Tu ce faci pe 11 Decembrie? Stai in casa sau iesi la vot? Cine sunt cei care le cer romanilor sa mearga la urne

Tedy Ursuleanu

La doar cateva zile distanta de 11 decembrie - ziua in care romanii isi pot alege senatorii si deputatii - mai multi actori, muzicieni, ingineri, jurnalisti, dar si raniti din Colectiv, s-au mobilizat pentru a lansa apeluri de participare la vot.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Mesajele acestora au fost lansate pe internet, pe platformele sociale populare in Romania (Facebook, Youtube si bloguri), insa nu sunt coordonate intr-o singura actiune - pana acum fiind vizibile 3 grupuri de mobilizare.

Una dintre cele mai vizibile campanii online de participare la votul de pe 11 decembrie este cea lansata de cativa supravietuitori din Colectiv.

Inregistrarea, postata pe pagina de socializare a lui Tedy Ursuleanu - supravietuitoare a tragediei din 2015 - a avut in doar 16 ore de la incarcarea pe Facebook peste 170.000 de vizualizari si peste 3800 de share-uri.

Citește și
parlamentari
Bilantul celui mai ineficient Parlament de dupa Revolutie. Cati parlamentari au fost arestati sau condamnati
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Clipul incepe cu mesajul: "Noi am supravietuit la Colectiv. Si avem o rugaminte".

Tedy Ursuleanu precizeaza ca, inainte de incendiul de acum un an, nu mergea la vot si se pregatea sa emigreze in strainatate.

"Voiam un job, voiam drepturi, voiam niste reglementari exact cum se intampla in strainatate. stiam ca la noi nu vor fi prea curand, insa acum sunt convinsa ca, daca vom lua masuri impreuna, se poate. Putem face si din Romania o tara exact asa cum ne-o dorim. (...) Am prieteni care au fost foarte dezamagiti de situatia politica de la noi. Stiu prin ce am trecut si mi-au fost aproape tot timpul dupa accident, insa au ramas cu un gust amar si nu vor sa iasa la vot.

Fac apel la ei, spunandu-le ca pentru mine conteaza, pentru copiii lor va conta, pentru a indrepta toate neregulile din sistem. Conteaza sa iti exprimi dreptul la vot. (...) Chiar daca situatia prin care am trecut m-a lasat cu o singura mana, mana dreapta, o voi folosi pentru a vota. Mergeti la vot", spune ea.

Un alt supravietuitor, Alex Plingu, spune ca dupa cele intamplate la Colectiv a devenit o alta persoana. El ii indeamna pe cei nemultumiti de actuala stare de lucruri sa faca o schimbare, inclusiv prin initiative cum ar fi aceea de a curata zapada din fata casei dupa ce ninge.

"Schimbarea nu vine stand acasa, trebuie sa iesi afara, chiar daca e frig. Pui o geaca mai groasa, te duci cu prietenii, pui o stampila si te rogi sa fie bine", a spus el.

Flavia Lupu a declarat, la randul ei, ca a primit o a doua sansa la viata si ca acum isi doreste o viata mai buna aici, pentru sine, dar si pentru copiii si nepotii ei.

"Toti suntem de vina pentru ca lasam lucrurile asa cum sunt. Votez pentru ca multi nu mai pot sa voteze", a afirmat ea.

"Vreau sa schimb ceva, sa nu-mi mai fie frica sa ies din casa, vreau ca fiul meu sa nu treaca prin ce am trecut noi", spune si Catalin Scanteie.

De ce sa votam pe 11 Decembrie?

O alta campanie pentru mobilizarea populatiei la alegerile din 11 decembrie este cea demarata de Asociatia Step Ahead.

Romanii sunt indemnati sa iasa la vot prin mesajul "De ce votez? Votez ca sa nu emigrez!”.

"Noi, ca inca multi alti romani, ne punem acum intrebarea DE CE SA VOTAM PE 11 DECEMBRIE? #votezcasanuemigrez este un manifest anti resemnare, un pas inainte spre o Romanie mai buna, o provocare pe care o lansam romanilor, pentru Romania.

Pentru ca, mai mult ca niciodata, avem nevoie sa schimbam lucrurile care ne deranjeaza, nu doar sa fugim de ele, nu doar sa le ignoram”, precizeaza reprezentantii asociatiei, pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, in fiecare an, cand romanii sunt chemati la vot, ei nu isi pun intrebarea „cu cine sa voteze”, ci „de ce”?.

"In Romania ultimilor ani, votul este mai degraba tacere, abtinere, resemnare. Am renuntat parca sa mai avem opinii, exprimate prin vot, prin actiune. Le exprimam oriunde altundeva, dar nu la urne! Pentru ca am incetat sa cautam raspunsul la intrebarea DE CE Sa VOTEZ! Am incetat pentru ca suntem dezamagiti, pentru ca nu vedem optiunile, pentru ca nu mai credem in clasa politica, pentru ca ne doare sau pentru ca nu ne mai intereseaza, am incetat pentru ca indiferent daca locuim in oraşe mari sau la sate, daca suntem absolventi de facultati sau doar de cateva clase, daca suntem tineri sau seniori, daca muncim sau suntem pensionari, daca avem propriile afaceri sau suntem liber profesionişti, daca locuim in tara sau in afara ei, am incetat sa credem ca in Romania poate fi mai bine!

Noi, ca inca multi alti romani, ne punem acum intrebarea DE CE SA VOTAM PE 11 DECEMBRIE? Indiferent de motive, indiferent de partide sau de oameni politici, raspunsul este unul personal, ca si votul."

Printre cei care s-a alaturat campaniei sunt nume precum: Dragos Dinca, Alice Nastase Buciuta, Ruxandra Costache, Dana Badea, Domnica Margescu, Cristina Craciun, Gabriel Mistodie, Andy Lupu, Andreea Bonis, Florentina Musat, Tily Niculae, Liviana Rotaru, Raluca Zamfir, Mihai Gurei, Claudia Chirilescu, Andrei Leonte, Andreea Aradits, Costin Miu, Lucian Cojocaru, Dragos Anastasiu, Adrian Bodea, Yolanda Cretescu, Adrian Despot, Bogdan Bob Radulescu, Paul Dicu, Maria Andrei.

Astfel, reprezentantii fac apel catre antreprenorii, proprietari de restaurante, baruri, mall-uri, organizatori de evenimente, site-uri de informare sau de divertisment, retele de magazine, presa, bloggeri, sa se alature campaniei si sa isi suspende activitatie comerciale in 11 decembrie, astfel incat romanii sa mearga la vot.

"Chiar si pentru cateva ore, pentru 30 de minute sau postand pur si simplu pe site-urile voastre acest mesaj in ziua votului, vom atrage atentia asupra importantei acestei zile si vom reusi sa mobilizam romanii catre urnele de vot", mai sustin reprezentantii asociatiei.

Mesajele VIDEO pot fi vazute aici.

Vot Viitor: Artistii din Romania indeamna la vot pe 11 decembrie

O a 3-a campanie pentru ca populatia sa iasa la vot este cea declansata pe blogul Brrlog - sub mesajul #VotViitor.

Pe canalul de Youtube al acestui blog a fost postat un mesaj VIDEO in format alb-negru, in care mai multi intelectuali isi completeaza reciproc gandurile, insa cu o singura concluzie: "Hai la vot!"

Conform Metropotam, participantii la aceasta campanie sunt urmatorii actori, muzicieni, fotografi, regizori, producatori, designeri, barmani:

Serban Pavlu, Corneliu Ulici, Barna Nemethi, Paul Negoescu, Crina Semciuc, Alex Galmeanu, Olimpia Melinte, Plesca Adrian (Artan), Ada Solomon, Sorin Dobrin, Aylin Cadir, Rodica Lazar, Radu Afrim, George Chiper-Lillemark, Ana-Maria Guran, Alex Moise, Istvan Teglas, Anca Din Casa, Adi Bulboaca, Toto Eremia (Deliric), Andreea Lupescu, Dan Byron, Ioana Ciolacu-Miron, Ada Gales, Cosmina Stratan, Mihnea Ghildus, Gabriel Sandu.

 

In 2014, cu ocazia alegerilor prezidentiale, www.StirileProTv.ro a lansat platforma Yes La Vot - un proiect care a pornit de la o realitate romaneasca tot mai vizibila in ultimii ani: populatia, in special tinerii, nu mai iese la vot.

Oamenii si-au pierdut increderea in clasa politica si s-au resemnat. Iar Stirile ProTV le-au reamintit romanilor ca nu este vorba despre “pe cine votez ci despre “pentru ce votez”.

Campania YES LA VOT a fost sustinuta si de unele persoane publice, care au aratat ca le pasa de viitorul lor si al tarii.

Primii care s-au alaturat acestei campanii au fost Tudor Chirila si Dragos Bucur, insa alaturi de ei au transmis mesaje de #YesLaVot si Andi Moisescu, Andreea Esca, Mihai Margineanu, Smiley, Bartos, Inna, Mihaela Radulescu, Cornel Iie, Alex Dima, Amalia Enache, Rares Nastase, Oana Cuzino, Corina Caragea, Dragos Bucur sau Chef Patrizia.

Cristian Matei - editor www.stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Lupta pentru Guvern. Cine va fi urmatorul premier al Romaniei?
Lupta pentru Guvern. Cine va fi urmatorul premier al Romaniei?

Cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, sefii principalelor partide se grabesc sa faca declaratii in fata camerelor de luat vederi, ca sa isi asigure electoratul ca vor oferi cea mai buna varianta pentru functia de premier.

Bilantul celui mai ineficient Parlament de dupa Revolutie. Cati parlamentari au fost arestati sau condamnati
Bilantul celui mai ineficient Parlament de dupa Revolutie. Cati parlamentari au fost arestati sau condamnati

Peste cateva zile isi va incheia activitatea cel mai ineficient Parlament de dupa Revolutie, cu grave probleme de integritate, migratie record si tranzactii financiare spectaculoase.

Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati
Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati

www.stirileprotv.ro va prezinta cele mai importante informatii referitoare la procesul de votare din 11 decembrie 2016, cand sunt alesi senatorii si deputatii Romaniei, pentru un nou mandat de 4 ani.

Peste 6400 de romani vor sa devina parlamentari, din 11 decembrie. Sute de candidati sunt pensionari, iar cateva zeci someri
Peste 6400 de romani vor sa devina parlamentari, din 11 decembrie. Sute de candidati sunt pensionari, iar cateva zeci someri

Majoritatea candidatilor la parlamentare sunt ingineri, economisti si juristi, dar nu lipsesc paznicii, taximetristii, astrologii, cantaretii bisericesti si somerii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.