Povestea unui tata britanic a carui fata s-a alaturat ISIS. "Daca stiam, ginerele meu nu mi-ar fi trecut pragul usii"

Britanica jiihadista ISIS

O tanara britanica isi doreste sa se intoarca acasa, dupa ce s-a alaturat gruparii Stat Islamic.

Kolsoma Begum, in varsta de 22 de ani, a fugit in Siria dupa ce si-a petrecut doi ani in interiorul gruparii Stat Islamic, noteaza DailyMail.

Ahmed Ali este un tata de 47 de ani care, in anul 2015, si-a pierdut fiica, pe Kalsoma, dupa ce aceasta a devenit membra a jihadistilor ISIS.

Ahmed este nascut in Bangladesh si este tatal a noua copii. Acesta isi aminteste ca fiica sa a luat decizia radicala dupa ce a anuntat ca se marita.

Tatal fetei s-a opus deciziei ei de a se casatori, intrucat, sustine el, la 20 de ani era prea tanara si trebuia sa isi continue studiile. Din acest motiv, cei doi s-au certat, iar Kolsoma a fugit de acasa. Initial, tatal ei a considerat ca fiica sa doarme la o prietena acasa si s-a sesizat, asupra disparitiei copilei, atunci cand casa sa din Poplar, estul Londrei, a fost perchezitionata de agentii Anti-Tero. "Mi-au spus ca Kolsoma a plecat in Siria, dar tot nu pot sa cred", sustine barbatul.

Citește și
ISIS
Jihadisti ISIS s-au dat drept politisti si au executat civili la Mosul."Au tras in femei si copii care ii primeau cu bucurie"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Kolsoma s-a casatorit cu Stefan Aristidou, un tanar de 23 de ani, care s-a convertit la islam pentru ea.


Tinerii povestesc ca au luat decizia de a deveni partea a gruparii ISIS deoarece isi doreau sa traiasca sub legea Sariei. Cuplul sutine ca nu si-au propus sa lupte pentru idealurile jihadiste, iar atunci cand li s-a cerut acest lucru, au preferat sa fuga si sa se ascunda.


In luna noiembrie, cei doi indragostiti au reusit sa fuga si sa se ascunda de jihadisti. In tot acest timp, Kolsoma a ramas insarcinata. "Soția mea este insarcinata si aceasta este o confirmarea vietii si a sanatatii mele", precizeaza Stefan. In cele din urma, femeia a dat nastere unei fetite in Siria, iar sotul sau incearca, incepand din luna septembrie, sa initieze demersurile de a se intoarce impreuna in Anglia.

Decizia celor doi de a-i insoti pe jihadisti a costat-o pe Kolsoma ruperea de familia sa. Atunci cand a auzit ca fiica sa doreste sa se reintoarca in Marea Britanie, tatal fetei, Ahmed Ali, sustine ca aceasta trebuie sa se supuna legii britanice. "Vreau sa le dau o lectie pentru ca ei sa-si realizeze greselile. Trebuie sa se supuna legii. Numai legea poate decide cum ii va pedepsi, dar, ca tata, imi spun ca toata lumea merita o a doua sansa. Ei oricum si-au distrus viata. Erau prea tineri", afirma tatal fetei.


"Daca vor sa se intoarca, inseamna ca si-au invatat lectia. Au vazut cu ochii lor ceea ce Statul Islamic face si, poate, acesta este motivul pentru care nu vor sa mai ramana acolo. Acum ei au realizat ca ceea ce face ISIS este inuman. Orice tata isi sustine fiica, dar daca ea incalca legile atunci el nu mai poate interveni", sustine tatal fetei.

"Daca as putea sa vorbesc cu ea i-as spune sa se intoarca si sa se supuna legii. Ea stie ca a facut o greseala insa aici este locul ei. Ar fi trebuit sa-si protejeze propria tara. In Anglia va trai pentru tot restul vietii", afirma cu regret Ahmed Ali.

Intrebat care ar fi, dupa parerea sa, motivul pentru care fiica sa ar fi recurs la un asemenea gest, Ahmed crede ca fiica si ginerele sau s-au radicalizat pe internet, intrucat cei doi au avut parte de o copilarie "occidentalizata". "Oricine mi-a radicalizat fiica este periculos. E ca o boala. Era un copil - studia. Daca stiam ca se intampla asta, ginerele meu nu mi-ar fi trecut pragul usii", a spus el.

Stefan Aristidou sustine ca, in timp ce era parte a ISIS, s-a simti ca intr-o "inchisoare", iar acum se ascunde de teama de a nu fi gasit: "Incerc doar sa-mi iau viata inapoi, spuse el, chiar daca trebuie sa merg la inchisoare pentru a face asta. Sunt pregatit s-o fac asta. Nu sunt aici sa ranesc pe nimeni, sunt aici doar sa ma ingrijesc de familia mea si sa-mi traiesc viata", precizeaza Stefan prin intermediul unui interviu telefonic.

Despre acest caz, un purtator de cuvant al oficiului de externe a declarat ca oficialii britanici au luat contactul cu autoritatile din Turcia, dupa ce cuplul s-a predat autoritatiilor turce. Anchetatorii i-au retinut sub sub suspiciunea savarsirii unor acte teroriste in orasul Kilis, un orasul situat la trei mile de granita siriana.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
O forta paramilitara irakiana
O forta paramilitara irakiana "a eliberat" orasul antic Hatra de sub controlul ISIS. Ce s-a intamplat cu vestigiile

O forta paramilitara irakiana sustine ca a capturat orasul antic Hatra, inclusin in patrimoul UNESCO de la membrii Statului Islamic.

Jihadisti ISIS s-au dat drept politisti si au executat civili la Mosul.
Jihadisti ISIS s-au dat drept politisti si au executat civili la Mosul."Au tras in femei si copii care ii primeau cu bucurie"

 Membri ai gruparii Statul Islamic care s-au drept membri ai fortelor irakiene de securitate si au ”executat” cel putin 15 civili care ii primeau cu bucurie in centrul Mosulului, au anuntat marti oficiali, relateaza AFP, conform news.ro.

Studenta din Rusia, condamnata la inchisoare pentru ca ar fi vrut sa se alature ISIS. Familia o apara aratand lenjeria sexy
Studenta din Rusia, condamnata la inchisoare pentru ca ar fi vrut sa se alature ISIS. Familia o apara aratand lenjeria sexy

Caz controversat la Moscova, unde o tanara incearca sa se apere de acuzatiile de terorism.

Atac terorist in Paris. Anchetatorii au gasit o nota langa cadavrul atacatorului. Cine este politistul care a fost ucis
Atac terorist in Paris. Anchetatorii au gasit o nota langa cadavrul atacatorului. Cine este politistul care a fost ucis

Franta traieste cosmarul unui nou atac terorist cu doar 3 zile inaintea alegerilor prezidentiale. Un individ a deschis joi focul asupra unei masini de politie care stationa pe faimosul Champs Elysees.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.