Vicepresedintele Camerei, Dan Motreanu, suspect de coruptie. DNA il acuza ca a impartit mita cu George Scutaru

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul liberal Dan Motreanu a fost pus joi oficial sub acuzare, in acelasi dosar in care colegul sau de partid, fostul consilier prezidential George Scutaru este suspectat de fapte de coruptie.

Motreanu este banuit ca ar fi primit 250.000 de euro de la un om de afaceri din Buzau, ca sa il ajute sa isi recupereze un teren in oras. In acelasi dosar este cercetat si fostul ministru de interne Cristian David. Procurorii anticoruptie sustin ca banii primiti de Scutaru si de Motreanu ar fi fost folositi în campania electorala. Asa ca se iau in calcul si acuzatiile de folosire a influentei de lider politic, pentru a obtine avantaje, dar si de spalare de bani.

Dan Motreanu a declarat la iesirea de la DNA, ca i s-a prezentat calitatea de suspect, dar ca procurorii nu i-au dat alte amanunte, urmand sa aiba loc o audiere. Intrebat daca isi va da demisia din functia de prim-vicepresedinte PNL, Motreanu a a aratat ca va discuta cu conducerea partidului. "O sa discut cu conducerea partidului si vedem dupa urmatoarea audiere si voi lua o decizie".

Motreanu este suspect in dosarul in care este cercetat fostul consilier prezidential George Scutaru. In luna aprilie a acestui an, Scutaru a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru complicitate la luare de mita si spalare a banilor. El ar fi primit in 2008, sub forma de contracte de publicitate, 170.000 de euro, - parte din mita de un milion de euro primita de o persoana cu functie de conducere din administratia locala.

Citește și
George Scripcaru, primar Brasov
Primarul Brasovului a fost retinut de DNA. Procurorii il acuza ca a folosit centrala orasului pentru a-si "incalzi" conturile
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Motreanu a fost seful tineretului liberal intre 2002 si 2005 iar intre decembrie 2006 si aprilie 2007 a detinut portofoliul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in guvernul Tariceanu.

COMUNICATUL DNA

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de MOTREANU DAN STEFAN, deputat si membru cu functie de conducere intr-un partid (la data faptelor si in prezent) in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

- folosirea influentei si autoritatii conferite de functia de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul a unui folos necuvenit
- spalarea banilor

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2008, o persoana cu functie de conducere in administratia locala – denuntator in prezenta cauza - a pretins si primit de la o alta persoana suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mita, in schimbul sprijinirii acestuia din urma in demersurile de punere in posesie cu suprafete de teren aflate pe raza municipiului Buzau.

Din banii primiti, aproximativ 700.000 euro, conform unei intelegeri anterioare, persoana denuntatoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat si membru cu functie de conducere intr-un partid (inculpat in prezenta cauza) suma de 170.000 euro, iar suma de 250.000 euro i-a fost remisa lui Motreanu Dan Stefan, ambele sume fiind date in acelasi scop, respectiv pentru finantarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidatilor partidului din care fac parte cele doua persoane ultim mentionate.
Exista date ca provenienta si modul in care s-au obtinut banii erau cunoscute exact de cei doi beneficiari ai sumelor de bani.

Suspectului MOTREANU DAN STEFAN i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In dosar se efectueaza acte de urmarire penale si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Sebastian Ghita incearca sa scape de sechestrul pe avere.
Sebastian Ghita incearca sa scape de sechestrul pe avere. "Nu pot plati gunoi, apa, energie. Nu sunt lasat sa traiesc"

Situatia pare fara de iesire pentru Sebastian Ghita. Pana de curand un prosper om de afaceri, acesta a ajuns sa se planga ca de cand i-au sechestrat procurorii averea, nu mai poate sa isi intretina familia si risca sa ramana in urma cu facturile.

Primarul Brasovului a fost retinut de DNA. Procurorii il acuza ca a folosit centrala orasului pentru a-si
Primarul Brasovului a fost retinut de DNA. Procurorii il acuza ca a folosit centrala orasului pentru a-si "incalzi" conturile

Procurorii DNA l-au retinut luni seara pe George Scripcaru, primarul Brasovului, aflat la al treilea mandat.

Comisia de revizuire a introdus in Constitutie alegerea Consiliului Regional si a presedintelui CR
Comisia de revizuire a introdus in Constitutie alegerea Consiliului Regional si a presedintelui CR

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat o serie de amendamente propuse de deputatul PNL Dan Motreanu prin care sunt introduse in Legea fundamentala prevederile privind activitatea Consiliului Regional si a presedintelui CR.

Recomandări
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei. 

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.