Unul din cei 3 romani supravietuitori in Algeria: "Ne-am salvat singuri, am mers 35 km prin desert"

×
Codul embed a fost copiat

Liviu Floria, supravietuitor al crizei din Algeria, spune ca s-a ascuns cu un alt roman sub un birou, in timp ce atacatorii executau ostatici. Ei au reusit sa fuga, s-au tarat pe sub masini, au sarit un gard si au mers prin desert 30-35 kilometri.

"Era intuneric, ne-am strecurat pe sub masini, ne-am tarat, am ajuns la un gard, am reusit sa sarim si de acolo am reusit, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ajungem unde ne propusesem", a spus Liviu Floria, precizand ca au mers prin desert "cel putin 30-35 de kilometri, timp de aproximativ 15 ore".

El a mai spus ca psihic este "distrus" si ca a trecut prin "doua zile de teroare permanenta, de miercuri dimineata pana vineri la ora cinci".

"Nu am fost salvati, ne-am salvat singuri. A fost un cosmar pentru un om civilizat, ne-am salvat in ultimul moment, cand am luat decizia sa evadam, alta sansa nu aveam. Am evadat impreuna cu alti sapte colegi, intre care un roman, norvegieni, britanici, un localnic si Iachim Gheorghe. Localnicul ne-a ajutat foarte mult. Nu am fost retinuti, nu am fost salvati, ne-am salvat singuri. Daca as fi fost retinut ca ostatic, probabil ca nu mai vorbeam acum. La momentul declansarii atacului am fost cinci romani, in locatia cu mai multe locuri de activitate. Cand m-am intalnit cu armata algeriana si soldatii americani ne-am simtit in siguranta. Nu am avut legatura cu casa cat am fost ostatic, erau ingrijorati", a mai afirmat el, spunand ca va da alte declaratii atunci cand va avea certitudinea ca sunt in siguranta colegii sai.

El a precizat ca despre unul dintre colegii sai stie ca era la Londra, in drum spre Romania.

Citește și
Algeria
Cine este romanul care a murit in Algeria. Sotia insarcinata si fiul de 4 ani, coplesiti de durere
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"O sa mai plec, viata continua, trebuie sa ne profesam profesia, atacurile teroriste nu ne descurajeaza. As vrea sa multumesc premierului, ministrului de Externe, care m-a sunat si m-a incurajat, domnului consul, care m-a sunat. Pentru romanii din Algeria: sa nu ne pierdem speranta, nu suntem mercenari, nu suntem militari, ne facem profesia. Mi-ar fi foarte greu sa ma intorc in Algeria, vreau sa vad cum o sa ma simt mental, cum ma simt fizic si dupa aceea mai vad. Singur nu stiu cum as fi reusit, dar intr-o echipa am reusit sa ne punem de acord sa luam deciziile potrivite in desert la momentul potrivit, altfel nu ne salvam. Nu suntem eroi, nu sunt erou, eroi sunt soldatii care lupta pe front. Important este sa nu-ti pierzi speranta niciodata, asta este cel mai important", a declarat Liviu Floria.

Liviu Floria este din Pitesti, iar inainte de a pleca la munca in strainatate a lucrat la Arpechim.

George Iachim, barbatul care a reusit sa se ascunda alaturi de Liviu Floria, a povestit, la randul sau, intr-un scurt interviu acordat televiziunii publice algeriene, cum au reusit sa scape: "Miercuri dimineata ma aflam in afara biroului si am vazut cand au venit teroristii. Au inceput sa traga in paznicii care se aflau la poarta companiei. Dupa asta au intrat in birourile cladirii si au inceput sa ia ostatici. M-am baricadat impreuna cu un alt coleg, tot din Romania, intr-unul din birouri, am incuiat usa si am blocat-o cu un mobilier...".

Liviu Floria: Am plecat prin desert opt persoane, patru nu au mai rezistat, ne-am despartit

Liviu Floria spune ca, dupa ce a reusit sa evadeze din complexul de la In Amenas, a mers prin desert alaturi de alti sapte barbati, iar la un moment dat s-au despartit, patru dintre ei nemairezistand.

"Nu credeam ca vine cineva sa ne salveze, ne-am luat soarta in maini si am reusit sa ne salvam, teroristii ne descoperisera si nu mai aveam sanse. Am plecat opt persoane, nu am avut apa. Am luat ca reper o facla si am mers spre ea. Ziua nu am mai avut reper, ne-am abatut si ne-am schimbat ruta si am reusit sa ajungem", a afirmat Floria.

El a mai spus ca la un moment dat, prin desert, unde a mers timp de aproximativ 15 ore, "cel putin 35 de kilometri", s-a despartit de patru dintre colegii sai, care nu au mai rezistat.

"In desert ne-am despartit, patru colegi nu mai puteau sa mearga, erau obositi, epuizati. Eu am plecat cu alti doi colegi, plus un localnic pe care l-am rugat sa ne ajute. Ceilalti patru au ramas la o locatie de exploatare. S-a dovedit ca armata americana nu a mers la ei sa ii salveze, pana la urma au plecat si ei sa se salveze pentru ca le era foarte frig, nu aveau apa, dar au ajuns si s-au salvat", a mai afirmat Floria.

Acesta a mai spus ca grupul din care facea el parte a fost preluat de armata alegeriana: "Ne-au preluat si ne-au dat la armata americana, care ne-a transportat in Germania, la Ramstein"

El a mai spus ca lucra in Algeria de trei ani, iar pana acum nu au mai existat probleme.

Floria: Atacatorii nu aveau nimic cu localnicii, vizau expatii, nu aveau echipament sofisticat

Liviu Floria a povestit ca atacatorii din Algeria nu aveau echipamente sofisticate, ci cateva AKM-uri si cateva grenade si ca nu aveau nimic cu localnicii, ci ii vizau pe expati. "Am vazut o masina oprind la poarta, cu patru atacatori, care au coborat si au inceput sa traga spre fortele de securitate, care erau localnici. Ulterior s-a confirmat ca nu au fost impuscati, nu aveau nimic cu localnicii, ci cu expatii", a spus Floria.

El a relatat ca atacatorii au intrat intr-un birou in care se afla personal din conducere, format din norvegieni. Floria a spus ca, desi nu cunoaste limba, era foarte clar ce striga atacatorii.

"Era foarte clar ce strigau, venisera sa ia ostatici. Au intrat intr-un birou in care se afla personalul din conducere. Pe patru norvegieni i-au scos din birou, i-au legat, nu ne venea sa credem, am crezut ca este un exercitiu, o simulare. Cand am vazut ca i-au scos din birou mi-am dat sema ca e grav. Un coleg localnic mi-a confirmat ca sunt teroristi, a spus sa ne ascundem", a spus Floria.

Barbatul a mai afirmat ca s-au refugiat intr-o incapere, au incuiat usa si s-au ascuns sub un birou.

"Ne-am ascuns sub birou, am auzit focuri de arma, tipete, tropaituri, scotoceli si am asteptat sa vedem ce se intampla. Dupa 15-20 de minute au patruns in birouri doi atacatori, au incercat usile altor birouri vecine cu al meu, au aruncat calculatoare, au incercat si la al meu, au lovit usa, din fericire nu s-a deschis. Au continuat sa scotoceasca, erau mai multe module de birouri, au intrat acolo, au luat alti ostatici, un englez si un american, si prpbabil ca i-au bagat intr-o masina, auzeam demarari in tromba. O perioada, jumatate de ora, a fost liniste, apoi au fost din nou focuri de arma. Nu aveau cine stie ce echipament, aveau cateva AKM-uri si cateva grenade", a mai spus Liviu Floria.

El a precizat ca va face alte comentarii atunci cand va avea certitudinea ca sunt in siguranta colegii sai.

"Nu sunt foarte bine psihic, dar fizic sunt bine. Nu am dormit prea bine. Vreau sa fiu sigur ca colegii mei sunt in siguranta si dupa aceea vorbim", a spus Liviu Floria, unul dintre romanii salvati in criza ostaticilor din Algeria si care a ajuns in tara, conform Mediafax.

Liviu Floria este din Pitesti, iar inainte de a pleca la munca in strainatate a lucrat la Arpechim Pitesti, la sectia Piroliza 2 si era specializat in aparate de masura si control. In 2010, cand unitatea a inceput sa aiba probleme, barbatul a inceput sa isi caute de lucru in strainatate. Inainte de a pleca in Algeria, el a mai fost la munca in Qatar.

Barbatul este casatorit, are o fetita si locuieste in cartierul pitestean Prundu. Pana la ora transmiterii acestei stiri, MAE nu a furnizat nicio informatie despre locul in care s-ar afla cei patru romani implicati in criza ostaticilor din Algeria.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca "o parte" dintre romani au ajuns in tara, iar altii sunt pe drum spre Romania.

Cinci romani au fost implicati in criza ostaticilor din Algeria, trei dintre ei fiind salvati, in timp ce alti doi au fost ucisi.

CITITI SI:

- Ministerul Afacerilor Externe: Un al doilea roman implicat in evenimentele din Algeria a murit

- Victor Ponta: Un roman si-a pierdut viata in Algeria. Nu stim cum a murit

- Cine este romanul care a murit in Algeria. Sotia insarcinata si fiul de 4 ani, coplesiti de durere

- Interviu cu George Iachim, unul dintre romanii din Algeria care au scapat pentru ca s-au ascuns. VIDEO

- AFP: Liderul rapitorilor de la complexul din Algeria a amenintat ca "detoneaza" ostaticii

- MAE: Printre ostaticii din Algeria au fost trei romani, nu doar unul. Toti sunt acum liberi
-
Un ostatic roman din Algeria, eliberat. MAE a confirmat informatia
-
Primele imagini VIDEO din Algeria. Cum a intervenit armata ca sa-i lichideze pe islamisti
-
Ostatici in Algeria. Unul dintre prizonieri a fost fortat sa poarte un colier de explozibili la gat
-
Abu al-Baraa, liderul commando-ului care a luat ostatici in Algeria, a fost ucis de armata
-
Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali
-
Operatiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a incheiat
-
Precedentele spectaculoase ale luarii de ostatici din Algeria
-
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
AFP: Liderul rapitorilor de la complexul din Algeria a amenintat ca
AFP: Liderul rapitorilor de la complexul din Algeria a amenintat ca "detoneaza" ostaticii

Presupusul lider al rapitorilor de la un complex de exploatarea gazelor, in Algeria, a amenintat ca va "detona" ostaticii daca armata algeriana se apropie prea mult de uzina relateaza AFP.

Cine este romanul care a murit in Algeria. Sotia insarcinata si fiul de 4 ani, coplesiti de durere
Cine este romanul care a murit in Algeria. Sotia insarcinata si fiul de 4 ani, coplesiti de durere

La finalul crizei din Algeria iese la iveala ca situatia a fost mult mai grava decat cea pe care o cunosteam. Un roman, in varsta de 36 de ani, a murit acolo si un altul a fost in acelasi pericol, pentru ca si el fusese luat ostatic.

Interviu cu George Iachim,unul dintre romanii din Algeria care au scapat pentru ca s-au ascuns.VIDEO
Interviu cu George Iachim,unul dintre romanii din Algeria care au scapat pentru ca s-au ascuns.VIDEO

George Iachim este unul dintre cei patru romani norocosi din Algeria care au reusit sa scape cu viata din atacul teroristilor. Al cincilea roman a murit, nu se stie deocamdata in ce conditii.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.