Melescanu: MAE va propune BEC sa analizeze, cu argumente, care este temeiul legal pentru suplimentarea sectiilor de votare

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Afacerilor Externe va propune Biroului Electoral Central sa analizeze daca legal poate fi suplimentat numarul sectiilor de vot in strainatate, a afirmat ministrul Teodor Melescanu.

El a adaugat ca, daca se argumenteaza ca este legal, nu va fi nevoie de o ordonanta de urgenta. "Vom propune BEC sa analizeze care este temeiul legal si daca, din punct de vedere legal, putem sa facem acest lucru", a spus Melescanu.

Intrebat daca va veni din nou in Guvern cu o ordonanta de urgenta in cazul in care BEC comunica faptul ca suplimentarea numarului sectiilor de vot este legala, Melescanu a afirmat ca nu este nevoie neaparat de aceasta procedura. Intrebat ce il impiedica atunci sa suplimenteze acum numarul sectiilor de vot in strainatate, ministrul a raspuns ca nu stie daca este legal sau nu. "Punctul de vedere al MAE este ca, potrivit prevederilor legale actuale, acest lucru nu se poate face intre cele doua tururi de scrutin, dar nu ministerul este cel care are autoritatea de a interpreta", a aratat Melescanu. El a precizat ca asteapta din partea BEC si "argumentele necesare".

Marti dimineata, Melescanu a declarat, la Biroul Electoral Central, ca pe legislatia actuala nu este posibila infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

In legatura cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem sa facem si ceea ce nu putem sa facem”, a spus ministrul de Externe, precizand ca, dupa finalizare, documentul va fi prezentat intr-o conferinta de presa, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.

Citește și
traian basescu victor ponta
Prima reactie oficiala a SIE dupa ce Basescu l-a acuzat pe Ponta ca a fost ofiter acoperit. Timp de 30 de ani, totul e secret
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In mare masura, pe legislatia actuala nu este posibil (sa se infiinteze noi sectii -n.r.). Se vor face derogari, daca se vor gasi modalitati de modificare, atunci putem discuta. Daca nu, ne vom concentra pe masurile care privesc fluidizarea votului”, a spus Melescanu, intrebat daca la cel de-al doilea tur al alegerilor va fi suplimentat numarul sectiilor de votare din diaspora.

Ce spunea Teodor Melescanu, luni, de organizarea alegerilor prezidentiale in strainatate

Luni, intrebat pe ce s-a bazat cand a afirmat ca, daca ar fi fost ministru, situatia de la primul tur nu ar fi avut loc, Melescanu a precizat ca s-a referit "la modul de organizare", atunci cand "s-au decupat circumscriptiile electorale si birourile electorale din strainatate", pentru ca stia "foarte bine" unde sunt zonele cu mai multi romani si unde ar putea sa apara probleme, din experienta sa anterioara. Intrebat daca va semna un ordin de ministru pentru infiintarea de noi sectii de vot, ordin pe care Titus Corlatean a refuzat sa-l semneze, noul sef al diplomatiei a afirmat ca, dupa discutiile cu reprezentantii Biroului Electoral Central, va putea spune daca poate sau nu sa semneze. "De la MAE e foarte clara pe lege (interpretarea privind ilegalitatea crearii de noi sectii - n.r.). Vreau sa vad insa in ce masura putem gasi alte modalitati impreuna cu BEC", a precizat Melescanu.

Ministrul de Externe a precizat ca, pana acum, exista cereri de la ambasade privind infiintarea a 25 de noi sectii de votare. Intrebat cum va rezolva problema de la Paris, unde ambasadorul Bogdan Mazuru a estimat ca in turul II vor veni la vot 10.000 de romani, seful diplomatiei a spus ca din punctul sau de vedere "exista solutii".

Totodata, ministrul de Externe a subliniat ca trebuie avute in vedere trei aspecte: cheltuielile de finantare pentru noi sectii, timpul foarte scurt si faptul ca in toate sectiile de votare "comisiile trebuie sa fie compuse din reprezentati ai partidelor politice care au avut dificultati sa trimita si la sectiile de vot existente reprezentantii lor". "in mai multe locuri rata mica de vot a fost datorata faptului ca au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanti ai partidelor politice", a spus Melescanu.

Referitor la masura trimiterii a 800 de diplomati la sectiile de vot in ziua alegerilor, Teodor Melescanu a afirmat ca acestia "mare lucru nu pot face decat sa acorde un sprijin suplimentar", intrucat "tot procesul electoral este in mana comisiilor electorale de sectie".

"Am insa un plan si o sa-l si prezint in zilele urmatoare in legatura cu modul in care sa se acorde un suport mai mare ambasadelor, mai ales din zonele unde au fost asemenea cazuri si acest plan nu se refera numai la trimiterea de reprezentanti din tara, ci si la contacte cu diaspora romaneasca pentru ca acest sprijin sa vina si din partea lor", a spus Melescanu la postul Realitatea TV.

In incheierea interventiei lui Melescanu, moderatorul i-a transmis faptul ca asteapta ca marti acesta sa aiba o iesire publica dupa discutia de la Biroul Electoral Central in care sa anunte ca a reusit sa obtina de la BEC minim 50 - 75 -100 de sectii de votare care sa se infiinteze in diaspora.

"Va multumesc mult, dar va aduc aminte ca exista un proverb ca nici cea mai frumoasa fata nu poate sa-ti dea altceva decat are si din acest punct de vedere si BEC-ul nu poate sa faca mai mult decat ii permite legea", a raspuns Melescanu, remarca ce a starnit rasul lui Liviu Dragnea, invitat in studio.

In conditiile in care moderatorul i-a spus lui Melescanu ca se bazeaza pe el pentru a insista la BEC la maximum, ministrul de Externe a spus: "Preocuparile vor fi de a oferi tuturor celor care doresc sa voteze aceasta posiblitate".

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
PORTRET DE CANDIDAT, ep. 9: Teodor Melescanu. Omul care a renuntat la conducerea SIE ca sa-i ia locul lui Traian Basescu
PORTRET DE CANDIDAT, ep. 9: Teodor Melescanu. Omul care a renuntat la conducerea SIE ca sa-i ia locul lui Traian Basescu

Teodor Melescanu este omul care a renuntat la sefia unuia dintre cele mai importante institutii din Romania - Serviciul de Informatii Externe - ca sa intre in cursa alegerilor prezidentiale, desi toata lumea stie, inclusiv el, ca sansele sunt foarte mici.

Prima reactie oficiala a SIE dupa ce Basescu l-a acuzat pe Ponta ca a fost ofiter acoperit. Timp de 30 de ani, totul e secret
Prima reactie oficiala a SIE dupa ce Basescu l-a acuzat pe Ponta ca a fost ofiter acoperit. Timp de 30 de ani, totul e secret

"Cat a fost sef la SIE, Teodor Melescanu ar fi ascuns trecutul ofiterului Victor Ponta", sustine Traian Basescu. Iar Melescanu, spune tot presedintele, ar fi initiat o hotarare de guvern prin care trecutul rezervistilor devine secret de stat.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.