2017, anul recordurilor la TIFF

2017, anul recordurilor la TIFF

Inceput si incheiat cu proiectii sold out, Festivalul International de Film Transilvania a bifat noi recorduri in istoria sa de 16 editii.

Pentru a urmari cele 225 de filme din 53 de tari, spectatorii au achizitionat peste 90.000 de bilete, cu aproape 14% mai multe decat la editia anterioara. De o crestere importanta au avut parte si vanzarile online, 38.9% din totalul de bilete fiind cumparate astfel, cu 13.72% mai mult decat in 2016. Numarul total de participanti – incluzandu-i pe cei prezenti la proiectiile gratuite in aer liber, workshop-uri, lansari, expozitii, dezbateri – se ridica la 130.000. Peste 1200 de invitati romani si straini au sosit la Cluj in cele zece zile de festival.

Recordul absolut pentru o singura proiectie, in toata istoria festivalului, e detinut de Afacerea Pigot, proiectat in Piata Unirii in prezenta lui Alain Delon, pentru care s-au vandut 3.312 bilete. Deschiderea festivalului, cu Regele Belgiei, a fost si ea marcata de un numar record de participanti, peste 3000. De asemenea, Castelul Banffy de la Bontida a gazduit peste 2000 de spectatori la Cine-concertul Metropolis, un record pentru evenimentul Week-end la Castel. In topul celor mai vizionate filme se afla si Povestea iubirii (3000 de bilete), Nebune de fericire si Dumnezeu sa ne ierte, filmul de inchidere, ambele cu mai mult de 2000 de spectatori in Piata Unirii.

Numarul de evenimente sold out a inregistrat un nou record: pentru 27 de proiectii si evenimente speciale, biletele s-au epuizat rapid. Printre acestea, sesiunile din Doom Room - instalatia din cadrul InfiniTIFF, cine-concertele din biserici, evenimentele gastronomice din Film Food, castigatorul Ursului de Aur, Despre trup si suflet, si Regii manelelor. Filmele romanesti au umplut si ele salile: premiera mondiala Breaking News (r. Iulia Rugina), documentarul Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu) si Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), castigatorul Premiului Zilele Filmului Romanesc pentru Lungmetraj. In ultima zi de festival, „batalia” s-a dat pe filmele castigatoare, pentru care locurile s-au epuizat imediat: Familia mea fericita (Trofeul Transilvania), Piatra pe inima (Premiul pentru regie, Premiul Publicului) si Taramul binecuvantat (Premiul special al juriului).
O selectie de filme, inclusiv dintre cele premiate, poate fi vazuta intre 15 si 18 iunie la Cinema Elvire Popesco, la TIFF Bucuresti.

TIFF 2017 a avut succes si in online. Aplicatia mobile TIFF2017 a avut peste 12.000 de utilizatori activi, o crestere de 180% fata de anul anterior. Site-ul www.tiff.ro, actualizat in permanenta inainte si in timpul festivalului, a fost vizitat de 82.889 de utilizatori, aproape dublu fata de 2016, inregistrand 1.012.158 de afisari. Blogul oficial blog.tiff.ro a avut peste 22.699 de afisari in perioada festivalului, 74,4% dintre cei care l-au accesat fiind utilizatori noi. Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a transmis live imagini de la sosirea invitatilor la Gala de inchidere, 54.634 de oameni urmarind momentele de pe covorul rosu, reach-ul organic atingand cifra de 381.744. Clipurile postate pentru aceasta editie au depasit 1,8 milioane de vizualizari pe Facebook, albumul foto de la deschiderea TIFF a fost vazut de 116.227 de ori, iar imaginile de la intalnirea lui Alain Delon cu fanii din Piata Unirii au generat cele mai multe reactii, comentarii si share-uri.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

De buna desfasurare a evenimentelor s-au asigurat anul acesta circa 400 de voluntari cu varste cuprinse intre 15 si 43 de ani. Unii dintre ei au venit chiar de peste hotare pentru a face parte din echipa. Alaturi de romanii sositi de la multi kilometri distanta, s-au implicat in festival voluntari din Franta, Italia, Lituania, Marea Britanie, Moldova si Spania. 50 dintre acestia au fost nominalizati la titlul de Voluntarul Anului, iar 9 dintre ei vor avea sansa de a lucra la festivaluri partenere.

Celebrul Alain Delon, distins cu Premiul pentru intreaga cariera, a fost impresionat de primire fanilor sai, in Piata Unirii: ,,Am vazut 3.500 de oameni intr-o piata. Nu sunt generalul de Gaulle, nu sunt presedintele Republicii. Este impresionant. Mi-a facut placere’’. Si Armand Assante s-a declarat incantat de atmosfera. „Clujul a crescut grozav de mult. La fel si TIFF-ul. Cand am fost prima data, festivalul era foarte mic, dar acum s-a transformat intr-unul de mare amploare. Cat despre oras, se vede ca cineva a investit serios. S-a extins mult. Nu stiu detalii, dar vad cu ochii mei aceasta schimbare si cred ca va continua sa creasca”, a subliniat actorul, prezent la premiera mondiala The Wanderers (r. Dragos Buliga).

Un mare admirator al cinema-ului romanesc, criticul de film Geoff Andrew, membru al juriului Competitiei, incantat si de selectia din acest an, a precizat ca „Cinema-ul romanesc este unul dintre cele mai interesante din lume. Uneori tarile trec printr-o perioada buna insa, in ultimul deceniu sau poate si mai bine, Romania a facut filme extraordinare cu resurse putine’’. O alta prezenta importanta in juriu, actrita Clotildea Courau a fost la fel de impresionata: „TIFF este foarte bun pentru oras prin faptul ca deschide multe oportunitati pentru cineasti. Festivalurile se organizeaza si in acest scop. Mi-ar placea sa vin in Cluj, sa stau sase-sapte saptamani, sa stau la discutii cu regizori, cu studenti de la cinematografie si sa facem planuri. Cu siguranta ar da roade toate aceste intalniri”.

O alta premiera in istoria TIFF este faptul ca Eurimages, Fondul Consiliului Europei pentru co-productii, a acordat Eurimages Co-production Development Award, in valoare de 20.000 de euro, in cadrul programului Transilvania Pitch Stop.


 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Centrul pentru Dialog European si Diplomatie Culturala, organizeaza în perioada 18-20 august cea de-a patra editie a festivalului Transylvania History Days, eveniment ce va avea loc pe malul Somesului, la vest de podul Garibaldi.

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

Universitatea Babes-Bolyai isi va deschide miercuri, 12 iulie 2017, portile pentru absolventii de liceu candidati la statutul de student. admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_scolarizare/

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

ZARACATAN este un spectacol de echitatie unic in Romania, un show in care artisti de nivel international combina numere de dresaj, gimnastica artistica, acrobatii, sarituri peste obstacole si teatru.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.