Unde e cenusa? Politia a crezut ca a gasit urna cu ramasitele lui Nyiro Jozsef, dar era goala

Control politie

O urna in care se presupunea ca s-ar afla cenusa a lui Nyiro Jozsef a fost gasita, sambata, de politisti in localitatea Corund din judetul Harghita. Urna era intr-un autoturism in care se afla un oficial din Ungaria.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, ca in momentul in care urna a fost deschisa s-a constatat ca aceasta este goala. "Procurorul a dispus desigilarea si deschiderea urnei, moment in care s-a constat ca aceasta este goala", a spus Filip.

El a precizat ca acest fapt a fost o surpriza pentru politisti, intrucat oficialul ungar declarase ca in urna era cenusa umana, iar din documentele de insotire ale acesteia reiesea acelasi lucru.

Filip a mai spus ca urna a fost restituita persoanei in cauza, Politia desfasurand in continuare activitatile pe care procurorul le va dispune. Oficialul ungar a parasit sediul Politiei din Corund si a plecat catre Odorheiu Secuiesc.

Initial, oficialul ungar a refuzat sa deschida portbagajul pentru control. "Pasagerul L.C. era intr-un taxi si a refuzat deschiderea portbagajului pentru control, motiv pentru care IPJ Harghita a solicitat un procuror care este asteptat la fata locului pentru a lua masurile legale", a declarat Gheorghe Filip, citat de Mediafax.

Citește și
Joszef Nyiro
Autoritatile romane REFUZA sa permita intrarea in tara a trenului cu cenusa poetului maghiar Nyiro
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

El preciza ca taximetrul oprit la Corund este unul dintre mai multe autovehicule controlate in trafic de politistii harghiteni, in tot judetul. "Scopul nostru a fost acela al identificarii persoanelor urmarite, celor ce detin ilegal arme, droguri sau alte obiecte care ar putea periclita buna desfasurare a ceremoniei Rusaliilor de la sumuleu Ciuc, dat fiind numarul mare de participanti, circa 100.000 de oameni, de a caror siguranta trebuie sa ne ingrijim", mai spunea el.

Pe de alta parte, liderul PCM, Szasz Jeno, a confirmat informatia potrivit careia in taximetrul oprit s-ar fi aflat Lukacs Csaba, diplomat imputernicit de Parlamentul Ungariei ca purtator de cuvant in cazul reinhumarii lui Nyiro Jozsef.

Urna gasita este din lemn lacuit, de forma patrata, fara inscriptii.

Ulterior, oficialul ungar a fost dus la sediul Politiei din Corund, unde nu a spus daca este cenusa lui Nyiro, dar a afirmat ca este vorba de cenusa umana si a aratat documentele de insotire a acesteia.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel ca, din punct de vedere al insitutiei pe care o reprezinta, reinhumarea este suspendata.

Contestatia a fost depusa la Tribunalul Harghita.

Guvernul s-a opus reinmormantarii poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autoritatilor romane este ca acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul sa fie onorata, potrivit premierului Victor Ponta.

Reinmormantarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programata sa aiba loc duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, organizatorii modificand programul si renuntand la mai multe evenimente in urma dezacordului exprimat de MAE roman, preciza Ambasada Ungariei la Bucuresti.

MAE si-a exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele lui Nyiro, spre a fi reinhumate in cadrul unui ceremonial desfasurat pe parcursul mai multor zile in Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc.

Ramasitele poetului maghiar decedat la Madrid in 1953 au fost aduse in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef
Prefectul de Harghita: Am atacat la Tribunal autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzica, a declarat, sambata, ca a atacat in contencios-administrativ autorizatia de reinhumare a lui Nyiro Jozsef eliberata de primarul din Odorheiu Secuiesc.

Autoritatile romane REFUZA sa permita intrarea in tara a trenului cu cenusa poetului maghiar Nyiro
Autoritatile romane REFUZA sa permita intrarea in tara a trenului cu cenusa poetului maghiar Nyiro

Un organizator, Oliver Frater, a declarat ca toate evenimentele care implicau transportul feroviar al urnei cu cenusa poetului au fost anulate.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.