Analiza Financial Times: Furia romanilor fata de coruptie a condus la victoria lui Iohannis

cover

Alegerea lui Klaus Iohannis presedinte al Romaniei reprezinta una dintre cele mai mari "bulversari politice din perioada post-comunista" si "manifestarea unor ani de furie" comenteaza Financial Times.

"Putini ar fi prevazut ca Klaus Iohannis, un primar din provincie si fost profesor de liceu, era capabil sa provoace una dintre cele mai mari bulversari politice in Romania postcomunista", comenteaza prestigioasa publicatie britanica, adaugand ca "molcomul" Iohannis a contrazis previziunile sondajelor cu privire la alegerile de duminica, provocand "o infrangere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta".

Alegerea ca presedinte a primarului de centru-dreapta al micului oras transilvanean Sibiu "a fost manifestarea unor ani de furie (acumulata) din cauza standardului de trai scazut si persistenta coruptiei si persistentei coruptiei in cea de-a doua cea mai saraca tara din UE, la mai bine de sapte ani de la aderarea acesteia la Uniune", comenteaza FT.
Ponta nu a fost pregatit nici pentru valul de furie fata de programele de austeritate desfasurate de catre FMI si fata de o relatie politica "otravita" cu presedintele in exercitiu Traian Basescu, considera ziarul, care aminteste despre confruntarile repetate de cand Ponta a fost ales, in 2012, si incercarile acestuia de a slabi pozitia lui Basescu, pe care l-a impiedicat sa participe la un summit UE blocandu-i avionul la sol.

Citeste si: Deutsche Welle: Presedintele Germaniei i-a scris lui Klaus Iohannis. Ce mesaj a primit presedintele ales al Romaniei

Pentru sustinatorii lui Iohannis, victoria sa reprezinta "un moment de transformare a fostei tari comuniste, o ocazie de a reduce birocratia, eradicarea coruptiei si crearea unui mediu favorabil afacerilor", insa capacitatea sa de a-si duce la indeplinire promisiunile tine de mobilizarea puterilor constitutionale ale presedintelui de a exercita presiune asupra Guvernului si de a influenta politicile, avertizeaza FT, precizand ca potrivit sistemului semiprezidential din Romania, puterile presedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului si altor oficiali de rang inalt.

Citește și
Klaus Iohannis
ICCJ discuta astazi dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Ce decizie se poate lua
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Sustinatori ai lui Iohannis sunt constienti ca acesta nu va avea un control direct asupra politicilor economice, dar insista asupra faptului ca detinand controlul asupra nominalizarilor il poate obliga pe Ponta, scrie publicatia citandul-l pe Alexandru Coita, un consilier al presedintelui-ales.

Lupta impotriva coruptiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la cateva ore dupa victorie Iohannis a indemnat Parlamentul sa voteze impotriva unei amnistii pentru politicieni romani, inclusiv parlamentari investigati penal, mai scrie FT, adaugand ca unii comentatori se asteapta ca Guvernul Ponta sa cada inainte de alegerile din 2016.
Insa strategia lui Iohannis ramane neclara, scrie Financial Times, adaugand ca, in pofida faptului ca are avantajul sustinerii publice, o abordare agresiva i-ar putea permite lui Ponta sa-l marginalizeze pe presedinte. De asemenea, potrivit unor analisti premierul ar putea recurga la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-si consolida pozitia.

Site-ul Novinite.com: Alegerea unui etnic german ca sef de stat al Romaniei le arata bulgarilor ca societatea romaneasca a ajuns la un anumit nivel de maturitate, ca originea etnica nu este atat de semnificativa, ci politicile si principiile candidatului, comenteaza un expert bulgar.

"Democratia functioneaza in Romania pentru ca Iohannis a castigat in pofida incercarilor premierului Victor Ponta de a folosi masina de stat in favoarea sa in alegerile prezidentiale", subliniaza Dimitar Besev - directorul Biroului din Sofia al Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR), un think-tank international - care noteaza ca membri ai diverselor grupuri etnice l-au votat pe noul presedinte.

Insa presedintele ales si premierul vor avea o cooperare "dificila", considera el, evocand faptul ca "nu a fost o sarcina usoara in mandatul lui Traian Basescu".

Constitutia Romaniei, "la fel ca a Bulgariei, creeaza probleme", subliniaza expertul, precizand ca presedintele este ales prin vot direct si se afla in competitie pentru puteri executive cu premierul, iar atunci cand cei doi provin din partide diferite rivalitatea creste.

In pofida mediului economic bun, sunt necesare o serie de reforme, continuarea luptei impotriva coruptiei si ca noul presedinte roman sa se angajeze in procesul de modernizare si reforma, in opinia sa.
"Cheia succesului" lui Iohannis sta in "autoritatea sa ca primar", apreciaza expertul bulgar, subliniind ca optiunile au fost polarizate in mod considerabil si ca el a reusit sa consolideze o mare parte din ele.

Insa exista o "fractura regionala", iar romanii care traiesc in strainatate au fost, de asemenea, activi. Totodata, "incercarea masinii de stat de a opri votul in strainatate s-a intors impotriva initiatorilor", a declarat expertul, notand ca acelasi procent de bulgari se afla in strainatate si ca emigrantii "pot inclina balanta". Alt factor care a contribuit va victoria lui Iohannis, este sustinerea lui Basescu, considera acesta.

In ceea ce priveste prezenta la vot, "vestea buna din Romania este ca societatea este suficient de matura pentru a reactiona si pedepsi incercari de acaparare a aparatului de stat si folosirea lui in scopuri de partid", subliniaza expertul bulgar.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Declinul unei civilizatii. Haos in cea de-a treia putere economica a lumii, dupa reintrarea in recesiune
Declinul unei civilizatii. Haos in cea de-a treia putere economica a lumii, dupa reintrarea in recesiune

Declinul economiei a fost determinat de impactul cauzat de dezastrele naturale si scurgerile de radiatii de la centrala nucleara Fukushima.

ICCJ discuta astazi dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Ce decizie se poate lua
ICCJ discuta astazi dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Ce decizie se poate lua

Curtea Suprema a anuntat ca va lua in discutie acest caz pe 18 noiembrie, adica la doua zile dupa turul al doilea al alegerilor.

Interviu StirileProTV cu politologul Cristian Pirvulescu. Care a fost marea eroare comisa de Ponta si ce atu a avut Iohannis
Interviu StirileProTV cu politologul Cristian Pirvulescu. Care a fost marea eroare comisa de Ponta si ce atu a avut Iohannis

Andreea Esca a discutat in platoul Stirilor Pro TV rezultatul alegerilor prezidentiale, alaturi de politologul Cristian Pirvulescu. Care a fost cea mai mare greseala a lui Victor Ponta, dar si cel mai mare atu al lui Klaus Iohannis, aflati din interviu.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.