Dupa ninsorile si frigul din weekend, vremea se incalzeste. De cand incep sa creasca temperaturile

vreme

Dupa cateva zile cu iz de primavara, iarna si-a reluat vineri brutal stapanirea peste aproape toata Romania. Temperaturile au scazut brusc, ploaia si lapovita s-au transformat in ninsoare, iar vantul a batut cu violenta.
 

Meteorologii au emis un cod galben, prelungit pentru sud-estul tarii - pana sambata dimineata, la ora 10:00. Pe Valea Prahovei, a nins aproape 24 de ore fara oprire. Cum temperaturile nu au coborat cu mult sub 0 grade, zapada s-a depus intr-un strat subtire.

In schimb, pe sosele de la altitudine mai mare, ninsoarea le-a dat de furca drumarilor. In zona Cheia, spre Valenii de Munte, zapada depusa pe asfalt a ajuns la 10 cm. Acolo, pe DN1A ninge fara intrerupere de 12 ore, iar soferii trebuie sa conduca cu foarte mare prudenta pentru ca drumul adevenit extrem de alunecos.

Vremea rea a pus stapanire si pe Capitala. In Bucuresti a inceput sa ninga inca de dimineata, zapada insa s-a topit iar pe asfalt este foarte multa apa asa ca traficul s-a ingreunat. De exemplu in centrul Capitalei, masinile mai mult au stat la semafor, decat au circulat.

Pentru ca soferii nu au avut rabdare sa astepte la semafoare pana cand intersectiile se eliberau, traficul s-a blocat cu usurinta. Din cauza vremii si a neatentiei soferilor, in Capitala s-au inregistrat ieri cinci accidente cu mai multi raniti si numeroase tamponari.

Citește și
viscol Boston
Distractie periculoasa in orasul Boston, acoperit de zapada. Primarul i-a avertizat pe tinerii care se amuza asa: E o prostie
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Dincolo de toate aceste neplaceri, ninsoarea de la inceputul lunii martie a prelungit sezonul de schi. Vantul a batut cu putere, in rafale, dar sambata se va domoli, iar duminica avem sanse sa vedem si soarele.

Cod galben de vant in Ilfov Dambovita, Buzau, Ialomita si Teleorman

Capitala si judetele Ilfov Dambovita, Buzau, Ialomita si Teleorman sunt sambata, pana la ora 16.00, sub avertizare cod galben de vant, care la rafala atinge viteze de 55 de kilometri pe ora.

Potrivit avertizarii nowcasting emise de Administratia Nationala de Meteorologie, "local, in judetele Buzau, Ialomita, Teleorman, Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti si sudul judetului Dambovita, se vor semnala intensificari ale vantului ce la rafala vor depasi viteze de 55 km/h".

Centrul Infotrafic din Politia Romana a atentionat ca, in judetele avertizate cu cod galben, vantul afecteaza buna desfasurare a traficului rutier, rafalele putand determina schimbari bruste de traiectorie, cu atat mai mult cu cat viteza cu care se circula este mai mare. Soferii sunt sfatuiti sa circule prudent, mai ales la iesirile din tronsoanele impadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare, sa evite depasirile si sa nu opreasca sau sa stationeze in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, deoarece vantul puternic ii poate rupe.

Avertizare cod galben de inundatii in sudul tarii

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pe rauri din sapte judete din sudul tarii, unde incepand de sambata si pana duminica dupa-amiaza se pot produce inundatii locale.

Potrivit avertizarii transmise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, pe unele rauri din judetele Dolj, Mehedinti, Olt, Teleorman, Arges, Dambovita si Giurgiu se pot produce cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie. Codul galben de inundatii a fost instituit, de sambata, ora 12.00, pana duminica, la ora 06.00, pe raul Jiu, in sectorul din aval de confluenta Motru - Podari (judetul Dolj).

Sub avertizare cod galben de inundatii sunt, pana duminica, la ora 16.00, si raurile din bazinele hidrografice Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Teslui - afluent al Oltului inferior (judetele Dolj si Olt), Calmatui (judetele Olt si Teleorman), Paraul Cainelui - afluent al raului Vedea (judetele Arges si Teleorman), Neajlov, in sectorul din amonte de Calugareni (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu).

Prognoza meteo pentru sambata, 7 martie

Sambata, in sud si in sud-est vremea se mentine rece si mai vin ceva precipitatii. In rest norii se imprastie si temperaturile incep sa creasca. Maximele ajung in intervalul 1...10 grade. In Dobrogea si Baragan, cerul ramane acoperit de nori, va ploua, dar trecator poate sa apara si lapovita. Vantul va continua sa sufle tare, iar dupa pranz se vor inregistra cel mult 5...6 grade Celsius.

In Moldova sudica si in nordul Munteniei gasim vreme inchisa si precipitatii mixte, indeosebi in prima parte a zilei. Vantul va fi destul de activ, iar temperaturile se vor opri la 4...5 grade- valori mai scazute decat ar fi normal la aceasta data. In jumatatea nordica a Moldovei vremea se imbuneaza. E drept ca mai apar ceva innorari pe parcursul zilei, insa sansele de precipitatii vor fi reduse. Se incalzeste fata de vineri: maximele ajung la 6...7 grade, iar vantul nu exagereaza.

In nordul Transilvaniei si in Maramures urmeaza o zi placuta, cu multe perioade insorite si temperaturi in crestere. Precipitatile lipsesc din prognoza si nici vantul nu isi face simtita prezenta. Se-arata soarele si in tinuturile vestice. Astazi predomina vremea frumoasa si se incalzeste. Temperaturile, mai ridicate decat in celelalte regiuni, ajung la 9...10 grade Celsius.

In centrul Romaniei asteptam vreme buna, cu innorari, dar si scurte perioade cu soare. Doar in zona montana se mai anunta cateva ninsori, dar pe suprafete restranse si in cantitati neinsemnate. Temperaturile cresc usor fata de ziua trecuta. In sud-vestul tarii, norii raman pe pozitii si vor mai lasa ceva precipitatii, indeosebi sub forma de ninsoare. Vantul va continua sa prezinte intensificari, iar temperaturile nu vor depasi 4...5 grade.

Si in regiunile sudice innorarile persista si in prima parte a zilei va ninge sau va cadea lapovita. Vantul va continua sa sufle destul de tare, iar temperaturile vor fi modeste.In Bucuresti vremea se mentine inchisa si rece. La inceputul zilei vor mai veni ceva precipitatii, predominant ninsori, iar vantul mai poate depasi la rafala 45...50 de kilometri pe ora. Maxima prognozata este de 3 grade; maine dimineata termometrele vor indica in jur de 1 grade.

In regiunile montane se anunta innorari si ninsori sporadice in Muntii Banatului, in Carpatii Meridionali si in Orientali. Vantul va avea unele porniri doar in zona crestelor,iar temperaturile vor fi modeste si nu vor depasi limita inghetului.

Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile

Duminica mai apar ceva innorari si precipitatii sporadice in sudul extrem si in sud-vest. In celelalte regiuni asteptam vreme frumoasa. Luni, va ploua cu totul izolat in tinuturile sudice, iar marti vor fi ploi locale pe timpul zilei si precipitatii mixte noaptea in sud si in sud-est. Temperaturile cresc usor de la o zi la alta: marti dupa pranz se vor inregistra intre 6 si 14 grade.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Codul galben de ninsoare a venit la pachet cu oferte speciale la munte. Ce reduceri au pregatit hotelierii pentru 8 Martie
Codul galben de ninsoare a venit la pachet cu oferte speciale la munte. Ce reduceri au pregatit hotelierii pentru 8 Martie

Exista locuri in care codul galben de vreme rea aduce bucurie:  in statiunile de la munte stratul de zapada de pe partii creste vazand cu ochii.

Distractie periculoasa in orasul Boston, acoperit de zapada. Primarul i-a avertizat pe tinerii care se amuza asa: E o prostie
Distractie periculoasa in orasul Boston, acoperit de zapada. Primarul i-a avertizat pe tinerii care se amuza asa: E o prostie

Ninsorile record cazute in orasul american Boston au dat nastere unui fenomen periculos.

Entuziasmul unui prezentator meteo a strans 3 milioane de vizualizari. Cum a reactionat in timpul unei ninsori cu fulgere
Entuziasmul unui prezentator meteo a strans 3 milioane de vizualizari. Cum a reactionat in timpul unei ninsori cu fulgere

Valurile succesive de viscol i-au pus la grea incercare pe locuitorii statului american Massachusetts.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.