Mii de persoane au protestat în București. Incidente între manifestanți și jandarmi

protest
Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 4000 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piața Victoriei din capitală, pentru a protesta față de modificările aduse Codului de Procedură Penală.

Mii de persoane au protestat în capitală, miercuri seară, față de modificările aduse Codului de Procedură Penală. Între forțele de ordine și protestatari au fost raportate mai multe incidente, șase persoane fiind conduse la secție în urma acestora. 

 LIVE TEXT CU DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

Imagini din Piața Victoriei din București

Citește și
Protest în Parlament, după un discurs al premierului Viorica Dăncilă
Protest în Parlament, după un discurs al premierului Viorica Dăncilă
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE 22:55 Protestatarii au început să elibereze Piața Victoriei din capitală. 

UPDATE 22:45 Jandarmii au condus la secţie şase persoane în urma incidentelor produse la protestul din Piaţa Victoriei.

"În urma incidentelor din Piaţa Victoriei provocate de un grup de persoane care au blocat traficul pe b-dul Aviatorilor, jandarmii au condus la secţie 6 persoane, care vor fi identificate şi ulterior stabilite măsurile de sancţionare. Recomandăm persoanelor care participă la manifestaţii în spaţiul public să respecte şi drepturile celorlalţi cetăţeni care desfăşoară alte activităţi", precizează Jandarmeria Capitalei.

UPDATE 22:40 Compania Pasaport Productions, producător de documentare, anunță că un ziarist german a fost ridicat de jandarmi. Anunțul a fost postat pe pagina de Facebook a companiei, potrivit g4media.ro.

UPDATE 22:30 La manifestaţie se află şi filosoful Mihai Şora.

UPDATE 22:15 Protestatarii au aprins din nou lanternele telefoanelor. Pe clădirea Guvernului este proiectat cu laser mesajul #Rezist.

UPDATE 21:45 Circulaţia între sediul Guvernului spre statuia Aviatorilor este blocată miercuri seară, la protestul din Piaţa Victoriei având loc mai multe incidente între jandarmi şi participanţi.

Primul incident a avut loc după ce o parte dintre protestatari au încercat să ocupe carosabilul. Jandarmii au intervenit în forţă şi au extras câţiva manifestanţi, pe care i-au urcat în maşinile proprii, scrie Agerpres

Ulterior, jandarmii au ocupat strada cu mai multe maşini de intervenţie, creându-se altercaţii, după ce una dintre vehiculele Jandarmeriei a atins un grup de protestatari.

Situaţia continuă să fie destul de tensionată, jandarmii încercând să elibereze carosabilul.

UPDATE 21:10 Jandarmeria Capitalei a informat că două persoane care protestau în Piaţa Victoriei din capitală au fost amendate pentru instigare la acţiuni violente.

"Au fost conduse la secţie două persoane, care au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, pentru instigare la acţiuni violente cu intenţia de tulburare a adunării publice", au precizat reprezentanţii Jandarmeriei.

UPDATE 21:05 Mii de persoane protestează miercuri seară în Sibiu, Cluj, Timişoara şi Iaşi împotriva modificărilor adoptate la Codul de procedură penală, scandând lozinci împotriva Guvernului şi a PSD.

UPDATE 21:00 Miile de persoane adunate în Piața Victoriei au aprins luminițele telefoanelor mobile. Se scandează: ”Nu mai vrem penali!”

protest

UPDATE 20:20 Peste 4000 de protestatari s-au adunat în Piața Victoriei din capitală. Participanţii scandează lozinci precum: "Apăraţi poporul, nu infractorul!"; "Nu cedăm!", "Cu executare, Dragnea condamnare!", "Să vă fie frică, poporul se ridică!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!".

UPDATE 20:10 Peste 3000 de protestatari s-au adunat în Cluj-Napoca și au plecat în marș pe străzile orașului. În Sibiu s-au adunat la protest peste 2000 de persoane. 1000 de persoane protestează în Iași. 

UPDATE 19:55 Mai mulţi protestatari s-au întins pe carosabil şi au refuzat să elibereze calea de comunicaţie. Unul dintre participanţi a fost ridicat de jandarmi şi băgat într-o maşină.

protest

Pe pancartele purtate de aceştia se pot citi mesaje precum: "Stop joc penalilor", "Parlament penal: din tinereţe până în bătrâneţe m-ai ţinut numai prin pieţe", "Zi de zi aici vom fi", "Justiţie nu corupţie".

La miting au ajuns şi câţiva lideri ai USR, printre care preşedintele Dan Barna şi deputatul Ionuţ Moşteanu.

UPDATE 19:35 În zonă sunt numeroși jandarmi, unii dintre ei echipați de intervenție.

protest

Protestatarii acuză că forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

UPDATE 19:30 Și în Cluj, sute de oameni au ieșit în stradă să protesteze față de modificările aduse Codului de Procedură Penală. 

UPDATE 19:00 În Iași s-au strâns câteva sute de persoane la proteste în Piața Unirii.

Și în Oradea lumea a ieșit în stradă.

UPDATE 18:55 Traficul a fost restricţionat după ce protestatarii au rupt gardurile instalate de jandarmi şi au pătruns pe carosabil, unii dintre ei aşezându-se pe şosea. Manifestanţii au reacţionat astfel după ce forţele de ordine le-au interzis să rămână în Piaţa Victoriei cu o maşină din care se strigau în mers, prin potavoce, mesaje antiguvernamentale.

O parte dintre manifestanţi s-au aşezat pe carosabil, în fața Muzeului Antipa. 

Manifestanţii strigă "Demisia", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta" şi "Hoţii".

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

Una dintre cele mai contestate prevederi votate permite revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, în anumite condiţii. Opoziţia susţine că articolul este făcut special pentru ca Liviu Dragnea să scape de condamnarea definitivă din Dosarul Referendumul.

De asemenea, textul votat târziu în noapte face imposibilă condamnarea unei persoane la instanţă de apel, dacă prima instanţă a decis achitarea şi nu au mai apărut probe noi. Iar denunţurile nu vor mai duce la reducerea pedepselor, decât dacă denunţătorul scrie despre comiterea unor ilegalităţi în maximum 6 luni de la comiterea faptei.

În ceea ce priveşte arestarea preventivă, această măsură nu va mai putea fi dispusă decât dacă există probe sau indicii temeinice, şi nu suspiciuni rezonabile, ca în prezent.

Creşte şi grija pentru inculpaţi. Aceştia nu vor mai putea fi audiaţi mai mult de 6 ore. Iar procurorii vor fi obligaţi să strângă probe pentru începerea urmăririi penale în cel mult un an. Dacă nu reuşesc, vor fi obligaţi să claseze dosarul.

Toate aceste prevederi vor fi analizate de judecătorii Curţii Constituţionale, la cererea PNL şi USR.

Proteste sunt anunțate la Suceava (în faţa prefecturii), la Iaşi (Piaţa Unirii), la Galaţi (prefectură), la Sibiu (Piaţa Mare), la Baia Mare (prefectură), la Satu Mare (prefectură), la Braşov (prefectură), la Brăila (prefectură), la Ploieşti (prefectură), la Alba Iulia (prefectură), Constanţa (prefectură), Miercurea Ciuc (prefectură), Călăraşi (prefectură), Focşani (Piaţa Unirii), Piatra Neamţ (prefectură), Tulcea (Piaţa Civică), Craiova (prefectură), Piteşti (prefectură), Buzău (prefectură), Târgu Jiu (prefectură), Oradea (prefectură), Botoşani (prefectură), Bacău (prefectură), Vaslui, Târgovişte (prefectură), Arad (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Victoriei).

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Mesajul Vioricăi Dăncilă, după protestul de pe holurile Parlamentului
Mesajul Vioricăi Dăncilă, după protestul de pe holurile Parlamentului

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, referindu-se la persoanele care au protestat la Parlament, în timpul discursului său pe tema preşedinţiei române la Consiliul UE, că "este dreptul lor".

Protest în Parlament, după un discurs al premierului Viorica Dăncilă
Protest în Parlament, după un discurs al premierului Viorica Dăncilă

Protest în Parlament, după un discurs al premierului Viorica Dăncilă

Proteste în Cluj și Sibiu, după modificările aduse Codului de Procedura Penală. ”M-am săturat”
Proteste în Cluj și Sibiu, după modificările aduse Codului de Procedura Penală. ”M-am săturat”

Controversatele modificări aduse Codului de Procedura Penală, adoptate luni noaptea, nu rămân fără ecou.

Protest în Parlament. Liderii PSD, huiduiţi iar biroul lui Liviu Dragnea a fost asaltat
Protest în Parlament. Liderii PSD, huiduiţi iar biroul lui Liviu Dragnea a fost asaltat

Mai multe persoane au organizat, miercuri, un protest spontan pe holul Parlamentului, în timp ce premierul Viorica Dăncilă susținea un discurs în Plen în care prezenta stadiul pregătirii pentru președinția Consiliului Uniunii Europene.

Reacția lui Liviu Dragnea la protestul de pe holul Parlamentului
Reacția lui Liviu Dragnea la protestul de pe holul Parlamentului

Protest pe holul de la Parlament. Un grup de protestatari  a început să scandeze după un discurs al premierului Viorica Dăncilă și înainte de depunerea moțiunii de cenzură.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.