COD GALBEN de canicula in 7 judete. Zona in care temperaturile vor depasi astazi maximul istoric inregistrat in septembrie

×
Codul embed a fost copiat

Un val de caldura venit din nordul Africii trimite vestul tarii in plina vara, desi am trecut deja de mijlocul lunii septembrie. Vineri dimineata, meteorologii au emis chiar si cod galben de canicula pentru Banat, Crisana si sud-vestul Transilvaniei.

 

Temperaturile mari care se inregistreaza deja in aceasta parte a tarii sunt neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, mai ales ca peste cateva zile intram si in toamna astronomica.

Vor fi chiar si cu 12 grade mai mult, decat ar fi firesc pentru septembrie. Specialistii au anuntat ca, la umbra, termometrele vor arata pana la 37 de grade celsius. 7 judete sunt cuprinse in codul galben de canicula, iar oamenii de aici vor simti un disconfort termic accentuat. Meteorologii spun ca de 7 ani de zile nu a mai fost atat de cald in vestul tarii, la inceput de toamna!

La Timisoara, caldura s-a simtit inca de la primele ore ale diminetii. Cei care au avut drumuri prin oras, au avut impresia ca sunt intr-o veritabila zi de vara.

Citește și
canicula, caldura
Avertizare de canicula in intreaga tara, incepand de joi si pana sambata. Temperaturile vor atinge si 37 de grade Celsius
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ultima data a fost atat de cald in septembrie in anul 2008. Atunci termometrele aratau 36,8 grade, asa ca nu este exclusa ca astazi sa fie depasit acest record.

Silvia Barbu, director ANMH Banat Crisana: "Pentru a doua decada a lunii septembrie este o vreme deosebit de calda pentru aceasta perioada. Temperaturile astazi vor ajunge la 35, 36 si izolat chiar 37 de grade, apropiindu-se de temperatura maxima absoluta inregistrata in Timisoara in 2008: 36, 8 grade Celsius. Astazi temperatura se va apropia de acest maxim istoric."

Si sambata va fi foarte cald pentru aceasta perioada, iar meteorologii au anuntat canicula pentru regiunile intra-carpatice. Abia duminica se va mai racori; atunci sunt prognozate ploi, iar temperaturile vor scadea cu aproximativ 10 grade.

Cum va fi vremea in tara vineri

Ziua de vineri ne-aduce vreme frumoasa si neobisnuit de calda. Nu sunt anuntate ploi; doar vantul va sufla mai tare in sudul Banatului si pe crestele Carpatilor, iar maximele termice se vor situa intre 23 si 37 de grade.

In Dobrogea si in Baragan, cerul se pastreaza curat toata ziua; vantul nu pune probleme, iar temperaturile ajung la 31-32 de grade. La fel ca in ultimele zile, cele mai modeste valori se vor inregistra la malul marii.

Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei, norii nu prea se arata, asa ca nu vorbim deloc depre ploi. Temperaturile, mai ridicate decat ar fi normal la aceasta data, se vor situa in jurul valorii de 30 de grade.

Si in jumatatea nordica a Moldovei se anunta o zi insorita si foarte calda.Vantul va avea unele intensificari la munte, la altitudini mari, iar maximele vor urca pana la 30-31 de grade.

In nordul Transilvaniei si in Maramures gasim vreme frumoasa si nefiresc de calda. La orele amiezii va fi canicula din loc in loc si indicele de confort termic ar putea atinge pragul critic, de 80 de unitati.

Si in vestul tarii temperaturile ajung la valori extrem de ridicate pentru aceasta perioada. Cerul va fi mai mult senin, iar in sudul Banatului vantul va avea intensificari. Maximele vor atinge chiar si 37 de grade si disconfortul termic va fi ridicat.

Si in centrul Romaniei va fi exagerat de cald pentru data din calendar. In depresiuni se vor inregistra peste 30 de grade, iar in zona Targu-Mures amiaza va fi caniculara. Nu sunt semne de ploaie; doar vantul va fi mai intens pe crestele montane.

In sud-vestul tarii, atmosfera va fi insorita toata ziua, iar temperaturile le vor depasi pe cele de joi si vor ajunge la 32-33 de grade, valori mai potrivite pentru o luna de vara.

Se mai incalzeste putin si in regiunile sudice. La amiaza se vor inregistra pana la 33 de grade. Norii lipsesc de pe cer, iar sansele de ploaie sunt egale cu zero.

Si in Bucuresti se anunta o zi foarte calda, cu cer curat si o maxima de 31-32 de grade. Sambata dimineata, termometrele vor indica in jur de 16 grade, iar presiunea atmosferica va creste usor.

La munte gasim vreme placuta si temperaturi foarte-foarte ridicate pentru aceasta perioada. Ploile lipsesc din prognoza; vantul sufla cu putere pe creste; dimineata si noaptea pe vai si in depresiuni e posibil sa se formeze ceata.

Pe litoral, vremea va fi frumoasa, cu soare si vant cel mult moderat. Tendinta va fi de incalzire usoara: in aer vom avea pana la 25 de grade, iar apa marii va avea 21-22 de grade.

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

Sambata va fi foarte cald, iar ploile pot sa apara cu totul izolat in vest, dupa lasarea noptii.

Duminica se racoreste, dar tot cald va fi. La munte, iar spre seara si in jumatatea vestica, vor fi averse, cantitati insemnate de apa si posibil grindina.

Luni va mai ploua in Maramures, in Crisana, in Banat, in Oltenia si in Transilvania si se vor inregistra intre 19 si 29 de grade.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vremea continua sa se incalzeasca in toata tara. Ce temperaturi se vor inregistra in weekend
Vremea continua sa se incalzeasca in toata tara. Ce temperaturi se vor inregistra in weekend

Ziua de astazi ne aduce vreme frumoasa si calda. Nu sunt anuntate ploi; doar vantul va avea unele intensificari in Banat, Crisana si Moldova. Maximele termice se vor situa intre 23 si 35 de grade.

Avertizare de canicula in intreaga tara, incepand de joi si pana sambata. Temperaturile vor atinge si 37 de grade Celsius
Avertizare de canicula in intreaga tara, incepand de joi si pana sambata. Temperaturile vor atinge si 37 de grade Celsius

Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/ a emis, miercuri, o informare de vreme deosebit de calda, cu temperaturi ce vor atinge in unele regiuni si 37 de grade Celsius, in perioada 17-19 septembrie.

Ministerul Agriculturii vrea sa reintroduca
Ministerul Agriculturii vrea sa reintroduca "moda" CAP-urilor comuniste. Care sunt beneficiile pentru fermieri

Va mai amintiti CAP-urile de pe vremea comunistilor? Cooperativele agricole de productie au disparut dupa revolutie insa Ministerul Agriculturii vrea sa le readuca in randul fermierilor ca principala forma de asociere.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.