"Vesti bune" despre starea celor patru militari romani raniti in Afganistan. Mesajul postat pe Facebook de Ministrul Apararii

×
Codul embed a fost copiat

Primim vesti din ce in ce mai bune despre starea celor patru militari romani raniti duminica in Afganistan, dupa declansarea unui dispozitiv improvizat.

Luini, MAE a oferit un comunicat cu privire la starea militarilor romani raniti in Afganistan.

Evolutia starii de sanatate a celor patru militari raniti in Afganistan este favorabila.

In urma primei serii de investigatii, evaluari si ingrijiri medicale asigurate la unitatea de primiri urgente a spitalului militar din Baza Aeriana Kandahar, s-a constatat ca leziunile suferite de cei patru militari raniti in atacul de duminica, 25 septembrie, nu le-au afectat organele vitale, fiind de asteptat ca starea lor de sanatate sa evolueaze favorabil.

Soldatul Costica-Victor Tarnovschi, care a suferit plagi superficiale fara a avea leziuni majore, urmeaza sa fie trimis la infirmeria Batalionul Protectia Fortei ”Rechinii Albi”si va ramane in atentia echipei medicale romanesti. Militarul, in varsta de 22 de ani, este necasatorit si se afla la prima misiune intr-un teatru de operatii.

Citește și
daniel barbu
Veteranii ii dau replica senatorului Daniel Barbu: "Stiti ce se afla in cuferele metalice care s-au intors din Afganistan?"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Ceilalti trei militari au fost evacuati in cursul acestei dimineti la Spitalul militar din Baza Aeriana de la Bagram, unde au fost din nou evaluati de medici, care l-au retinut pe caporalul Marcel Neagu pentru o evaluare medicala detaliata si tratament de specialitate. Militarul profesionist are 36 de ani, este necasatorit, fara copii, si a mai participat la doua misiuni in teatrele de operatii din Kosovo (2005) si Irak (2009).

Sublocotenentul Florin Oprea si plutonierul Eduard-Vlad Romila au fost evacuati, cu o aeronava militara, la Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania, pentru investigatii medicale complete si pentru ingrijiri de specialitate. Ofiterul, in varsta de 23 de ani, este casatorit, nu are copii si se afla la prima misiune intr-un teatru de operatii, iar subofiterul, in varsta de 37 de ani, este casatorit si are un copil, fiind la a treia misiune, dupa una in Irak (2008) si alta in Afganistan (2011).
 

Mesajul postat duminica seara de Ministrul Apararii Nationale

Este mesajul postat duminica seara de Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, pe o retea de socializare. Victimele au fost transportate la un spital din apropierea bazei, iar starea lor este stabila, precizeaza oficiali din MAPN.

Ai nostri fac parte din Batalionul Protectia Fortei "Rechinii Albi'', o unitate de elita a armatei.

Eduard-Vlad Romila, decorat cu medalia de onoare a Statului Major General, este unul dintre cei patru militari romani raniti in aceasta dimineata in Afganistan.

Aflat la a treia misiune, plutonierul era intr-o misiune de patrula cand sub masina in care se afla alaturi de camarazii sai din batalionul ''Protectia fortei rechinii albi'' a bubuit un dispozitiv exploziv improvizat.

Era ora 10 si 30 de minute in provincia Kandahar.

Dupa securizarea zonei, militarilor li s-a acordat primul ajutor, apoi au fost dusi la spital.

colonel Florin Jipa: ''Conform medicilor, sunt in stare stabila. medicii vor decide daca isi vor continua misiunea sau daca vor fi dusi la alt spital. Nu va putem spune multe date despre misiunea in sine, o comisie face ancheta in acest caz.''

Victimele s-au pregatit patru luni pentru aceasta misiune. Spre Afganistan, una dintre cele mai periculoase zone de pe glob, au plecat in luna iulie, dupa o ceremonie oficiata in Piata Ovidiu, din Constanta. Atunci, cei 420 de militari si-au luat ramas bun de la cei dragi.

Acum dupa acest tragic incident unii dintre ei extrem de ingrijorati, au postat mesaje pe pagina Ministrului Apararii, Mihnea Motoc.

''Ma intereseaza starea caporalului Marcel Neagu.Va rugam sa ne spuneti ceva concret despre starea lui de sanatate!Suntem foarte ingrijorati!"

Din pacate, in urma cu doar 4 luni doi militari romani au fost ucisi iar un altul a fost ranit in aceasta tara macinata de razboi. Saptamana trecuta, doi atentatori sinucigasi s-au detonat in mijlocul unei multimi care manifesta in Kabul. 80 de persoane au murit, iar peste 230 au fost mutilate.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Patru militari romani, printre care unul decorat cu medalia de onoare, au fost raniti in Afganistan. In ce stare se afla
Patru militari romani, printre care unul decorat cu medalia de onoare, au fost raniti in Afganistan. In ce stare se afla

Primim vesti negre din Afganistan. Patru militari romani din ''Batalionul Protectia Fortei 'Rechinii Albi'', unitate de elita a armatei, au fost raniti duminica dimineata dupa declansarea unui dispozitiv improvizat.

Veteranii ii dau replica senatorului Daniel Barbu:
Veteranii ii dau replica senatorului Daniel Barbu: "Stiti ce se afla in cuferele metalice care s-au intors din Afganistan?"

Marius Apostol, militar ranit in Afganistan, i-a transmis senatorului ALDE Daniel Barbu ca nu cunoaste nimic din ce presupune viata de militar si i-a oferit "o excursie 'all inclusive' in Afganistan".

Klaus Iohannis s-a plimbat cu bicicleta alaturi de soldati romani raniti:
Klaus Iohannis s-a plimbat cu bicicleta alaturi de soldati romani raniti: "A fost o explozie mare, mi-am pierdut cunostiinta"

Presedintele Romaniei s-a plimbat cu bicicleta prin Bucuresti, alaturi de unii dintre soldatii romani, raniti in teatrele de razboi.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.