Cinemateca TIFF in martie: Scorsese, fratii Dardenne si experimentele lui Jodorowsky

Cinemateca TIFF in martie: Scorsese, fratii Dardenne si experimentele lui Jodorowsky

Cinefilii din Cluj-Napoca au parte de avanpremiere, filme-reper in cinematografie si intalniri cu cineasti in fiecare saptamana, la Cinema Victoria.

 

Luna martie se anunta plina la Cinemateca TIFF: unul dintre cele mai bune filme din ultimul an, Elle, o seara de documentare romanesti, noul film al lui Martin Scorsese, Silence, cea mai recenta drama cu accente de thriller a fratilor Dardenne si o seara dedicata lui Alejandro Jodorowsky ii asteapta pe clujeni la Cinemateca TIFF.

Elle va avea o ultima proiectie la Cinemateca TIFF duminica, 5 martie, de la ora 17.30. Thriller-ul psihologic a obtinut doua Globuri de Aur pentru Cel mai bun film strain si Cea mai buna actrita (Isabelle Huppert) si doua nominalizari la Oscar pentru aceleasi categorii. O femeie violata de un necunoscut misterios care o ataca in propria casa decide sa-l gaseasca pe barbatul care a asaltat-o. Incepe un joc straniu si incitant – un joc care poate degenera in orice moment. Trailer.

Joi, 9 martie

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

#DOCUMENTAR
20.00 | Camera obscura
Romania, 2016 | 83’
In prezenta regizorului Gheorghe Preda

In comunism, cinecluburile erau foarte active in Romania. Gazduite de mari intreprinderi, universitati sau asezaminte culturale, ele instruiau si finantau neprofesionisti care voiau sa se exprime prin film. In conditii tehnice precare, de neimaginat azi, ei au realizat filme pe 8 sau 16 mm, unele adevarate capodopere de subversivitate in conditiile unei cenzuri foarte dure existente in acea perioada.

22.00 | Romania, marea curatenie
Franta, Romania, 2016 | 52’
r. Ruxandra Annonier

O tara-problema a Uniunii Europene, Romania a devenit teatrul unora dintre cele mai indarjite lupte impotriva coruptiei. La un sfert de secol dupa caderea comunismului, aceasta lupta zguduie din temelii intreaga societate. Romanii, in special cei din noua generatie, nu duc lipsa nici de idei, nici de umor pentru a face posibila aceasta transformare radicala a tarii lor.
Reluare filme: duminica, 12 martie, 17.00 si 18.30

Joi, 16 martie
BIBLIA DUPA MARTIN SCORSESE
18.00 The Last Temptation of Christ / Ultima ispita a lui Iisus
Drama, SUA, 1988 | 164’
Cu: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Harry Dean Stanton, David Bowie

Controversata ecranizare a romanului lui Nikos Kazantzakis, avandu-i in rolurile principale pe Willem Dafoe si Harvey Keitel, propune o reinterpretare fictionala a Evangheliilor, una care pune accent pe latura umana a lui Iisus Hristos. Nominalizat la Oscar si Globurile de Aur si proiectat la Festivalul de la Venetia, filmul a suscitat numeroase polemici de-a lungul anilor.

21.00 Silence: Puterea credintei - Avanpremiera
Drama, SUA, 2017 | 161’
Cu: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson

Mult anticipatul film despre credinta si religie al celebrului regizor Martin Scorsese, Silence: Puterea credintei, este povestea a doi misionari portughezi care pornesc intr-o calatorie periculoasa in Japonia secolului al XVII-lea, in cautarea mentorului lor disparut si pentru a raspandi crestinismul. In acea perioada, conducerea japoneza si elita samurailor erau hotarati sa eradicheze crestinismul in toate formele ei. Adeptii erau vanati si torturati, fortati sa renunte la credinta sau ucisi in chinuri groaznice. Silence ajunge in cinematografe din 17 martie, distribuit de Freeman Entertainment.

Joi, 23 martie
SEARA FRATILOR DARDENNE
Doua filme semnate de renumitii regizori belgieni Jean-Pierre si Luc Dardenne.
20.00 L’Enfant / Copilul
Drama, Franta-Belgia, 2005 | 95’
Cu: Jérémie Renier, Déborah François, Jean-Michel Balthazar

Bruno (20 de ani) si iubita lui, Sonia (18 ani) traiesc din ajutorul ei de somaj si din invartelile si gainariile pe care le comit Bruno cu gasca lui. Vietile lor se schimba pentru totdeauna atunci cand Sonia da nastere copilului lor, Jimmy. Incapabil sa-si asume orice fel de responsabilitati, Bruno trebuie sa invete sa devina tata.

Palme d’Or, Cannes 2005 | 4 nominalizari la Premiile César
22.00 La fille inconnue / Fata necunoscuta - Avanpremiera
Drama, thriller, Belgia-Franta, 2016 | 106’
Cu: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier

Intr-o seara, dupa terminarea programului la cabinetul ei de medicina generala, Jenny aude soneria, dar nu raspunde. In ziua urmatoare, politia o informeaza ca o tanara a fost gasita moarta la usa ei. Pentru ca nu poate fi identificata, Jenny se ambitioneaza sa afle cine a fost si sa n-o lase sa dispara ca si cum n-ar fi existat niciodata. La fille inconnue este cel de-al zecelea film al celebrilor regizori, premiati deja cu Palme d’Or de doua ori, pentru L’Enfant si Rosetta.
Competitie, Cannes 2016 | Nominalizare – Premiul César pentru Cel mai bun film strain

Joi, 30 martie
EXPERIMENTELE LUI JODOROWSKY

20.00 La danza de la realidad
Drama, fantasy, Chile-Franta, 2013 | 133’
Cu: Brontis Jodorowsky, Adan Jodorowsky, Jeremías Herskovits, Pamela Flores, Cristóbal Jodorowsky

Primul film al renumitului regizor Alejandro Jodorowsky dupa o pauza de 23 de ani este o drama autobiografica, un musical cu accente suprarealiste despre copilaria sa in anii 30-40 in Tocopilla, oraselul din Chile in care s-a nascut cineastul si unde au avut loc filmarile. Rolul principal e preluat de fiul sau cel mare, Brontis Jodorowsky, in timp ce autorul isi joaca propriul rol, la maturitate. Premiera a avut loc la Cannes, in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs.

22.30 Poesía sin fin
Drama, fantasy 2016 | 128’
Cu: Adan Jodorowsky, Pamela Flores, Brontis Jodorowsky
Al doilea film din seria autobiografica a lui Alejandro

Jodorowsky continua cu anii adolescentei in Santiago, in efervescentii ani 40-50. Desi tatal sau, un imigrant rus comunist, autoritar si rigid, ii desfiinteaza alegerile, tanarul Jodorowsky experimenteaza din plin in sanul boemei artistice. Libertate, senzualitate, un strop de nebunie si multa poezie intr-un film unic, extravagant. Premiera la Cannes, in Quinzaine des Réalisateurs.

Biletele pot fi cumparate in avans de la casieria Cinema Victoria.

Rezervari: http://www.cinemavictoria.ro/rezervari

Programul Cinematecii TIFF va fi actualizat permanent pe http://tiff.ro/cinemateca-tiff/calendar

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Centrul pentru Dialog European si Diplomatie Culturala, organizeaza în perioada 18-20 august cea de-a patra editie a festivalului Transylvania History Days, eveniment ce va avea loc pe malul Somesului, la vest de podul Garibaldi.

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

Universitatea Babes-Bolyai isi va deschide miercuri, 12 iulie 2017, portile pentru absolventii de liceu candidati la statutul de student. admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_scolarizare/

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

ZARACATAN este un spectacol de echitatie unic in Romania, un show in care artisti de nivel international combina numere de dresaj, gimnastica artistica, acrobatii, sarituri peste obstacole si teatru.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.