Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Traditie. In Ardeal, Pastele a fost sarbatorit in familie

Embed:

Doar cine nu a trait un Paste in Ardeal nu stie ce inseamna, cu adevarat, traditia romanesca pura, nepangarita inca de apucaturile de la oras. In Tara Oasului, dupa sarbatoarea Invierii lui Hristos, oamenii se gatesc ca pentru nunta.

Femeie isi fosnesc fotele si isi pun baticurile frumoase ca un camp inflorit, iar barbatii au clopul de duminica si camasa de canepa alba, ca spuma. Toti cer binecuvantarea parintelui si, dupa o lunga vreme de pocainta, se aseaza in familie la mese mari.

Ca peste tot in mandra Transilvanie si in tara Oasului, la Moiseni, langa Certeze, sfanta zi de Paste a inceput in tihna, la biserica. Gatiti cu straie colorate de-ti iau ochii, osenii isi umplu cosurile cu tot ce au pregatit femeile harnice pentru masa de sarbatoare: coasta umpluta cu cele mai prospete verdeturi si organe de miel, oua vopsite in foi de ceapa si modelate cu frunze jucause de patrunjel. Dar n-ar fi masa fara cozonacul cu nuca si vinul care a asteptat rabdator in butoaiele ascunse inca din toamna prin beciuri racoroase. Cand inca soarele nu a rasarit, de la cel mai mic la cel mai mare toti se duc la preot sa le sfinteasca bucatele.

Multi dintre crestini veniti la slujba au ajuns in tara de cateva zile. Sunt cei care muncesc printre straini si care isi arata astazi fala pentru ca Pastele nu este doar Sarbatoarea invierii, ci si a familiei. Este prilejul in care se reintalnesc fratii intre ei si nepotii cu parintii si bunicii.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 17 Aprilie 2012
Citeste mai multe despre: Ardeal, Satu Mare, Paste, traditii, sarbatoare,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed