GRAFIC. Valul 4 a lovit în plin România. Avem cele mai multe infectări și decese din UE și suntem codași la vaccinare

×
Codul embed a fost copiat

28 septembrie este cea mai neagră zi a pandemiei din România. Am înregistrat cel mai mare număr de noi îmbolnăviri în doar 24 de ore: peste 11.000. Sunt 208 decese şi peste 300 de copii internaţi. Capitala este fruntaşă, cu aproape 2.000 de infectări.

În spitale, sălile de primiri-urgențe au fost pline de bolnavi. Unii au stat cu orele pe holuri ca să primească un loc în salon. Datele arată ca în ultimele 24 de ore, 11.049 de pacienţi s-au infectat cu SAR-COV2, cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei.

La numărul de urgenţă 112 oamenii cer disperaţi ajutor pentru că sunt în stare gravă ori solicită să fie tastaţi acasă.

În acest moment, numai în Bucureşti, 2.000 de cazuri sunt pe lista de aşteptare la serviciul de ambulanţă, aşteptând medicii să îi testeze acasă. Cererea este atât de mare încât timpul de aşteptare este de 72 de ore.

Cererile pentru testare acasă au crescut de aproape 700% de la începutul lunii. Tocmai de aceea, la 112 a fost creată o linie separată pentru testare. În acelaşi timp şi numărul celor care cer ajutor în stare gravă, tot ambulanței, este uriaş. Oamenii sunt preluaţi în cele mai multe cazuri după ce au stat şi s-au tratat singuri în casă, iar simptomele s-au agravat.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Şi secţiile de ATI sunt la fel de pline ca la începutul pandemiei, iar tot mai mulţi pacienţi ajung în stare gravă şi în ultimul moment.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Din 16 persoane pozitive care au venit, patru erau vaccinate. Cei patru aveau forme uşoare, ceilalţi 12 aveau nevoie de îngrijiri suplimentare. Este important să reţinem că avem o variantă Delta care se transmite extrem de rapid şi riscul de contaminare este crecut.”

Două spitale din Bucureşti, Malaxa și Sf. Ioan, vor deveni în această săptămână spitale exclusiv pentru pacienţii COVID. La alte unităţi sanitare, va fi mărit numărul de paturi pentru pacienţii COVID, inclusiv prin montarea de unităţi mobile ATI.

Attila Cseke, ministrul interimar al Sănătății: „Deci în această săptămână, pe Bucureşti, vom creşte numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi numai pe ATI, la oxigen mai multe."

Între timp, cei care nu s-au vaccinat, formează cozi în centrele de testare.

Cele peste 11.000 de cazuri sunt dovada rapidităţii cu care am ajuns la acest record. Iată cât de fulgerător a evoluat situaţia în această lună: la început au fost 1.443 de îmbolnăviri, apoi numărul a crescut constant, după cum se vede pe grafic. Şi am ajuns în a cincea săptămână de creştere, la peste 11.000.

 

Am depăşit recordul de până acum, care era de 10.269 de îmbolnăviri atins pe 18 noiembrie 2020. Diferenţa este că atunci creşterea a fost mai lentă.

Acum însă, pe lângă aceste cazuri noi, sunt şi foarte mulţi pacienţii care au nevoie de terapie intensivă: 1.267, foarte aproape de vârful de 1.531 din primăvară. Doar că acum scenariul este diferit şi se vede foarte clar în acest grafic. Iată cât de brusc au evoluat internările la ATI, acum şi cum au fost temporizate acestea pe aproape două luni în primăvară.

 

Iar partea cea mai neagră a acestei poveşti este că din păcate pierdem sute de vieţi care ar fi putut fi salvate. Am ajuns la 208 decese şi suntem la un pas de recordul înregistrat până acum: 237 pe 20 aprilie. Medicii spun că unii pacienţi puteau fi salvaţi dacă erau vaccinaţi, pentru că vaccinul este singura şansă să ieşim din pandemie.

Faptul că suntem codaşi la vaccinare în Uniunea Europeană, ne-a făcut fruntaşi la boală. Avem cele mai multe cazuri de noi infectări şi decese dintre toate ţările Uniunii Europene. Iar numărul lor va creşte, prevăd specialiştii.

 

Şi ca să vedeţi ce înseamnă vaccinarea, priviţi către acest grafic. Ţările care au fost lovite grav de pandemie când nu aveam vaccin dar care acum au peste 70% din populaţie imunizată, înregistrează scăderi abrupte ale noilor îmbolnăviri şi sunt pe cale să rupă lanţul transmiterii acestui virus în vreme ce la noi tendinţa este crescătoare.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
O porţiune din tavanul unui supermarket din Bucureşti s-a prăbuşit peste o femeie. Victima, transportată la spital
O porţiune din tavanul unui supermarket din Bucureşti s-a prăbuşit peste o femeie. Victima, transportată la spital

O porţiune din tavanul unui supermarket din Bucureşti s-a prăbuşit, joi, peste o femeie de 70 de ani. Victima a fost transportată la spital cu răni minore, iar alte zece persoane au ieşit din incintă. Magazinul a fost închis.  

Două cutremure neobișnuit s-au produs, joi dimineață, în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă au fost resimțite
Două cutremure neobișnuit s-au produs, joi dimineață, în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă au fost resimțite

Două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a avut loc în judeţul Neamţ, iar al doilea, cu magnitudinea 2,4, s-a produs în zona Bacăului.

 

Grav accident rutier în Dolj. Două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Sunt implicate cinci persoane. Una a murit | FOTO
Grav accident rutier în Dolj. Două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Sunt implicate cinci persoane. Una a murit | FOTO

Un grav accident rutier a avut loc, joi, în judeţul Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Cinci persoane aflate în autoturisme vor fi duse la spital, pentru o a şasea victimă fiind făcute manevre de resuscitare.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.