Ursul care a ATACAT doi padurari era turbat. Ce masuri iau autoritatile pentru a proteja animalele

×
Codul embed a fost copiat

Ursul care a ranit, vineri, doi padurari, in judetul Arges, si a fost impuscat era bolnav de rabie, in timp ce un alt urs impuscat la aceeasi partida de vanatoare la care cei doi barbati participau ca gonaci era sanatos.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arges, dr Daniel Lupu, in zona unde a avut loc evenimentul a fost instituita carantina pe o zona de supraveghere pe o portiune de zece kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri, iar cainii, pisicile si vulpile vor fi vaccinate.

"Ursul care i-a muscat pe cei doi padurari are un rezultat pozitiv la analizele de laborator efectuate, dupa probele recoltate din creier, deci are rabie, respectiv turbare, celalalt are rezultat negativ. Pentru cel cu rezultat negativ, care nu are turbare, probele vor fi trimise la Bucuresti pentru confirmare, asa este legislatia in domeniu, pentru cel descoperit cu rabie nu mai este necesara o alta confirmare", a declarat Daniel Lupu.

Potrivit sursei citate, exista si rezultatele probelor recoltate in ceea ce priveste prezenta trichinelozei, rezultatul fiind negativ. "Se vor institui masuri in conformitate cu legea pe 30 de kilometri in jurul locului unde a avut loc atacul, vor fi vaccinate cainii si pisicile, iar vulpile vor primi vaccinurile orale la vizuine. Este vorba de fondul de vanatoare Arefu care apartine Ocolului Silvic Vidraru", a declarat directorul DSVSA Arges, dr Daniel Lupu. Lupu a mai precizat ca institutia pe care o conduce a anuntat in scris Directia de Sanatate Publica Arges despre necesitatea ca padurarii Directiei Silvice Arges sa fie urgent vaccinati antirabic la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta din Pitesti.

Doi padurari au fost atacati, vineri, de un urs, in timp ce participau ca gonaci la o partida de vanatoare organizata de Ocolul Silvic Vidraru.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Braconierul decedat in urma atacului ursului si-a cam cautat soarta
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Vanatoarea a avut loc in zona Tulburea-Corbeni, in timp ce padurarii goneau doi ursi, iar la un moment dat unul dintre animale s-a intors spre ei. Se pare ca, speriat, unul dintre padurari a tras un foc de arma, iar apoi ursul l-a atacat. Celalalt padurar a incercat sa isi salveze colegul, fiind si el ranit", declara purtatorul de cuvant al Politiei Arges, Adelina Florescu.

Unul dintre padurari a fost ranit la o mana, iar celalalt are leziuni la sold si la un picior, ambii fiind transoportati la Spitalul Municipal din Curtea de Arges.

Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, afirma ca ursul care i-a atacat pe cei doi padurari a fost impuscat. Reprezentantii Directiei Silvice Arges spun ca primele cercetari arata ca au fost respectate regulile prevazute de legislatia in domeniu referitoare la vanatorile organizate, iar ancheta interna este in desfasurare.

Acestia au precizat ca vanatoarea fusese organizata pentru impuscarea a doi ursi, unul dintre ei fiind cel care i-a atacat pe padurari.

Tot in localitatea argeseana Corbeni, in iulie 2009 un barbat in varsta de 60 de ani a fost ucis de un urs in timp ce se afla pe un camp din apropierea localitatii, animalul fiind omorat apoi de cativa localnici cu furci si topoare. In ultimele zile, doua persoane si-au pierdut viata, iar alte doua au fost ranite, dupa ce au fost atacate de ursi, in judetul Dambovita.

Primele incidente au avut loc sambata, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate. Ursul care a atacat cele patru persoane a fost impuscat, iar in urma analizelor s-a stabilit ca acesta era turbat, in zona fiind insituita carantina.

Miercuri, un barbat de 63 de ani a fost ucis de un alt urs, in localitatea damboviteana Moroieni, in zona de carantina, animalul nefiind prins pana vineri. In acest caz, autoritatile au stabilit ca a fost vorba despre braconaj, ursul ramanand prins intr-un lat, de unde a reusit sa scape, atacandu-l pe barbatul de 63 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Padurarii atacati de urs in Arges erau pe post de haitasi, la o vanatoare cu niste clienti spanioli
Padurarii atacati de urs in Arges erau pe post de haitasi, la o vanatoare cu niste clienti spanioli

Un nou incident, petrecut de aceasta data la o vanatoare organizata legal, in judetul Arges, readuce in discutie supra-popularea din padurile noastre si agresivitatea salbaticiunilor flamande, dupa o lunga perioada de seceta.

Ponta: Braconierul decedat in urma atacului ursului si-a cam cautat soarta
Ponta: Braconierul decedat in urma atacului ursului si-a cam cautat soarta

 Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca a doua persoana care a decedat in urma atacului unui urs din Dambovita, respectiv braconierul, "si-a cam cautat soarta", el apreciind ca braconajul este o infractiune extrem de grava.

Cautarile ursului care a ucis un om, reluate. Complicii victimei au recunoscut ca faceau braconaj
Cautarile ursului care a ucis un om, reluate. Complicii victimei au recunoscut ca faceau braconaj

Alerta se mentine in Dambovita, unde vanatorii n-au prins deocamadata ursul care a ucis un braconier. Doi barbati banuiti de complicitate cu victima si-au recunoscut faptele.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.