Zeci de dosare de agresiune sexuală asupra copiilor, nerezolvate. Explicația unui polițist

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de copii au fost agresaţi sexual, în ultimii ani, de indivizi care nu au fost identificaţi şi prinşi niciodată.

În timp ce atacurile asupra celor mici au continuat, cazul agentului de poliţie Eugen Stan a scos la iveală sute de dosare, tratate superficial de autorităţi.

Poliţiştii fac verificări când plângerile sunt depuse, însă după un timp, renunţă la cercetări din lipsă de probe sau din cauza unor şefi care vor doar rezultate rapide.

În 2013, pentru familiile a două fetiţe care locuiesc în acelaşi bloc din capitală, viaţa a luat o întorsătură dramatică. Ambele au fost agresate sexual în scara blocului de acelaşi individ la distanţă de o lună. Atacatorul a dispărut de fiecare dată, iar părinţii au apelat la poliţie.

"În fiecare bărbat cu descrierea pe care fata mi-a făcut-o vedeam un posibil agresor, un posibil suspect și îmi doream foarte tare să fie prins. Să nu mai treacă şi alţi copii prin acea traumă prin care a trecut copilul meu şi prin care am trecut şi eu. Nu este uşor să îţi vină copilul acasă plângând şi să îţi spună mama ştii cineva m-a pipăit, cineva m-a pupat, cineva m-a atins şi tu să fii pur şi simplu cu mâinile legate, să nu poţi face nimic", povestește mama unei victime.

Citește și
bill cosby -Getty
Bill Cosby, găsit vinovat pentru că a abuzat-o pe Andrea Constand, în 2004
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

După 5 ani, anchetatorii nu au nici un suspect şi nici o pistă în aceste cazuri.

Procedura spune că atunci când are loc o infracţiune, poliţiştii fac cercetarea la fața locului şi strâng declaraţii de la victime şi martori, pentru a-l prinde pe agresor. Dar în sistem sunt prea puţini ofiţeri anchetatori faţă de numărul de infracţiuni reclamate.

Următoarele fapte reclamate sunt luate în lucru, iar dosarul cu agresiunea sexuală ajunge într-un sertar.

"Interesul e să rezolve cazuri mai simple ca să iasă bine la număr și vă dau un exemplu: cele mai multe reţineri sunt pe cazuri de furturi din magazine. Să înregistreze acolo şeful x, ia uite câte reţineri are, fără să mai ţină cont de dosarele importante", explică un agent de poliție.

Şi organizaţiile care lupta pentru drepturile copiilor se plâng de felul în care se fac anchete în aceste cazuri.

"Știm că nu întotdeauna sunt extrem de active atunci când vorbim de infracţiuni de violenţă sau abuz sexual aspura copiilor, acestea sunt de regulă amânate şi rezolvate mai târziu infracţiunile de omor sau o tâlhărie”, explică George Roman, jurist ONG.

O altă problemă este lipsă de experienţă a agenţilor abia intraţi în poliţie, care abia acum învăţa să facă un dosar penal şi nu ştiu cum să comunice cu victima unei agresiuni sexuale, mai ales dacă este vorba de un copil.

Poliţiştii ar putea colabora spre exemplu cu Protecţia Copilului, însă, rareori o fac, spun voluntarii.

"Poliţia poate să fie sprijinită în mod serios de direcţiile pentru protecţia colilului pentru că acestea au instrumentele lor specifice de a afla mai multe la nivelul comunităţii, al familiei", explică George Roman.

În urma acestor dosare nerezolvate rămân copiii, traumatizaţi pe viaţă şi părinţii care nu ştiu cum să procedeze ca să îi poată apăra.

"Părinte fiind sentimentul acela că nu poţi să faci nimic, că nu poţi să îţi ajuţi copilul este foarte dureros. O foarte mare perioadă de timp o duceam la şcoală foarte des. Mă duceam, o luăm, mă duceam, o duceam", povestește mama unei victime.

"Trauma poate fi cu atât mai mare cu cât nu se cunoaşte sau nu se descoperă infractorul. Din păcate repercursiunile sunt pe termen lung şi vorbim aici de anxietate, depresie, dificultăţi de relaţionare", explică Mihaela Dinu, psiholog clinician.

La Poliţia Capitalei sunt 31 de dosare de agresiune sexuală asupra unor copii. Cel mai vechi este din 2009 şi nici până acum poliţiştii nu au reuşit să identifice nici unul dintre agresorii sexuali din toate aceste anchete. Mai mult, sunt zeci de alte cazuri care nu au fost reclamate, fie pentru că cei mici nu au avut curaj să povestească părinţilor, fie pentru că părinţii nu au crezut că poliţia i-ar ajuta. Revoltător este că aceşti suspecţi, lăsaţi liberi pe străzi, ar putea ataca oricând.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
O sportivă își acuză antrenorul că i-a cerut favoruri sexuale pentru a fi promovată
O sportivă își acuză antrenorul că i-a cerut favoruri sexuale pentru a fi promovată

O tânără speranță a biatlonului din Rusia își acuză antrenorul că i-a cerut favoruri sexuale pentru a o primi în echipa națională.

Bill Cosby, găsit vinovat pentru că a abuzat-o pe Andrea Constand, în 2004
Bill Cosby, găsit vinovat pentru că a abuzat-o pe Andrea Constand, în 2004

Actorul Bill Cosby a fost declarat vinovat de un juriu popular din Pennsylvania în cadrul unui proces ce a durat aproape trei săptămâni şi în care starul american era acuzat că a agresat-o sexual pe Andrea Constand în 2004.

Sevil Shhaideh, inculpată în dosarul Belina. Fostul vicepremier a stat 3 ore la DNA
Sevil Shhaideh, inculpată în dosarul Belina. Fostul vicepremier a stat 3 ore la DNA

Sevil Shhaideh a fost inculpată oficial, în dosarul Belina. Procurorii anticorupţie au hotărât să pună în mişcare acţiunea penală împotriva fostului vicepremier, pe care îl acuză de abuz în serviciu.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.