INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Momentul in care o femeie descopera ca a semnat altcineva in locul ei. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

StirilePROTV.ro a prezentat, pe tot decursul procesului de vot,  cele mai noi informatii si INCIDENTELE de la ALEGERILE PREZIDENTIALE 2014, TURUL II.
 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, 2 NOIEMBRIE. Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV #yeslavot

INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II

ORA 20.22: Un consilier local PSD din comuna aradeana Sofronea a fost reclamat de ACL la BEJ ca ”s-a instalat ilegal” cateva ore intr-o sectie de votare, pretinzand ca este observator, desi nu are acreditare. ”La Sanpaul, un consilier PSD s-a instalat ilegal in sectia de votare. ACL a constatat ca acesta s-a dus in sectia de votare si a mintit ca este observator pentru a putea stationa in interiorul sectiei. Legea spune foarte clar ca membrii de partid nu pot fi observatori in sectiile de votare, motiv pentru care consilierul PSD nu avea de unde sa prezinte vreun act cu care sa isi dovedeasca calitatea de observator. Din motive pe care nu le stim, presedintele sectiei nu i-a cerut vreo dovada ca este observator, iar acesta a stat in sectie vreme de cateva ore”, se arata intr-un comunicat ACL.

Reprezentantii BEJ Arad au declarat ca este vorba de consilierul local Ciufuliga Sever Dorin, care a fost reclamat de ACL, iar sesizarea a fost transmisa spre solutionare sectiei in care a avut loc incidentul, respectiv 387. Reprezentantii acestei sectii au declarat corespondentului MEDIAFAX ca acest incident este in curs de analiza si ca barbatul nu avea acreditare de observator.

Citește și
cover vot
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Prezenta la vot in tara, 62,04%, cea mai mare dupa scrutinul din 2000
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

ORA 20.08: Procesul de votare la sectia 115 din localitatea buzoiana Mlajet a fost intrerupt, duminica seara, mai mult de o ora, dupa ce o stampila de control a disparut, Politia facand cercetari in acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX. Disparitia stampilei a fost sesizata cu intarziere la BEJ, intrucat presedintele sectiei de votare a anuntat mai intai primarul si viceprimarii din comuna, acestia anuntand ulterior BEJ. Reprezentantii BEJ Buzau si Prefectura au comandat o noua stampila de control pentru aceasta sectie, astfel incat procesul de votare sa fie reluat. Politia face cercetari in acest caz, pentru gasirea persoanei care a luat stampila.

ORA 19.30: Secretarul Consiliului Judetean Buzau, Laurentiu Gavrila, a depus, duminica, plangere penala dupa ce alesi locali din judet ar fi primit sms-uri semnate de el, in care se arata ca primarii trebuie sa aiba in vedere prevederile articolului 291 Cod Penal, privind traficul de influenta. Gavrila a precizat ca mesajul respectiv nu a fost trimis de el si ar avea rolul de a sugera ca in judetul Buzau au loc fapte ce contravin legii. ”Astazi, in jurul orei 16.00, am fost informat ca a fost trimis un sms, in numele meu si cu semnatura mea, prin care sugerez ca reprezentantii autoritatilor locale, in exercitarea atributiilor de serviciu, trebuie sa aiba in vedere, pe parcursul acestei zile, prevederile art 291 Cod Penal, traficul de influenta. Aceasta este o situatie de natura a sugera ca in judet se petrec fapte care contravin legii si, in contextul zilei de astazi, are rolul de a ii intimida pe cei care il primesc. Vreau sa ii informez pe toti cei are au primit acest sms ca acesta nu imi apartine si ca astazi voi formula plangere penala in vederea identificarii si tragerii la raspundere a celor vinovati”, a declarat pentru MEDIAFAX Laurentiu Gavrila.

Continutul mesajului este urmatorul: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase direct sau indirect pentru sine sau pentru altul savarsita de o persoana care are influente sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca-l va determina pe acesta sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Laurentiu Gavrila”.

ORA 19.15: PSD Bistrita-Nasaud a sesizat Biroul Electoral Judetean ca primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), merge la locuintele oamenilor si ii ameninta ca nu le va mai elibera niciun document din Primarie daca nu participa la vot, reclamatia fiind redirectionata spre Politie, in timp ce edilul neaga. "PSD solicita aplicarea masurilor legale. Noi am directionat sesizarea la Politie fiindca e intemeiata pe articolul 55 litera t, care spune ca, in acest caz, competenta revine organelor de Politie", a spus Cristina Frentiu, loctiitor al presedintelui BEJ Bistrita-Nasaud.

Contactat telefonic, primarul Vasile Encian (PDL) a declarat ca acuzatiile sunt nefondate. "Daca vreti, eu ma pun in genunchi si jur ca nu e adevarat. La mine in comuna nu e teroare, eu nu fac asa ceva. Nu am conditionat in viata vietii mele pe nimeni. Oamenii sunt liberi sa faca ce vor. Va jur", a spus el. BEJ Bistrita-Nasaud a mai fost sesizat, de data aceasta verbal, de presedintele sectiei de votare din Satu Nou ca o femeie, reprezentanta a PNL, "se plimba in zona de votare influentand alegatorii".

ORA 19.05: Procesul de votare la sectia nr. 185 din municipiul Codlea, judetul Brasov, a fost intrerupt din cauza unei pene de curent, acesta fiind reluat dupa o jumatate de ora, transmite corespondentul MEDIAFAX. Defectiunea tehnica a fost remediata dupa aproximativ o jumatate de ora, iar procesul de votare a fost reluat fara a se inregistra incidente. De asemenea, reprezentantul BEJ Brasov a mai precizat ca la patru sectii de votare - trei din municipiul Brasov si una de la Moieciu de Sus - s-au epuizat autocolantele cu timbrele "votat", deoarece reprezentantii sectiilor respective nu au completat corect procesele-verbale de predare-primire. Sectiile respective au primit ulterior un supliment de autocolante, potrivit sursei citate.

ORA 19.00: Politistii din Timisoara au intocmit, duminica, un dosar penal pentru furt pe numele unui tanar de 26 de ani, din Orastie (Hunedoara), care este student la Timisoara si care a plecat din sectia de votare cu un buletin de vot pe care a spus ca a vrut sa il ia ca amintire, el fiind intors din drum. Conform sursei citate, tanarul de 26 de ani, care este din municipiul Orastie din judetul Hunedoara, fiind student in Timisoara, a intrat in Sectia de votare numarul 111 de la Colegiul National de Arta "Ion Vidu", a votat, apoi, dupa ce si-a recuperat cartea de identitate, a luat un alt buletin de pe masa comisiei si a plecat. Presedintele sectiei de votare a observat si l-a intors din drum pe tanar. Acesta le-a spus politistilor ca nu stia ca este ilegala fapta sa si ca a vrut sa aiba o amintire din ziua votului. Politistii au intocmit pe numele acestuia un dosar penal pentru furt.

ORA 17.45: Jumatate din orasul aradean Curtici a ramas fara energie electrica, duminica, in jurul orei 16.40, iar in toate cele cinci sectii de votare din localitate procesul electoral a fost oprit aproximativ zece minute, pana cand au fost aprinse lumanari si au fost aduse lanterne. "A durat putin sa ne reorganizam. Am cautat lanterne si am aprins lumanari, dupa care am redeschis cele cinci sectii de votare", a spus Nicolae Aanitei, edilul orasului. Acesta a mai precizat ca votul nu va mai fi intrerupt, chiar daca nu se reia alimentarea cu energie electrica.

ORA 17.35: Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, duminica, la Buzau, ca ACL va depune, luni, plangeri penale pe numele tuturor persoanelor din judetul Buzau care apar ca au solicitat urna mobila, pentru a vedea daca cererile le apartin si daca intr-adevar toti solicitantii sunt netransportabili. ”Nici in cele mai negre scenarii n-am anticipat o asemenea mizerie, la care iau parte si asista numeroase institutii ale statului. Am facut 21 de plangeri penale privind transportul si influentarea votului in numeroase comune si la Ramnicu Sarat. Se folosesc masinile primariei, soferii, angajati ai Primariei. Au apelat la tot ce inseamna campanie neagra. Asistam la o pasivitate a institutiilor statului care trebuie sa vegheze la respectarea Constitutiei. Am tramsmis la Bucuresti ca nu facem fata unei asemenea intelegeri obscure si murdare intre un competitor si institutiile statului. De cand fac politica n-am intalnit asa ceva. Toate institutiile statului asista pasiv la fraudarea alegerilor. in ce priveste urna mobila, de maine, indiferent de rezultat, vor fi plangeri penale nomimale pentru fiecare cetatean care a cerut urna mobila, sa vedem daca el a solicitat-o sau primarul si daca omul este netransportabil, sa terminam si cu aceasta mizerie”, a spus Cezar Preda.

ORA 17.30: Un barbat din Reghin, judetul Mures, are dosar penal pentru tentativa de frauda la vot, intrucat membrii unei sectii de votare au observat ca, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot, acesta a revenit impreuna cu fiica sa si a intrat cu ea in cabina, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Incidentul s-a petrecut la o sectie de votare din Reghin, unde un cetatean si-a exercitat dreptul la vot, dupa care a revenit cu fiica sa, avand drept de vot, au luat buletinul de vot si au intrat impreuna in cabina de votare. Pe numele acestuia s-a intocmit dosar de cercetare penala pentru tentativa de frauda la vot, de doua sau mai multe ori. Buletinul de vot al fiicei a fost anulat", au precizat sursele citate. Tot in Reghin s-a reclamat ca unele persoane promit bani si bauturi alegatorilor, pentru a-i determina sa voteze cu un anumit candidat, iar la Cuci, ca primarul ar indemna cetatenii, langa sectia de votare, sa mearga la vot si sa voteze intr-un anumit fel. Toate aceste sesizari au fost transmise spre cercetare Politiei, a declarat Deaconescu.

ORA 16:36 O femeie din Brasov care a mers sa voteze la sectia amenajata la Scoala generala nr. 14 din Brasov a descoperit ca numele soțului sau care a murit in urma cu patru ani figureaza pe listele electorale permanente, ea facand o solicitare pentru a afla daca acesta ”a votat” in primul tur al alegerilor, potrivit Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Judetean (BEJ) Brasov, Claudiu Petra, o brasoveanca a gasit numele sotului sau pe listele permanente de la sectia de votare amenajata la Scoala generala nr. 14, desi barbatul a murit in urma cu patru ani in Emiratele Arabe.

Aceasta este a doua oara cand femeia descopera numele soțului sau pe liste, acelasi lucru intamplandu-se si la primul tur al alegerilor. ”Femeia a gasit numele sotului pe lista si la turul intai, dar nu a facut nicio solicitare in scris pentru a fi scos de pe lista. Procedurile sunt extrem de greoaie cu statele arabe si autoritatile locale nu au fost instiintate. Doamna ar fi trebuit sa informeze, dar nu a facut o cerere in scris nici la turul precedent, cand, la fel, a gasit numele lui pe listele permanente. Ea sustine ca a informat reprezentantii sectiei respective, insa doar verbal, fara a face o cerere scrisa“, a spus purtatorul de cuvant al BEJ Brasov, intr-o conferinta de presa.

Brasoveanca a facut acum trei cereri scrise: una catre Primaria Brasov, pentru a fi radiat numele barbatului din listele electorale, o a doua cerere catre Autoritatea Electorala Permanenta, pentru a verifica daca a votat altcineva in locul acestuia la turul I si a treia cerere catre aceeasi autoritate, pentru a verifica daca a votat alctineva in numele ei, deoarece avea actele de identitate expirate.

ORA 16.05: Vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca ACL a descoperit in Bucuresti Coduri Numerice Personale gresit completate in listele suplimentare, iar Mihai Atanasoaie a sustinut ca a descoperit CNP-uri ale unor decedati. ”Cea mai mare neregula constatata in Bucuresti sunt listele suplimentare pe care am inceput sa le verificam si sunt foarte multe CNP-uri care sunt prost inregistrate. Asta inseamna ca presedintii sectiilor de votare care s-au ocupat de inregistrarea pe listele suplimentare a celor care nu erau din sectia de votare fie au gresit CNP-ul, dar daca constatam ca sunt mai mult de doua CNP-uri gresite dintre cei care au votat pe listele suplimentare o sa o trecem la rea vointa si o sa facem plângeri penale impotriva tuturor presedintilor sectiilor de votare unde CNP-urile sunt gresite”, a spus Atanasiu. Vicepresedintele PDL Bucuresti Mihai Atanasoaie sustine ca pe listele suplimentare din Sectorul 2 din Bucuresti exista CNP-uri ale unor persoane decedate.

ORA 16.00: O femeie a plecat acasa cu stampila pentru votare. Aceasta si-a lasat pasaportul in sectia de votare de la localitatea Ialoveni, din Republica Moldova, insa a luat stampila cu ea. Din aceasta cauza, sectia a fost inchisa pentru 15 minute, potrivit protv.md. Oamenii care asteptau la coada s-au revoltat ca a fost luata decizia de a inchide sectia de votare si au cerut sa fie redeschisa, lucru care s-a intamplat dupa 15 minute. Oamenii legii au intocmit un proces verbal si o cauta pe femeie.

ORA 15.55: O stampila cu mentiunea "Votat”, care a disparut la primul tur al alegerilor prezidentiale de la sectia de votare nr. 2 din Cluj-Napoca, a fost adusa, duminica, de o batrana de 84 de ani, care a venit sa voteze si care o luase "din greseala”, acesteia fiindu-i intocmit dosar penal pentru furt. "Stampila cu mentiunea «Votat», care disparuse din sectia de votare nr. 2 in primul tur, a fost adusa inapoi, duminica, de o femeie in varsta de 84 de ani care a declarat ca a luat-o din greseala si a pus-o in buzunar. Femeia a dat declaratie in fata politistilor. Stampila respectiva a fost sigilata si va fi predata la BEJ Cluj dupa ce se incheie procesul de vot. Noi am primit, acum, pentru turul al doilea cinci stampile, dupa ce la primul tur am ramas cu patru in urma disparitiei acelei stampile”, a spus presedintele sectiei de votare nr. 2, Elena Rusu. Femeia respectiva s-a ales cu dosar penal pentru furt, instanta urmand sa stabileasca daca stampila a fost luata cu intentie sau nu.

ORA 15.45: O stampila de vot a disparut, duminica dupa-amiaza, la Sectia de votare nr. 74 din orasul ilfovean Popesti-Leordeni, unde politistii face verificari pentru a stabili imprejurarile in care s-a produs incidentul, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). In acest caz va fi deschis un dosar penal pentru neglijenta in serviciu, au mai spus sursele citate.

ORA 15.35: In tara, ACL a depus plangeri penale la Politie si la Parchet, acuzand ca in mai multe localitati se face turism electoral, in unele cazuri chiar de catre primari. Liderii aliantei spun ca in judet sunt peste 120 de autovehicule care transporta oameni la vot si ca se incearca influentarea votului acestora.

ORA 15.15: Vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca exista suspiciuni de turism electoral masiv in unele judete din sudul tarii, solicitand Politiei sa faca verificarile care se impun, liberalul reclamand si incercari de cumparare a votului in randul studentilor.”Am constatat ca in sudul tarii numărul de turisti de astazi este egal cu intregul numar de anul trecut al turistilor din sudul tarii. Adica tot cati au vizitat in 365 de zile anul trecut Teleormanul, Oltul, Calarasiul, Giurgiu, au vizitat de azi dimineata si pana acum aceste judete si au votat in aceste judete”, a spus vicepresedintele PNL. Totodata, Atanasiu sustine ca a primit sesizari de la studentii din Regie, unde militanti ai PSD ar indemna studentii ca in schimbul sumei de 50 de lei sa voteze cu candidatul PSD.

ORA 15.00: Un batran in varsta de 75 de ani din Arad a murit, duminica, la cateva minute dupa ce a votat la alegerile prezidentiale, el prabusindu-se la aproximativ 200 de metri de sectia de votare, transmite corespondentul MEDIAFAX. Martorii care l-au vazut pe batran cazand pe trotuar au sunat la 112, insa medicii sositi la fața locului nu l-au putut salva pe batran, fiind declarat decesul. Medicii au afirmat ca, cel mai probabil, batranul a facut infarct. Un incident similar a avut loc in fata sectiei de votare nr. 2 din centrul Aradului, unde un batran de 80 de ani s-a prabusit pe strada. Medicii l-au dus la spital, unde s-a constatat ca este in evidente cu probleme cardiace.

ORA 14.30: Noi acuzatii de frauda electorala. O urna a fost desigilata la sectia de votare nr. 586 din Varias, iar in localitatea Denta, reprezentantii ACL suspecteaza ca s-a dat mita electorala, potrivit opiniatimisoarei.ro. “Ulterior, un observator aflat in sectie a semnalat acest lucru si urna a fost sigilata conform dispozitiilor legale. Mentionam ca datele generale colectate de reprezentantii nostri indica posibile fraude electorale savarsite pe raza sectiei. Aceasta imprejurare poate indica si posibilitatea savarsirii unor infractiuni electorale conform Codului Penal”, a declarat Nicolae Robu, copresedinte ACL Timis. ACL a trimis mai multe sesizari privind frauda electorala catre BEJ.

ORA 14.20: Ministerul Afacerilor Externe a primit, pana la ora 14.00, 79 de sesizari privind posibile infractiuni sau contraventii in legatura cu scrutinul de duminica. Majoritatea sesizarilor vizeaza posibile cazuri de corupere a alegatorilor, toate aceste situatii fiind cercetate de Politie, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.  In Tulcea, politistii din cadrul Postului de Politie Greci au intocmit dosar penal pe numele unui barbat de 26 de ani, pentru frauda la vot. Un membru al comisiei de votare i-a inmanat barbatului doua buletine de vot pe care acesta si-a exercitat dreptul la vot si pe care le-a introdus ulterior in urna. La o sectie de votare din Bucuresti s-a constatat lipsa unei stampile de vot. Situatii privind lipsa unor stampile s-au inregistrat si la doua sectii de votare din judetele Hunedoara si Teleorman.

Ora 13:50 Letitia Rosculet a publicat pe contul personal de Facebook momentul in care a descoperit ca pe liste apare deja o semnatura in dreptul numelui sau. Cei din sectie au incercat in repetate randuri sa o opreasca sa filmeze acest moment, nu sa si ofere o explicatie pentru semnatura existenta.

 

 

ORA 13:20 Pana in acest moment, a fost deschis un dosar penal in judetul Bacau, unde un barbat si-a fotografiat buletinul de vot in timp ce se afla in cabina de vot. Un alt dosar penal a fost intocmait in judetul Gorj, pentru un barbat care a agresat fizic si verbal un batran aflat la intrarea in sectia de votare. Prima sanctiune contraventionala a fost data in Calarasi, pentru un cetatean care a continuta propaganda electorala.

ORA 13.10: Un reprezentant ACL a fost bruscat si impiedicat sa asiste la votul cu urma mobila la Centrul de recuperare a persoanelor cu handicap neuropsihic din localitatea suceveana Sasca Mica, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Au fost primiti cu urna mobila sa intre doar reprezentantul PSD si PPDD, iar cel al ACL a fost impiedicat de director si de paznic, care l-au bruscat, l-au scos afara si au inchis poarta", sustin reprezentantii ACL Suceava. Reprezentantul ACL a reclamat situatia atat la BEJ Suceava, cat si la Politie, iar presedintele BEJ a transmis presedintelui sectiei de votare respective ca urna mobila trebuie insotita de reprezentantii celor doi competitori.

ORA 13.00: Un numar de 390 de persoane din cele aproximativ 700 internate in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava au solicitat sa isi exprime dreptul de vot, in primul tur al alegerilor prezidentiale 296 de pacienti votând cu urna mobila. Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, Tiberius Bradatan, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca din cei 390 de pacienti care vor sa voteze, 293 sunt internati in sectiile din cladirea noua a unitatii medicale, 90, in cladirile vechi si sapte, la sectia de psihiatrie.

ORA 12.40: Peste 90 de cereri pentru trimiterea urnei mobile la spitalul din Blaj au fost anultate, duminica, de BEJ Alba, in urma unei sesizari a Aliantei PSD-UNPR-PC, pe motiv ca cererile au fost depuse cu intarziere, fiind depasit termenul prevazut de legea electorala, transmite corespondentul MEDIAFAX. Cererile pentru urna mobila au fost depuse duminica dimineata de catre reprezentantii spitalului si aceptate de biroul sectiei de votare numarul 85 din Blaj. Conform reprezentantilor BEJ Alba, cei 93 de pacienti de la Spitalul Blaj nu apucasera sa voteze inainte de solutionarea contestatiei. Si la Spitalul Judetean Alba au fost depuse 297 de cereri pentru urna mobila. Managerul spitalului, Nicoleta Cosarca, a spus ca bolnavii vor vota in cadrul fiecarei sectii a unitatii medicale, la urne mobile trimise de la mai multe sectii de votare din municipiu.

ORA 12.30: ACL a depus, duminica, o plangere la Politie pentru furtul unei stampile de vot in sectia numarul 323 de la scoala numarul 46 din Sectorul 2 al Capitalei si sustine ca presedintele sectiei de votare a refuzat sa suspende, conform legii, procesul electoral pana la solutionarea cazului semnalat. "In continuare au fost sesizate organele de cercetare penala prin apelul de urgenta 112, timp in care reprezentantul ACL a formulat o intampinare prin care a solicitat suspendarea procesului de votare pana la momentul ajungerii echipei operative in vederea cercetarii la fata locului, precum si numararea buletinelor de vot din sectia respectiva", scriu reprezentantii ACL. Ei precizeaza ca solicitarile au fost respinse de catre presedintele sectiei de votare, desi sa stia ca o stampila de vot a disparut.

ORA 12.15: Un batran de 66 de ani din judetul Vrancea, cunoscut cu probleme cardiace, a murit, duminica, la scurt timp dupa ce a votat, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Politie. Incidentul s-a produs in localitatea Barsesti. Batranul a mers la vot, iar la putin timp după aceea a cazut in strada, la aproximativ o suta de metri de sectia de votare. Medicii sositi de urgenta la fata locului au constatat ca barbatul a decedat.

ORA 12.00: Alianta Crestin Liberala (ACL) Arad acuza, intr-un comunicat de presa insotit de fotografii, ca PSD ”comite grave ilegalitati” in ziua votului, distribuind in mai multe localitati fluturasi inscriptionati cu un mesaj al lui Gheorghe Falca de sustinere pentru Victor Ponta. ”Ma vad nevoit sa multumesc public prim-ministrului VICTOR PONTA pentru salvarea CET-ului in prag de iarna! Prin alocarea celor 8 milioane de lei vom putea furniza agent termic in casele Dumneavoastra fara probleme. Recunosc ca am dus o politica gresita in privinta CET-ului, provocand astfel pierderi de 20 milioane de euro si blocarea activitatii. Fara ajutorul lui Victor Ponta nu puteam trece cu bine aceasta iarna. in aceste conditii, eu, Gheorghe Flaca, va indemn pe toti aradenii sa votati pentru binele municipiului Arad. Avem nevoie de ajutorul Guvernului si al lui Victor Ponta!”, scrie pe fluturasi.
Pe de alta parte, purtatorul cuvant al PSD Arad, Flavius Ghender, sustine ca partidul nu este implicat in distribuierea acestor fluturasi. El a spus ca au fost si situatii in care in localitati din judet, precum in comuna Bocsig, au fost distributi fluturasi in care primari PSD anunta ca il sustin pe Klaus Iohannis.

ORA 11.45: Peste o mie de persoane aflate in centrele de retinere si arest preventiv din toata tara au depus cereri pentru a vota duminica prin intermediul urnei speciale, potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, spune ca directorii locurilor de detinere vor lua masuri ca in spatiul amenajat pentru votare sa fie asigurate dotari minime prin care sa fie garantat secretul votului. Potrivit prevederilor legale, urna speciala este transportata de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, angajatii MAI asigurand doar masurile de protectie.Prin intermediul urnei speciale voteaza persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate, dar sí cele care executa o pedeapsa privativa de libertate, persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva si cele aflate in arest la domiciliu. Peste 21.000 de detinuti si-au exprimat intentia de a vota, duminica, in turul doi al alegerilor prezidentiale, au declarat, pentru MEDIAFAX, repezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). La Penitenciarul Aiud, peste 680 de detinuti au cerut urma mobila pentru a vota. Acestia au fost nevoiti si sa completeze o declaratie pe proprie raspundere potrivit careia nu au mai votat in alta parte.

ORA 11.15: Sase sesizari privind incidente la scrutinul de duminica au fost semnalate pana la ora 11.00, in urma a doua dintre acestea fiind deschise dosare penale, unul pentru un barbat care si-a fotografiat buletinul de vot, iar altul, in cazul unui batran agresat in apropierea sectiei de votare, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Monica Dajbog. Potrivit oficialului MAI, a fost deschis un dosar penal in judetul Bacau, unde un barbat de 35 de ani si-a fotografiat buletinul de vot in timp ce se afla in cabina de votare, situatia fiind sesizata Politiei de membrii comisiei de votare. Un alt dosar penal a fost intocmit in judetul Gorj pentru un barbat de 58 de ani care a agresat fizic si verbal un batran in apropierea sectiei de votare. Prima sanctiune contraventionala a fost aplicata de catre politistii din Calarasi, care au amendat cu 1.500 de lei un cetatean, pentru continuarea propagandei electorale.

ORA 11.10: Doar 650 de covasneni au facut cereri pentru a vota cu urna mobila, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, fata de 1.725 cati au cerut acest mijloc in primul tur, transmite corespondentul MEDIAFAX. Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Covasna, judecatorul Miklos Erzsebet, a declarat ca in total 651 de persoane au solicitat urne mobile. Potrivit lui Miklos Erzsebet, numarul cererilor este cu aproape o mie mai mic fata de primul tur de scrutin, cand in total 1.725 de persoane au solicitat urna mobila.

ORA 10.55: Presedintele unei sectii de votare din judetul Suceava a fost preluat de o ambulanta si transportat la spital, duminica, dupa ce i s-a facut rau, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, presedintele sectiei de votare, Elena Besa, a fost dusa la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, unde i se acorda asistenta, fara a fi necesara internarea sa, astfel ca aceasta ar putea reveni la sectia de votare, dorind sa isi continue activitatea. Sinescu a spus ca in aceste conditii nu este necesara inlocuirea presedintelui sectiei.

ORA 10.35: ACL sustine ca in comuna clujeana Mociu s-au inregistrat, la sediul Primariei, 88 de cereri de urna mobila, care se depun, in mod legal, la sectiile de votare, cerand BEJ sa intervina si sa verifice situatia, in timp ce primarul spune ca, din punctul sau de vedere, "totul este in regula". Reprezentantii BEJ Cluj au declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca vor analiza sesizarea ACL Cluj si vor lua o decizie.

ORA 10.30: Peste 1.700 de sibieni au facut cereri pentru a vota cu urna mobila, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, fata de 967 de astfel de solicitari inregistrate in primul tur. Dintre acestea, 1.095 sunt din mediul urban si 624 din mediul rural, potrivit corespondentului MEDIAFAX. O parte dintre cererile pentru urna mobila au fost facute de catre persoanele aflate in arest.

In plus, in judetul Sibiu exista 17 persoane arestate la domiciliu. Cinci dintre acestea au solicitat instantei sa le permita sa voteze. In judetul Mures, 1.974 de persoane au cerut sa voteze cu urna mobila, dintre acestea 700 fiind persoane internate la spitale.In judetul Timis, au fost inregistrate 3.209 de cereri pentru urna mobila, majoritatea fiind facute de catre persoane aflate in spitale sau in penitenciare.

ORA 10.00: Peste 3.100 de bihoreni au facut cereri pentru a vota cu urna mobila, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce la scrutinul din 2 noiembrie au existat aproximativ 1.700 de solicitari pentru urna mobila, transmite corespondentul MEDIAFAX. Prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, spune ca 3.115 de persoane au cerut urna mobila, cele mai multe fiind internate in spital. In Bihor, fata de primul tur de scrutin, cand pe listele electorale permanente erau inscrise 505.204 persoane, la cel de-al doilea tur numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente este de 505.166 persoane.

ORA 9:45: O sectie de votare din județul Hunedoara a fost deschisa cu o intarziere de o ora si jumatate, dupa ce reprezentantii biroului local au constatat ca a disparut stampila de control, fiind anuntata Politia. Incidentul s-a inregistrat la sectia de votare nr. 320 organizata in Caminul Cultural din comuna hunedoreana Bucuresci, care a fost deschisa la ora 8.30, dupa ce reprezentantii biroului local au anuntat ca a disparut stampila de control care se aplica pe buletinele de vot si pe procesul verbal dupa incheierea votului. Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean (BEJ) Hunedoara, Roberta Cristina Roncioiu, a declarat ca a fost anuntata Politia, in timp ce sectia a primit o alta stampila de control si astfel a inceput procesul de votare. "Din cate stim, nu au fost oameni care sa fi asteptat sa-si exercite dreptul la vot”, a spus purtatorul de cuvant al BEJ Hunedoara.

ORA 9:20: Presedintele unei sectii de votare din Maracineni (Buzau) a fost preluat de o ambulanta si transportat la spital, duminica, la scurt timp de la deschiderea urnelor, dupa ce i s-a facut rau, in timp ce presedintele unei alte sectii de votare din judet nu s-a putut prezenta pentru ca s-a imbolnavit. Potrivit presedintelui Biroului Electoral Județean (BEJ) Buzau, judecatorul Mihail Stanescu, doua cazuri neprevazute s-au inregistrat la deschiderea urnelor, insa in nicio situatie nu a fost afectat procesul electoral.

ORA 9:00: Mai multi cetateni din satul bistritean Rusu Bargaului au gasit, duminica dimineata, pungi cu ulei, zahar si faina, care erau atarnate de portile caselor si care nu erau inscriptionate, dar pe care reprezentantii ACL Bistrita-Nasaud le atribuie adversarilor politici de la PSD. Copresedintele ACL Bistrita-Nasaud, deputatul Stelian Dolha, aflat in zona, a fost sesizat de localnici. "Initiativa nu e a noastra. Asta va spun in mod cert, pentru ca noi le-am gasit. Sunt pungi cu mita electorala: ulei, zahar si faina, aceeasi mita care s-a dat dintotdeauna, din toate timpurile in Romania, clasice. Eu, la un moment dat, intr-o conferinta de presa, spuneam ca poate ca am scapat, dar uite ca nu am scapat. Ce pot spune este ca sunt puse recent. Sa le gasesti in porti dimineata la 7.00 - 7.30 inseamna ca au fost puse in dimineata aceasta. Eu cred ca, in momentul in care omul ajunge la vot, militantul sau soldatul credincios, zelos, ce o fi el acolo, o sa-i spuna omului ca i-a lasat ceva si sa aiba grija cu cine voteaza. Cred ca acesta e sistemul pentru ca altfel nu se leaga lucrurile”, a declarat Stelian Dolha. Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al MAI, a precizat ca, in prezent, se fac verificari "pentru a se stabili daca se intrunesc elemente constitutive ale unei infractiuni".

Copresedintele ACL Bistrita-Nasaud a precizat ca va sesiza Politia si Biroul Electoral Judetean. "Sesizam Politia si Biroul Electoral Judetean. Ma gandeam ca lucrurile sunt securizate putin mai bine. Mi-e foarte greu sa cred ca umbla o masina pe strada si Politia, care ar trebui sa fie mult mai vigilenta, nu a vazut. E mita electorala in toata regula. Oamenii nu stiau de unde sunt. Nu stiu cine le-a dat. Oamenii au spus toti ca le-au gasit agatate in porti. Una chiar am gasit-o noi agatata in poarta. Cand au aflat ca e mita electorala, oamenii s-au speriat”, a declarat Stelian Dolha. In turul intai al prezidentialelor, in comuna Josenii Bargaului, condusa de primar PSD si din care face parte si satul Rusu Bargaului, a castigat Klaus Iohannis, care a fost votat de 46,52% dintre electori, Victor Ponta obtinand 34,01% din voturi.

Sursa foto: www.timponline.ro

ORA 8:30: - Conform prefectului de Suceava, Florin Sinescu, inainte de deschiderea sectiilor de votare au existat cateva probleme legate de alimentarea cu energie electrica in localitatile Slatina, Falticeni si la Sectia nr. 32 din Suceava, insa avariile au fost remediate.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Peste 360.000 de voturi s-au inregistrat in diaspora pana la ora 23. Revolte la Paris si Torino
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Peste 360.000 de voturi s-au inregistrat in diaspora pana la ora 23. Revolte la Paris si Torino

Alegeri prezidentiale 2014 in DIASPORA. Mii de romani au stat la coada in fata sectiilor de votare din mai multe orase europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu cateva ore inainte de deschiderea sectiilor. GALERIE FOTO si VIDEO.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Prezenta la vot in tara, 62,04%, cea mai mare dupa scrutinul din 2000
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Prezenta la vot in tara, 62,04%, cea mai mare dupa scrutinul din 2000

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL II. Pe www.stirileprotv.ro puteti urmari informatii in timp real despre evolutia scrutinului.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL DOI.
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL DOI. "Duminica buletinelor", fenomenul creat de romani pe Facebook in ziua votului

Pe 2 noiembrie, Romania a trait unul dintre cele mai interesante momente din istoria locala a retelelor de socializare. In duminica celui de-al doilea tur de scrutin, Facebook ar trebui sa tina bine de servere.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.