Universitatea Bucuresti a cerut oficial retragerea titlului de DOCTOR acordat lui Ponta. Raspunsul ministrului Educatiei

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca solicitarea Universitatii Bucuresti de retragere a titului de doctor al lui Victor Ponta a venit la minister.

Cimpeanu a aratat ca acordarea titului a fost facuta prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi facuta ”printr-un act de de aceeasi valoare”, potrivit Mediafax.

Intrebat daca a primit scrisoarea Universitatii Bucuresti prin care se solicita ridicarea titlului de doctor al lui Victor Ponta, Cimpeanu a spus ca a inteles ca a venit la minister solicitarea si ca va respecta legea si nu o sa temporizeze in niciun fel.

Nu doresc ca educatia sa se transforme intr-un taram al disputelor politice. Ma aflu in Parlament, la negocierea bugetului, am inteles ca la minister a venit aceasta solictare a Universitatii Bucuresti cu privire la retragerea titului de doctor al domnului prim-ministru Victor Ponta. Eu sunt consecvent cu faptul ca nu voi face altceva decat sa respect legea si nu o sa temporizez in niciun fel ceea ce trebuie sa fac conform legii. Va trebui sa ma consult cu departamentul juridic de la minister. Va confirm ca in anul 2003, pe baza propunerii Universitatii Bucuresti, domnului Victor Ponta i s-a acordat titlul de doctor, acest lucru a fost certificat prin ordin de ministru, in momentul de fata aceeasi Universitate avand la baza solicitarea primului-ministru, (cu o semnificatie profunda nedorind sa afecteze prestigiul educatiei a facut aceasta solicitare), pe baza acestei solicitari Universitatea Bucuresti a facut o cerere de retragere a titlului catre ministrul Educatiei si ceretarii stiintifice. E adevarat, voi face ceea ce am spus, ma consult cu colegii de la juridic, calea prin care se poate retrage titlul de doctor va fi aplicata cu celeritate”, a spus Cimpeanu.

Intrebat daca, in conformitate cu simetria legii, nu ar trebui sa fie dat tot un ordin de ministru pentru ridicarea titului de doctor, Cimpeanu a raspuns: „E adevarat, este principiul simetriei actelor juridice si retragerea titului poate fi facuta printr-un act prin aceeasi valoare ca si actul prin care a fost conferit titlul de doctor”.

Citește și
Ponta isi musca buza
Sfatul premierul Ponta pentru tinerii studiosi: Nu intrati in politica, ramaneti cu doctoratul
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Universitatea a cerut oficial retragerea titlului de doctor

Universitatea din Bucuresti a trimis o adresa noului ministru al Educatiei Nationale, Sorin Cimpeanu, prin care solicita retragerea titlului de Doctor in Drept acordat lui Victor Ponta.

La solicitarea semnata de prof dr. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, au fost atasate notificarea primita de la Victor Ponta privind renuntarea la titlul de Doctor in Drept, copia dosarului inaintat ministerului in 2003, in vedere a acordarii titlului de doctor, teza elaborata de Victor Ponta, decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti din data de 17 iulie 2012 privind acuzatia de plagiat, dar si corespondenta purtata de Universitatea din Bucuresti cu comisiile de specialitate ale MEN, in 2012.

Victor Ponta RENUNTA la titlul de DOCTOR. Fostul avocat al Poporului il contrazice: "Nu se poate asa, nu are niciun efect"

Rectorul Mircea Dumitru cere retragerea titlului tinand seama si de decizia Comisiei de Etica si de pozitia Senatului Universitatii din Bucuresti din 25 iulie 2012.

In cursul zilei de marti, premierul Victor Ponta anunta ca trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti. El arata, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca acesta este un gest pe care trebuia sa il faca mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar ca nu a facut acest lucru deoarece s-a considerat de buna credinta in argumentele sale la momentul aparitiei contestarii si nu a vrut sa amestece planul pur profesional cu cel politic.

Ponta precizeaza insa in acelasi timp ca, dupa ce va parasi viata politica, isi doreste sa initieze un nou demers doctoral, "respectand toate standardele si cerintele de la acel moment".

Universitatea Bucuresti a raspuns solicitarii in aceeasi zi si a transmis ca va face toate demersurile pentru retragerea titlului de Doctor in Drept. "Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, acum, luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012", se arata in comunicat.

Rectorul UB, Mircea Dumitru, i-a transmis premierului ca institutia pe care o reprezinta este de acord cu aprecierile lui referitoare la domeniul educatiei, ca "domeniu fundamental si esential pentru viitorul nostru ca societate europeana".

"Universitatea din Bucuresti va face intotdeauna tot ce ii sta in putinta pentru a asigura educatie si cercetare stiintifica de calitate. Cu privire la renuntarea la titlul de doctor in drept, ce v-a fost acordat in 2003, va anuntam ca Universitatea din Bucuresti ca intreprinde toate demersurile legale necesare, in acord cu solicitarea dumneavoastra", se mai arata in comunicat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Victor Ponta RENUNTA la titlul de DOCTOR. Fostul avocat al Poporului il contrazice:
Victor Ponta RENUNTA la titlul de DOCTOR. Fostul avocat al Poporului il contrazice: "Nu se poate asa, nu are niciun efect"

Premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca renunta la controversatul sau doctorat, cel care a provocat "scandalul plagiatului". 

Sfatul premierul Ponta pentru tinerii studiosi: Nu intrati in politica, ramaneti cu doctoratul
Sfatul premierul Ponta pentru tinerii studiosi: Nu intrati in politica, ramaneti cu doctoratul

Victor Ponta le-a impartasit bursierilor europeni din experienta sa in materie de politica si studii de doctorat

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.