Vlad Voiculescu, atac dur la premier: ”Ce a făcut Florin Cîțu e o mizerie”

×
Codul embed a fost copiat

"Primul epidemiolog al țării" și "un premier care își bate joc de munca unei echipe exact ca Tudorel Toader". Așa l-a descris, în termeni duri, Vlad Voiculescu pe șeful Guvernului, Florin Cîțu, cel care l-a revocat din funcția de ministru.

Voiculescu a făcut vineri primele declarații după episodul care a aruncat în aer coaliția de guvernare. Și a tras un semnal de alarmă în privință raportării deceselor cauzate de COVID anul trecut - în statistici, s-ar regăsi mai puține ca în realitate.

Vlad Voiculescu a organizat o conferință de presă, la Parlament.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: "Mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, care sunt văzuți de politicieni pur și simplu ca electorat, mi-e teamă de oamenii din sistem, care așteptau de multă vreme o schimbare, care au văzut că dacă superi sistemul, nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina".

Ținta atacurilor lui Voiculescu a fost premierul Florin Cîțu.

Citește și
Florin Citu
Ceartă în Guvern. Miercuri s-au dat ultimatumuri, iar joi nu a mai zis nimeni nimic
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: ”Premierul României discutând aproape niciodată cu MS, premierul lansând targeturi, ținte, fără să discute cu nimeni, premierul României transformându-se în primul epidemiolog al țării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoștea, pe care nu le-a discutat cu experții”.

Vlad Voiculescu a mers mai departe și l-a comparat pe premier cu unul dintre cei mai contestați politicieni din ultimii ani, fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: ”Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe, pe care și-a permis să o "ievalueze" exact ca Tudorel Toader acum câțiva ani".

 

Andreea Moldovan: ”Nu am lucrat de capul meu”

 

O acuzație gravă vizează modificarea voită a raportării deceselor.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: ”Despre decesele provocate de Covid: Vă spun că există indicii că există o diferență. Că sunt mai puține decese raportate. Vorbim de o statistică și o metodologie care trebuie clarificată".

Și Andreea Moldovan, care a avut aceeași soartă ca Voiculescu, a dat explicații pe marginea controversatelor criterii de carantinare.

Andreea Moldovan, fost secretar de stat în MS: ”Vreau doar să menționez că discutarea lor s-a făcut în două zile succesive, la sediul MS, într-o companie mai mult decât selectă, reunind reprezentanți ai INSP, printre care și doamna Pistol, reprezentanți DSU, printre care și Raed Arafat, iar din partea noastră un grup de epidemiologi, eu și domnul ministru. Forma finală a fost forma agreată de toată lumea, nu am lucrat de capul meu”.

Fostul ministru al Sănătății a adăugat că nu crede că acest ordin a fost adevăratul motiv al revocării din funcție. Vlad Voiculescu crede că a plătit pentru îndrăzneala de îndepărta influența politicului din sistemul sanitar.

 

Voiculescu: ”Mi-e teamă pentru oamenii din țara asta”

 

Vlad Voiculescu l-a atacat dur vineri pe premierul Florin Cîțu, în prima conferinţă de presă după demiterea sa din funcția de ministru al Sănătății.

După o primă parte a conferinței în care a mulțumit cadrelor medicale și echipei sale, Vlad Voiculescu a revenit cu o lungă serie de comentarii cu privire la contextul demiterii sa.

Cele mai importante declarații ale lui Vlad Voiculescu.

- Mandatul meu s-a încheiat acum 2 zile. 113 zile de mandat și 113 zile de ciocniri între mentalități. Nu este ceva nou, este lucrul pentru care mulți am intrat în politică, pentru a schimba mentalitățile.

- Mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor. Mi-e teamă pentru oamenii din sistem, pentru cei care au vrut o schimbare.

- Avem experiența din 2016 de la MS; și totuși am găsit probleme care sunt înfricoșătoare, pentru că vorbesc despre neputința coordonării, neputința autorităților de a-și deservi concetățenii.

- Am preluat un minister al Sănătății în colaps. Instituții nu se construiesc doar prin imagine, doar prin comunicare. Ci prin echipă, aducând oameni buni. Altfel nu se construiește nimic. 

- Cred că am greșit în anumite aspecte și cred că atunci când m-am așteptat la decență din partea multor politicieni, din partea unei părți a presei, am greșit.

- Am crezut că premierul numit de o coaliție nu va folosi forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni politice.

- Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, cred că și aici m-am înșelat.

- Ne-am pomenit cu un Corp de Control care a aruncat în spațiul public lucruri neîntâlnite în lumea civilizată. Un guvern, un premier care dă un semnal că dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparență, trebuie să te temi, pentru că dacă deranjezi pe cine nu trebuie, un sistem de privilegii, atunci sistemul va acționa împotriva ta cu tot ce are.

- Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe, pe care nu a cunoscut-o și își permite să o ”ievalueze”, exact ca Tudorel Toader acum câțiva ani.

- La fiecare pas, oriunde te uiți în sistemul de sănătate, la fiecare pas, găsești oameni puși de un partid sau altul.

- Majoritatea posturilor de la DSP-uri, din spitale, sunt oameni numiți politic, care răspund comenzilor politice. E cea mai mare problemă a sistemului de sănătate.

 

Vlad Voiculescu: ”Există diferențe între decesele raportate și cele reale. Sunt mai puține decese”

 

-  O să-l rog pe domnul ministru interimar, care ocupă funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitalele Covid.

- Să fie clarificate aceste lucruri pentru că sunt direct legate de ce s-a întâmplat în această guvernare.

- Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm. Investigația pe care am început-o arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale.

- Există diferențe între decesele raportate și cele reale, sunt mai puține decese. Vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată.

- Am venit după un an de guvernare liberală și unele lucruri trebuiau ajustate.

- Nu m-am simțit sabotat de Raed Arafat.

- A fost un moment greu pentru mine.

- Am rămas șocat. Nu am avut niciun fel de discuție cu premierul, nu a răspuns la telefon.

- Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu nu e premierul de care România are nevoie în acest moment, prin felul în care înțelege să ia decizii.

- Următorul ministru sper să comunice mai bine, am înțeles că asta a fost o mare problemă. Dacă nu va avea suportul necesar să facă această depolitizare, atunci nu vom schimba.

 

”Gestionarea campaniei de vaccinare, care ține de colonelul Gheorghiță și premier, a fost sub-optimală”

 

- Am dus o roabă de documente la DNA în 2016, nu știu vreo persoană să fie la închisoare.

- Nu cred că are cineva vreo îndoială că sunt interese economice. Uitați-vă la Unifarm.

- Dacă demiterea mea și a doamnei Moldovan sunt de interes public, atunci lucrurile trebuiau explicate.

- Fără o explicație decentă, doar pe rațiuni de orgoliu, e o rușine, la nivel uman, profesional și politic.

- Dacă verificăm decesele dintr-un anumit spital, găsim anumite cazuri care nu sunt raportate așa cum ar trebui. Metodologia poate fi perfecționată și aplicarea ei, de asemenea.

- România pierde viteză în mod vertiginos la capitolul vaccinare, deși am început bine. O problemă este lipsa vaccinării categoriilor vulnerabile.

- Modul de gestionare a campaniei de vaccinare, care ține aproape exclusiv de două persoane- colonelul Gheorghiță și premier, a fost sub-optimală.

- Nu a fost niciodată cazul vreunei bătălii sau conflict cu Raed Arafat, niciodată de când ne cunoaștem, din 2015.

- Consider că ce a făcut Florin Cîțu e o mizerie.

- Sunt la vreo 4.000 de paturi ATI în total. 1.687 sunt Covid.

 

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a avut vineri dimineață prima reacție după demiterea sa de miercuri.  

La conferința de presă anunțată de Voiculescu a participat și Andreea Moldovan, fostul secretar de stat din Ministerul Sănătății, demis, de asemenea, de premierul Cîțu.

Decizia premierului a stârnit un scandal monstru în coaliție, USR PLUS amenințând, în primă instanță, inclusiv cu ieșirea de guvernare, iar apoi cu votarea unei moțiuni de cenzură a PSD împotriva Guvernului.

Miniștrii USR PLUS i-au transmis, de altfel, joi lui Cîțu că nu mai are susținerea lor, după ce, cu o zi înainte, au refuzat să se prezinte la ședința de guvern. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Cioloş: Nu este trecut nicăieri că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine doreşte el
Cioloş: Nu este trecut nicăieri că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine doreşte el

Dacian Cioloş a afirmat că, după mai bine de 24 de ore, Florin Cîţu nu a oferit o explicaţie coerentă cu privire la motivul revocării lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

Ceartă în Guvern. Miercuri s-au dat ultimatumuri, iar joi nu a mai zis nimeni nimic
Ceartă în Guvern. Miercuri s-au dat ultimatumuri, iar joi nu a mai zis nimeni nimic

La prima ședință de guvern după demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, colegii săi de alianță i-au spus premierului că participă pentru a-i demonstra că sunt responsabili.

Criză politică. Surse: USR-PLUS a discutat despre o moțiune de cenzură împotriva lui Cîțu
Criză politică. Surse: USR-PLUS a discutat despre o moțiune de cenzură împotriva lui Cîțu

Este scandal în rândul coaliției de guvernare. După demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sanatatii, liderii USR PLUS așteaptă un semn fie de la președintele PNL Ludovic Orban, fie de la președintele Klaus Iohannis.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.