Ce a decis ICCJ in cazul lui Sebastian Ghita. Are voie sa isi exercite functia de deputat, dar Parlamentul e in vacanta

Sebastian Ghita FOTO AGERPRES

Instanta Suprema a decis vineri sa modifice controlul judiciar in cazul lui Sebastian Ghita, urmand ca acesta sa-si poata exercita functia de deputat si sa se deplaseze pe tot teritoriul Romaniei, daca procurorii sunt de acord.

Decizia ICCJ este definitiva.

"Admite plangerea formulata de inculpatul Ghita Sebastian impotriva ordonantei din 24 iunie 2015 emisa in dosarul nr.218/P/2014 (...) Directia Nationla Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti modifica continutul controlului judiciar fata de inculpatul Ghita Sebastian dupa cum urmeaza: - extinde limita teritoriala pe care inculpatul are obligatia de a nu o depasi decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent de la teritoriul localitatii Ploiesti la teritoriul Romaniei; - inlatura obligatia de a nu desfasura activitate in calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei. Mentine celelalte obligatii din continutul controlului judiciar", se arata in minuta ICCJ, conform Agerpres.

Decizia inseamna ca de acum inainte Sebastian Ghita poate emrge oriunde in tara dupa ce primeste permisiunea DNA.  De asemenea, el isi poate exercita activitatea la Camera, dar momentan nu are unde, dat fiind ca tocmai a inceput vacanta parlamentara.

In 24 iunie, DNA a informat ca procurorii au dispus fata de Sebastian Ghita, cercetat in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului, modificarea conditiilor controlului judiciar, avand printre obligatiile suplimentare sa nu desfasoare activitate in calitatea de deputat si sa nu paraseasca localitatea Ploiesti.

Citește și
Sebastian Ghita - AGERPRES
Sebastian Ghita incearca sa scape de sechestrul pe avere. "Nu pot plati gunoi, apa, energie. Nu sunt lasat sa traiesc"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

DNA preciza ca masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica incepand din 24 iunie pana la 14 august, cand expira durata masurii.

Obligatiile suplimentare din continutul masurii de control judiciar au fost determinate de extinderea actiunii penale fata de Sebastian Ghita pentru trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

Aceste noi infractiuni se adauga celei initial retinute in sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infractional organizat.

De asemenea, magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus vineri amanarea deciziei in ceea ce priveste contestatia formulata de deputatul Sebastian Ghita fata de extinderea masurii sechestrului asigurator pe bunurile sale. Potrivit ICCJ, pronuntarea in dosar va avea loc la data de 13 iulie.

De asemenea, Inalta Curte a amanat pentru aceeasi data pronuntarea asupra contestatiei formulata fata de masura sechestrului asigurator si de trei societati despre care anchetatorii spun ca erau controlate de Ghita prin interpusi, respectiv ASESOFT Tehnologies SRL, Budureasca si TVMP.

Procurorii DNA Ploiesti au dispus, pe 24 iunie, luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra sumelor existente, precum si poprirea celor ce urmeaza a fi incasate in conturile apartinand unui numar de 51 de societati comerciale, care ar fi controlate de deputatul Sebastian Ghita.

Sechestrul se aplica pana la concurenta sumei de 129.343.768 lei, cu exceptia fondurilor alocate platii salariilor angajatilor si celor destinate achitarii datoriilor catre bugetele publice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mama lui Sebastian Ghita cere anularea sechestrului pus pe banii de pensie. De ce i-au fost
Mama lui Sebastian Ghita cere anularea sechestrului pus pe banii de pensie. De ce i-au fost "inghetate" conturile

Mama deputatului Sebastian Ghita a ajuns joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Maria Ghita le-a cerut judecatorilor le-a cerut magistratilor sa anuleze sechestrul pus si pe conturile ei, dar mai ales, sustine ea, pe banii de pensie.

Sebastian Ghita incearca sa scape de sechestrul pe avere.
Sebastian Ghita incearca sa scape de sechestrul pe avere. "Nu pot plati gunoi, apa, energie. Nu sunt lasat sa traiesc"

Situatia pare fara de iesire pentru Sebastian Ghita. Pana de curand un prosper om de afaceri, acesta a ajuns sa se planga ca de cand i-au sechestrat procurorii averea, nu mai poate sa isi intretina familia si risca sa ramana in urma cu facturile.

Sebastian Ghita:
Sebastian Ghita: "Masurile DNA par un fel de razbunare". Deputatii juristi cer sa fie sesizata Curtea Constitutionala

Deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal in dosarul cumnatului prim-ministrului, nu este de acord cu masurile dispuse impotriva sa de procurorii anticoruptie.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.