Ponta vs. Iohannis, ep. 2. Acuzatii explicite de minciuna: "Basescu", "lozinca" si "respect", cele mai rostite cuvinte

Victor Ponta si Klaus Iohannis

Victor Ponta a folosit 6.022 de cuvinte pentru a convinge publicul sa-l voteze, iar Klaus Iohannis 4.004, miercuri seara, la a doua confruntare electorala, desfasurata la B1 TV.

Cuvintele-vedeta au fost "Basescu", "lozinca" si "respect", conform datelor furnizate de Mediafax Monitorizare.

Unul dintre cuvintele folosite frecvent in emisiune a fost "lozinca", cel care, la prima dezbatere televizata a fost rostit doar o data, cand Victor Ponta a calificat drept "lozinca" afirmatia lui Klaus Iohannis potrivit careia, intr-o societatea democratica, fiecare cetatean are dreptul la vot.

In emisiunea de miercuri seara, "lozinca" a fost utilizat in total de 9 ori, de 8 ori de catre Victor Ponta. Acesta l-a folosit pentru a-si ataca adversarul, spunand ca nu vorbeste in lozinci, ca romanii trebuie sa stie ca "lozincile domnului Iohannis nu ajuta cu nimic" sau pentru a-i transmite ca tot ceea ce spune sunt lozinci.

Contextele in care a mai aparut cuvantul "lozinca" au mai fost: "spre deosebire de lozincile spuse de domnul Iohannis", "cand vorbesti despre lucruri clare si serioase si nu lozinci, iti ajunge timpul", tratarea acordului de colaborare institutionala intr-un mod "lozincard", "eu, spre deosebire de lozinci, eu am facut lucruri".

Citește și
Iohannis
Iohannis cere convocarea Parlamentului pentru a respinge definitiv legea amnistiei. Dragnea: "Sa vedem, de luni"
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Iohannis l-a folosit o singura data, speculand afirmatia premierului din seara precedenta, candidatul ACL definindu-se drept cel "care crede ca votul nu este o lozinca, ci este un drept si al celor din diaspora".

Numele presedintelui Traian Basescu a fost invocat tot de 12 ori, ca si la precedenta dezbatere, tot Victor Ponta fiind cel care l-a rostit de 11 ori.

Exceptand invitatiile de respectare a formatului emisiunii, cuvantul "respect" a fost folosit de 3 ori de Victor Ponta si de 12 ori de catre Klaus Iohannis.

Ponta s-a referit la respectarea parerii contracandidatului sau si la respectarea deciziilor judecatoresti. Iohannis a folosit acest cuvant in relatie cu respectarea dreptului de vot, a drepturilor in general si a legii.

"Nu stie" a fost utilizat de trei ori de catre Ponta si o data de catre Klaus Iohannis. Iohannis a spus: "Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice, oricat, indiferent daca stie sau nu stie despre ce e vorba".

La randul sau, Ponta l-a acuzat pe Iohannis ca "nu stie" valoarea pensiei, legea referitoare la pensii si ca nu stie situatia referitoare la retrocedari.

Acuzatii explicite de minciuna a fost lansate de doua ori de Ponta si de cinci ori de Iohannis. Ponta si-a acuzat contracandidatul ca a mintit de mai multe ori in seara precedenta si i-a spus acestuia ca l-au mintit colaboratorii.

In cazul lui Iohannis, acesta a reluat acuzatia conform careia Victor Ponta i-a mintit pe pensionari ca el le va taia pensiile, l-a acuzat pe acesta ca a mintit in legatura cu retrocedarile si i-a spus in repetate randuri ca minte grosolan si in continuu.

Potrivit aceleiasi surse, moderatoarea a utilizat 2.620 de cuvinte. Durata interventiilor celor doi competitori a fost aproximativ egala, avand in vedere formatul strict al emisiunii.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Iohannis:
Iohannis: "Mi-a scris Angela Merkel ca ma sustine". Ponta: "Bunul meu prieten, vicecancelarul german, mi-a transmis un mesaj"

Candidatul ACL la prezidentiale, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca a primit si o scrisoare de sustinere din partea cancelarului Angela Merkel. La randul sau, Victor Ponta a postat un mesaj video de sustinere de la vice-cancelarul Germaniei.

Iohannis cere convocarea Parlamentului pentru a respinge definitiv legea amnistiei. Dragnea:
Iohannis cere convocarea Parlamentului pentru a respinge definitiv legea amnistiei. Dragnea: "Sa vedem, de luni"

"Victor Ponta minte cand spune ca in diaspora nu pot fi infiintate noi sectii de vot" - sunt acuzatiile pe care Klaus Iohannis le-a reluat joi, intr-o conferinta de presa, la adresa contracandidatului sau social-democrat.

"Bine, mai, Victor, pentru asta am luat noi bataie la mineriada?". Momentul povestit de mama lui Ponta dupa promovarea fiului

Exista episoade in cariera politicienilor care raman in memoria publicului. Intamplarile de mai jos, a caror protagonisti sunt candidatii la alegerile prezidentiale Victor Ponta si Klaus Iohannis, sunt doua dintre acestea.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.