Ponta la DNA, in dosarul lui Mircea Govor. "Am fost chemat sa dau o declaratie de martor"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul premier Victor Ponta a ajuns marti la sediul DNA Oradea, pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul lui Mircea Govor.

Victor Ponta a ajuns la sediul DNA Oradea in jurul orei 10 si a stat la audieri aproximativ o ora. Potrivit unor surse judiciare, fostul premier a fost citat in dosarul lui Mircea Govor, acuzat de fapte de coruptie, dupa ce s-ar fi folosit de influenta si autoritatea sa, ca sa santajeze diverse persoane. Din referatul procurorilor reiese ca numele fostului premier apare in cazul primarului PSD al comunei Odoreu.

Numele lui Liviu Dragnea si cel al lui Victor Ponta sunt mentionate in referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a lui Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, in dosarul in care acesta este acuzat de mai multe fapt de santaj, dar si de folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Pe 17 decembrie, presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la iesirea din sediul DNA, ca a fost chemat sa dea o declaratie de martor in dosarul vicepresedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor. ''Am fost chemat sa dau o declaratie de martor in dosarul lui Mircea Govor, lucru pe care l-am si facut si am iesit. (...) Tot ceea ce am avut de spus am spus in fata procurorului, ca martor, in aceasta calitate. Nu mai declar nimic in plus'', a spus atunci Dragnea.

Potrivit referatului citat, in perioada august-octombrie 2013, Govor i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea, la acel moment presedinte executiv al PSD, dar si lui Andrei Dolineaschi, secretar general al partidului, pentru a controla deciziile persoanelor implicate in reorganizarea ANAF, in sensul impunerii persoanelor agreate in functiile de interes din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Satu Mare.

Citește și
Mircea Govor
Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare, in arest la domiciliu. Liviu Dragnea, audiat in acest dosar
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

In acelasi document este mentionat si numele fostului premier Victor Ponta, in legatura cu un caz al primarului PSD al comunei Odoreu, pe care Govor a incercat sa il constranga pentru a interveni pe langa membrii unei comisii de licitatie cu privire la o lucrare finantata din fonduri europene.

Procurorii retin ca primarul PSD in cauza, Dumitru Pop, nu a cedat presiunilor repetate la care fusese supus de Mircea Govor, dar si ca organizatia PSD Odoreu a fost dizolvata de conducerea PSD Satu Mare, din cadrul careia faceau parte Mircea Govor si Valer Marian.

"Ulterior momentului excluderii lui Pop Dumitru din partid, numitul Valer Marian s-a deplasat in comuna Odoreu pentru a-l desemna si instala pe noul presedinte al organizatiei PSD Odoreu - Ardelean Ioan Mircea. Deoarece era nemultumit de aceasta decizie luata de liderul local al partidului din care facea parte, martorul Pop Dumitru s-a prezentat in fata presedintelui PSD de la acea vreme, numitul Victor Ponta, caruia i-a expus situatia in care se afla si i-a prezentat inclusiv documentele si articolele defaimatoare la adresa sa, la care acesta i-a promis ca va avea discutii lamuritoare cu Valer Marian, incurajandu-l ca situatia urmeaza a fi detensionata in cadrul organizatiei judetene Satu Mare. De altfel, Valer Marian a declarat ca, ulterior publicarii articolelor defaimatoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a fost abordat pentru o discutie de catre presedintele PSD Victor Ponta, care s-a aratat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea si primarul Pop Dumitru. Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta ca scandalul a pornit de la o licitatie publica, in care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian sa puna capat acelei situatii tensionate", se precizeaza in referatul procurorilor.

Pe 23 decembrie, vicepresedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis contestatia procurorilor DNA impotriva deciziei de a fi plasat in arest la domiciliu, decizia instantei supreme fiind definitiva.

Mircea Govor este acuzat de DNA de mai multe fapte de santaj si folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. In dosar, este urmarit penal si deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Pe 29 decembrie, fostul lider al PSD Satu Mare, Mircea Govor, aflat in arest preventiv, a fost suspendat din functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare. Potrivit unei informari transmisa presei, prefectul a emis ordinul prin care Govor este suspendat pe perioada arestului.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Radu Mazare, la Instanta Suprema in noul dosar de coruptie.
Radu Mazare, la Instanta Suprema in noul dosar de coruptie. "Vorbim de o firma de colectat gunoiul"

Fostul primar al Constantei a mers luni la ICCJ intr-un nou termen al dosarului in care DNA l-a trimis in judecata in decembrie 2015.

Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare, in arest la domiciliu. Liviu Dragnea, audiat in acest dosar
Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare, in arest la domiciliu. Liviu Dragnea, audiat in acest dosar

Mircea Govor, presedintele PSD si vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, a ajuns miercuri noapte dupa gratii. Procurorii DNA l-au audiat mai bine de cinci ore, iar apoi l-au retinut pentru 24 de ore.

DNA s-a autosesizat in cazul presedintelui PSD Satu Mare, inregistrat cand ar fi amenintat primarii inainte de turul 2
DNA s-a autosesizat in cazul presedintelui PSD Satu Mare, inregistrat cand ar fi amenintat primarii inainte de turul 2

DNA s-a autosesizat in cazul presedintelui PSD Satu Mare Mircea Govor, dupa difuzarea unei stenograme in care acesta ameninta directorii institutiilor deconcentrate ca vor fi demisi daca nu aduc voturi pentru Victor Ponta, relateaza Gandul.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.