timpul unei reuniuni in fata consulatului francez.

Caricatura a aparut pe prima pagina a saptamanalului satiric care a fost victima, la 7 ianuarie, a unui atentat soldat cu 12 morti.

Iranul a condamnat atentatele de la Paris, in special impotriva Charlie Hebdo, dar si publicarea desenului, apreciind ca acesta este un "abuz" fata de libertatea de exprimare.

Zeci de mii de ceceni impotriva caricaturilor cu profetul Mahomed

Zeci de mii de persoane au manifestat luni la Groznii, capitala Ceceniei, impotriva publicarii caricaturilor cu profetul Mahomed, la 12 zile dupa atentatul de la redactia revistei satirice franceze Charlie Hebdo, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Scandand "Allah Akbar" (Allah este mare), multimea agita pancarte si banderole cu inimi rosii si cu inscriptii in araba prin care isi proclama iubirea fata de profetul Mahomed, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusa.

"Aceasta este o manifestatie impotriva celor care insulta religia musulmana", a declarat in fata protestatarilor liderul cecen Ramzan Kadirov, langa moscheea gigantica pe care a construit-o in centrul orasului Groznii in memoria tatalui sau, Ahmad Kadirov.

"Nu vom permite nimanui sa insulte numele profetului", a continuat el, facand referire la caricaturile cu Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Kadirov i-a descris anterior pe autorii caricaturilor cu Mahomed drept "persoane fara valori spirituale si morale". El l-a calificat de asemenea pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care a cerut presei ruse sa publice caricaturi cu profetul, drept "inamic al tuturor musulmanilor".

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat deja sambata in Ingusetia, o alta republica musulmana din Caucazul rus, pentru a protesta fata de caricaturile cu Mahomed, apreciind ca presa rusa nu trebuie sa le publice.

Daca Rusia a salutat initial marsul istoric organizat pe 11 ianuarie la Paris impotriva terorismului, presa si oficialii rusi s-au delimitat ulterior de solidaritatea mondiala fata de atentatul din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morti.

Manifestatii contra Charlie Hebdo, in Pakistan: la proteste s-au alaturat si crestini. Drapelul Frantei ARS de multime

Mii de persoane au manifestat in Pakistan, duminica, impotriva publicarii unei noi caricaturi cu Mahomed de catre Charlie Hebdo, unii incendiind drapele franceze si portrete ale presedintelui francez si ale caricaturistilor saptamanalului satiric.

Membri ai unor partide religioase dar si laice, manifestantii au defilat in Lahore (est), Karachi (sud), Quetta (sud-vest), Peshawar (nord-vest), Multan (centru) si in numeroase alte orase din tara, scrie AFP, citata de Mediafax.

Peste 2.000 de persoane au manifestat in cel mai mare oras al tarii, Karachi, unde partidul reigios Jamaat-e-Islami a organizat un mars pana la mausoleul lui Mohammad Ali Jinnah, parintele fondator al tarii.

O delegatie de pastori crestini li s-a alaturat pentru a-si demonstra solidaritatea cu compatriotii lor musulmani.

In alte zone din oras, zeci de membri ai partidului Tehreek-e-Insaf au defilat impotriva saptamanalului satiric francez. O delegatie a mers la resedinta consulului general francez si i-a inmanat o rezolutie care cere Parisului sa interzica revista "pentru propagarea urii religioase in lume".

In Lahore, aproximativ 6.000 de persoane au asistat la manifestatia organizata de grupari islamiste, intre care Jamaat-ud-Dawa. Oratorii au cerut Pakistanului sa intrerupa relatiile cu Franta.

In sud-vestul tarii, la Quetta, manifestantii au calcat in picioare drapelul francez, dupa care l-au ars. La fel s-a intamplat si cu portrete ale presedintelui francez François Hollande.

La Peshawar, in nord-vestul Pakistanului, peste 100 de crestini au participat la o reuniune organizata de o biserica locala, scandand "moarte pentru Charlie Hebdo! moarte blasfematorilor Profetului Mahomed!" si au incendiat un drapel francez.

Aproxiamtiv 200 de persoane s-au reunit la Islamabad, in fata unui club de presa, si au ars portretele mai multor caricaturisti. La Multan, in sudul tarii, manifestantii au strigat: "Noi nu suntem Charlie, noi suntem Kouachi!", o referire la un slogan al reuniunii manifestantilor francezi "Eu sunt Charlie" si la numele de familie al celor doi frati care au atacat saptamanalul satiric.

Vineri, dupa rugaciunea traditionala, contestarea s-a transformat intr-un afront impotriva consulatului francez din Karachi, unde un fotograf al AFP a fost grav ranit de gloante.

Pakistanul, a doua cea mai populata tara musulmana din lume, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, se confrunta periodic cu manifestatii violente impotriva publicarii in Occident a unor inregistrari video sau desene considerate blasfematoare.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
​Un avion rusesc de vanatoare Su-27 a efectuat o interceptare periculoasa a unei aeronave americane deasupra Marii Negre
​Un avion rusesc de vanatoare Su-27 a efectuat o interceptare periculoasa a unei aeronave americane deasupra Marii Negre

​Un avion rusesc de vanatoare Su-27 a efectuat o interceptare periculoasa a unei aeronave americane deasupra Marii Negre

Redactorul-sef Charlie Hebdo: De fiecare data cand facem un desen cu Mahomed sau Dumnezeu, aparam libertatea religioasa
Redactorul-sef Charlie Hebdo: De fiecare data cand facem un desen cu Mahomed sau Dumnezeu, aparam libertatea religioasa

Redactorul-sef al Charlie Hebdo Gérard Biard a aparat intr-un interviu caricaturile controversate cu Profetul Mahomed publicate de catre saptamanalul satiric, afirmand ca ele contribuie la apararea libertatii religioase, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Chérif Kouachi a fost inmormantat, la fel ca si fratele sau, intr-un mormant anonim
Chérif Kouachi a fost inmormantat, la fel ca si fratele sau, intr-un mormant anonim

Al doilea autor jihadist al atacului de la Charlie Hebdo, Chérif Kouachi, a fost inmormantat sambata cu putin inainte de miezul noptii, a declarat Primaria din Gennevilliers, de la periferia Parisului, unde acesta locuia, pentru AFP, citata de Mediafax.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.