COD GALBEN de ninsori si viscol pana sambata in aproape toata tara. Efectele pe care le aduce ciclonul mediteranean

×
Codul embed a fost copiat

Directorul ANM, Ion Sandu, a anuntat, joi, in videoconferinta cu prefectii, ca vineri noapte va ninge in sudul tarii, inclusiv in Bucuresti, iar daca vantul va depasi 70 de kilometri la ora este posibil sa fie emise coduri portocalii.

Ciclonul mediteranean a adus si in Romania un cod galben de vant puternic si zapezi si temperaturi cu pana la 8 grade mai mici fata de media acestei perioade.

Incepand de joi, in majoritatea judetelor tarii vremea va trece de la o extrema la alta. Va ninge in zonele montane si in regiunile din sud-vest, iar de vineri de la ora 16 ninsorile vor cuprinde aproape toata tara.

De vineri, in 34 de judete, dar si in Bucuresti asteptam ninsori si rafale de vant puternic care pot provoca viscol.

Nu este exclus ca in zonele cu vant de peste 70km/h sa fie emise coduri de portocalii pe perioade limitate.

Citește și
Primavara in Capitala
Vreme schimbatoare, cu maxime de 15 grade: cel mai cald va fi in sud. Singurele zone din tara unde mai ninge de 1 martie
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

ORA 18:00 Drumul national 67C Novaci - Ranca a fost inchis temporar pe tronsonul cuprins intre kilometrii 16 si 34+800 de metri din cauza viscolului si a vizibilitatii reduse, informeaza Centrul Infotrafic. Centrul Infotrafic din Politia Romana informeaza ca, incepand cu ora 16.00, in judetul Gorj, din cauza viscolului si a vizibilitatii reduse a fost inchis temporar DN67C Novaci - Ranca, pe tronsonul cuprins intre kilometrii 16 si 34+800 de metri. Pentru deszapezirea acestui tronson, se actioneaza cu opt utilaje de deszapezire si de imprastiere a materialului antiderapant.

Sandu (ANM): Vineri noapte va ninge in Bucuresti; este posibil sa fie emis cod portocaliu de vant

Presedintele ANM a spus ca, la nivel european, au fost emise coduri rosii in tari precum Italia, Serbia, Croatia, Muntenegru, unde se asteapta cantitati mari de precipitatii, asociate cu vant.El a precizat, in cadrul videoconferintei, ca vremea rea va persista in Romania pana sambata dupa-amiaza.

"In Romania, deocamdata este emis cod galben, care inseamna viscol la munte. Vineri dupa-amiaza sau vineri noapte este posibil sa ninga inclusiv in Bucuresti, in timp ce vantul va atinge viteze de aproximativ 50, 60 de kilometri la ora. Ne asteptam ca acolo unde viteza vantului va ajunge la 70 de kilometri pe ora si va ninge sa emitem niste coduri portocalii, pe perioade limitate, urmand ca la expirarea atentionarii cod galben la nivel national sa nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

COD GALBEN DE VISCOL SI NINSORI

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, de joi (5 martie 2015), ora 13.00, pana vineri (6 martie 2015), ora 16.00, vor fi precipitatii importante cantitativ, intensificari ale vantului si ninsori in 24 de judete - Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Maramures, Prahova, Timis, Arges, Brasov, Caras-Severin, Dolj, Harghita, Mures, Sibiu, Valcea, Bacau, Buzau, Covasna, Gorj, Mehedinti, Neamt, Suceava si Vrancea. Avertizarea cod galben se va extinde, de vineri, ora 16.00, pana sambata (7 martie 2015), la aceeasi ora, in aproape toata, cu exceptia judetelor Botosani, Iasi, Timis, Arad, Bihor, Mures, Salaj si Satu Mare. 

"In intervalul mentionat, vor cadea precipitatii in cea mai mare parte a tarii. In zona montana si in regiunile sud-vestice vor fi precipitatii mai ales sub forma de ninsoare si, indeosebi la altitudini mari, se va depune strat consistent de zapada. Cantitatile de precipitatii vor depasi local 15 - 20 l/mp si izolat 30 - 35 l/mp. in Dobrogea, sudul Munteniei si al Moldovei vor predomina ploile, iar in restul teritoriului precipitatiile vor fi mixte. Vantul se va intensifica in majoritatea regiunilor, iar la munte va depasi la rafala 60 km/h, viscolind ninsoarea", se arata in atentionarea ANM.

 

In cele doua zile vor cadea precipitatii mai ales sub forma de ninsoare in toate zonele montane, in Oltenia, Muntenia, centrul si sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei si in sudul Banatului. De asemenea, in restul teritoriului precipitatiile vor fi mixte. 

"Cantitatile de precipitatii vor depasi local 15 - 20 l/mp si izolat 30 l/mp in regiunile sudice, estice si centrale. La munte, stratul de zapada nou depus va fi consistent. Vantul va avea intensificari in majoritatea regiunilor cu viteze ce vor depasi 50 km/h, mai ales in sud. La munte vor fi rafale de peste 70 km/h, viscolind si spulberand zapada", potrivit avertizarii ANM.

 

PROGNOZA METEO PE REGIUNI - JOI, 5 MARTIE 2015

Joi temperaturile scad, precipitatiile cuprind aproape toata tara, iar vantul are intensificari. Maximele termice ajung in intervalul 2 - 10 grade. 

In Dobrogea si in Baragan cerul se umple de nori si va ploua spre seara si in cursul noptii. Vantul isi va face simtita prezenta, iar temperaturile, in scadere usoara fata de ziua trecuta, se vor opri la 9 - 10 grade Celsius.  Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei gasim vreme inchisa si temperaturi putin mai scazute decat miercuri. Precipitatiile ajung si aici in doua parte a zilei si vor fi mai ales sub forma de ploaie, iar dupa pranz se vor inregistra in jur de 9 grade Celsius. 

Se raceste si in jumatatea nordica a Moldovei. Innorarile vor fi consistente si vor cadea precipitatii sub toate formele, pe zone mai extinse dupa lasarea noptii. La munte va ninge si vantul va sufla cu putere si va viscoli ninsoarea. Temperaturile scad si in nordul Transilvaniei si in Maramures. Cerul va fi acoperit de nori intreaga zi si vor cadea precipitatii din loc in loc. Va ploua, dar trecator va cadea si lapovita, iar vantul va fi ceva mai activ.

In vestul tarii se raceste accentuat. Maximele nu vor mai depasi 5 - 6 grade. Vor fi precipitatii mixte, iar vantul va avea intensificari. Va munte va ninge si se va depune un strat consistent de zapada.Vremea se strica in sud-vestul tarii, pe unde sunt anuntate precipitatii ce pot fi mai insemnate cantitativ si vant intens. Se raceste simtitor: maximele vor fi de cel mult 5 - 6 grade. 

Tendinta de racire a vremii se pastreaza si in centrul Romaniei. Nu prea sunt sanse sa zarim soarele, apar ceva precipitatii, iar la munte revin ninsorile. Vantul va avea unele porniri, iar cele mai mari viteze sunt anuntate in zona montana, pe unde ninsoarea va fi viscolita. Lamunte se raceste si va ninge pe suprafete extinse. La altitudini mari se va depune un strat consistent de zapada. Se vor acumula 20 de litri pe metru patrat si izolat peste 35 de litri pe metrul patrat. Vantul va viscoli ninsoarea cu viteze de peste 60 de kilometri la ora.

In Bucuresti atmosfera va fi cam mohorata, va ploua seara si noaptea, iar spre dimineata sunt posibile precipitatii sub forma de lapovita sau chiar ninsoare. Vantul se va inteti, maxima se va situa in jurul valorii de 8 grade, iar vineri dimineata termometrele vor indica in jur de 1 grad. In tinuturile sudicevom avea multi nori, ploi la apropierea serii si precipitatii mixte dupa lasarea noptii. Temperaturile scad si aici: dupa pranz se vor inregistra cel mult 9 - 10 grade.

PROGNOZA METEO PE TREI ZILE: 6-8 martie 2015

Vineri vor predomina ninsorile la munte, in jumatatea sudica si in Transilvania. Vantul va continua sa sufle cu putere. Sambata, vor predomina ninsorile in Oltenia, in Muntenia, in jumatatea sudica a Transilvaniei si a Moldovei si vor fi precipitatii mixte in Dobrogea iar vantul va fi intens. Duminica, va ninge in jumatatea sudica si mai putin in rest, iar vantul va sufla cu putere in est, in sud-est si la munte. Temperaturile se vor situa sub mediile acestei perioade.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Vreme cu temperaturi nefiresc de mari pentru aceasta perioada. Maximele ajung luni pana la 18 grade in sudul tarii
Vreme cu temperaturi nefiresc de mari pentru aceasta perioada. Maximele ajung luni pana la 18 grade in sudul tarii

Ziua de luni ne-aduce vreme calda, innorari si ploi dupa-amiaza, mai ales in vestul tarii. Tot in vestul tarii, vantul va depasi la rafala 50 km/h, iar maximele termice ajung in intervalul 8-18 grade.

Vreme schimbatoare, cu maxime de 15 grade: cel mai cald va fi in sud. Singurele zone din tara unde mai ninge de 1 martie
Vreme schimbatoare, cu maxime de 15 grade: cel mai cald va fi in sud. Singurele zone din tara unde mai ninge de 1 martie

Ziua de duminica ne-aduce vreme schimbatoare, dar calda. Va ploua slab in vestul, centrul si nordul tarii, iar maximele termice se vor situa intre 6 si 15 grade.

Vreme calda pentru aceasta perioada, cu maxime de pana la 16 grade Celsius. Cum va fi prima zi de primavara
Vreme calda pentru aceasta perioada, cu maxime de pana la 16 grade Celsius. Cum va fi prima zi de primavara

Ziua de sambata ne-aduce vreme calda si cateva ploi slabe in vestul, in nordul si centrul tarii. Maximele termice ajung in intervalul 8 - 16 grade.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.