De ce branzeturile elvetiene au gauri in compozitie. Oamenii de stiinta au descifrat misterul dupa un secol de cercetari

×
Codul embed a fost copiat

Dupa un secol de studii si cercetari, oamenii de stiinta au descifrat misterul... gaurilor din svaiter.

Spatiile libere de forma sferica, din compozitia unor faimoase branzeturi elvetiene, ca Emmental sau Appenzell, sunt provocate de mici particule de fan care cad in vasele de lapte, in timp ce vacile sunt mulse.

E descoperirea facuta de prestigiosul Institut de Cercetari Alimentare, cu sediul in Berna.

Particulele de fan degaja un gaz in timpul procesului de fermentare si asa apar gaurile, se explica intr-un comunicat, care elucideaza enigma ce ii fascineaza de atata vreme pe copii si adulti deopotriva.

Aceiasi cercetatori au mai constatat ca respectivele gauri au tendinta sa dispara, cand laptele este colectat cu tehnici moderne.

Citește și
CSID
Branza de calitate contine doar DOUA ingrediente. Sfaturile specialistilor atunci cand alegeti branzeturi
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri
Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Branzeturile romanesti, in preferintele europenilor. Reteta cu care fermierii din Ardeal au cucerit piata din strainatate
Branzeturile romanesti, in preferintele europenilor. Reteta cu care fermierii din Ardeal au cucerit piata din strainatate

Desi concurenta este foarte mare, iata ca branzeturile romanesti au reusit sa razbata si sa ajunga in preferintele europenilor.

Branza de calitate contine doar DOUA ingrediente. Sfaturile specialistilor atunci cand alegeti branzeturi
Branza de calitate contine doar DOUA ingrediente. Sfaturile specialistilor atunci cand alegeti branzeturi

Ce contine o branza de calitate? Doar doua ingrediente: lapte si cheag - este raspunsul unanim al medicilor. Din pacate, retetele de branzeturi au fost modificate, in ultima vreme, substantial.

E unul dintre cele mai falsificate produse din magazine. Dupa opt secole, alimentul va fi amprentat genetic
E unul dintre cele mai falsificate produse din magazine. Dupa opt secole, alimentul va fi amprentat genetic

Producatorii elvetieni de branzeturi vor sa combata falsificarea produselor lor, intre care renumita branza ..

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.