Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Comorile ascunse in casutele din Tara Oasului

Embed:

Multi ar da bani grei, pentru un batic sau o camasa cusute de mana, acum zeci de ani. Oamenii din comuna Certeze n-ar instraina pentru nimic in lume "comorile" mostenite de la bunii lor, iar acestea sunt scoase in lume doar de sarbatori.
 

Vilele din Certeze, moderne si dotate, ascund minuni de veacuri. Femeile din Oash au amenajat o camera in care sunt tinute toate lucurile mostenite in timp: icoane, blide, stergare si baticuri. Doamna Maria are 88 de ani si pastreaza, intr-o odaie curata cu miros de busuioc, comorile lasate de mama si bunica ei. Multi au vandut minunatiile, insa batrana nu vrea sa auda de asta nici in ruptul capului.


In urma cu zeci de ani, in Tara Oasului toate casele aratau aproape la fel, toti membrii unei familii aveau o camera - aici se dormea, se manca si se imbracau.

Daca vine vorba de valoarea lucrurilor dintr-o camera oseneasca, localnicii spun ca nu sunt atatia bani incat sa poata fi cumparate. Un blid ajunge si la 150 de euro, iar icoanele la cateva sute.


Muzeele de etnografie din tara nu pot reda atat de bine viata osenilor precum aceste mici muzee din vilele de lux din Certeze, sunt de parere specialistii.


In zile de sarbatoare, cele mai bune hainele sunt scoase din lada si purtate cu drag si smerenie.

 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 8 Mai 2013
Citeste mai multe despre: Ardeal, Satu-Mare, Certeze, traditie, camasa,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed