Niciunul dintre bebelusii din Teleorman internati la Marie Curie nu are SHU. Care ar fi de fapt cauza imbolnavirii

Ultimul update: Vineri 18 Martie 2016 07:03
Data publicarii: Marti 15 Martie 2016 07:53
Categorie: Actualitate

Niciunul dintre copiii adusi din judetul Teleorman la Spitalul "Marie Curie" nu are sindrom hemolitic-uremic, a anuntat marti prof. dr. Mihaela Balgradean, seful Sectiei de Nefrologie de la unitatea medicala.

"Niciunul dintre ei nu are SHU. (...) Este vorba de doi copii: un copil din Zimnicea in varsta de doi ani si jumatate, un baietel care are verotoxina pozitiva si care a avut scaune diareice. in conditiile acestea, toata lumea s-a speriat sa nu fie debutul unui sindrom hemolitic-uremic. Lucrurile stau foarte bine, evolutia lui este foarte buna, nu are niciun fel de semn clinic sau biologic de boala. Cel de-al doilea este din Turnu Magurele, este un copil in varsta de sapte luni care a venit in cursul serii (de luni - n.r.) si el pentru scaune diareice cu sange. El nu are verotoxina pozitiva si toti parametrii clinici si biologici sunt normali. in cazul ambilor copii se infirma sindromul hemolitic-uremic", a precizat medicul.

In ceea ce priveste copilul din Mioveni si unul dintre copiii adusi de la Fetesti, Mihaela Balgradean a spus ca acestia se simt bine si cel mai probabil in zilele urmatoare vor parasi spitalul.

"Atat pustiul de la Mioveni, cat si primul copil de la Fetesti care consumase supa de pui se simt bine si probabil ca vor parasi spitalul in zilele urmatoare", a spus medicul.

Potrivit prof. dr. Balgradean, singurul copil care are probleme "serioase inca de boala" este fetita din Fetesti, care necesita dializa peritoneala, dar si alte tratamente.

Cazurile bebelusilor "Supita" si "Sarmaluta" trag un nou semnal de alarma. Fetita internata la Marie Curie e in stare grava

"Singurul copil care ramane aici si ramane cu probleme serioase inca de boala este fetita care a consumat carne din sarmale, a carei stare nu este foarte buna, care are SHU tipic, ce va necesita probabil inca zile lungi de dializa peritoneala, alte tratamente care sa incerce sa amelioreze toata aceasta simptomatologie care este pe mai multe planuri proasta", a afirmat medicul.

Mihaela Balgdradean a subliniat ca misiunea medicilor de la Spitalul "Marie Curie" este de a salva vieti, iar aspectele epidemiologice, infectioase sau de vaccinologie "nu se leaga strict de aceasta activitate".

In opinia sa, cauza bolii nu este legata de vaccinuri, ci de regulile de igiena.

"Cauza acestei boli nu se leaga de vaccinuri. Cauza acestei boli se leaga in primul rand de reguli de igiena, ca primul diagnostic este unul preventiv. Trebuie sa avem grija ce dam sa manance copiilor pe care ii crestem. (...) De ce s-au imbolnavit cei mai mici? Pentru ca aceasta boala este caracteristica - este vorba de SHU tipic, cel care este dat de o toxina enteroinvaziva, de o toxina enterohemoragica si care afecteaza copilul incepand de la varsta de cinci luni si pana la 3 ani - 3 ani si jumatate. Atunci cand aceasta toxina este continuta in principal intr-un aliment care nu este adecvat varstei respective. Despre aceasta este vorba, nu este adecvat nici ca mod de preparare, nu este adecvat nici ca intentie de alimentatie", a explicat medicul.

Doi copii din Teleorman, dintre care unul cu suspiciune de SHU, adusi la Marie Curie. Cel mai mic are 7 luni

Doi copii din Teleorman, dintre care unul cu suspiciune de SHU, adusi la Marie Curie. Cel mai mic are 7 luni

Icoane

Bărbat reținut după ce a lovit și jefuit o femeie care vindea obiecte bisericești, la o mănăstire din Bacău

Cum arată autobuzele din oferta OTOKAR, compania care a câştigat licitaţia pentru Capitală

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga, suspendată din funcţie de CSM

Dosar penal pentru doi bărbați care au găsit vase de lut din secolul al III-lea, într-o zonă arheologică

Incident controversat în Bucegi. Turiștii ”salvați” acuză Jandarmeria că exagerează

Investiție de un milion de euro, într-o localitate dâmbovițeană: „Plouă înăuntru, se fură”

crima

Barbat din Iasi acuzat şi-a ucis partenera, apoi a incendiat locuinţa ca să ascundă crima

Unul dintre cei mai cunoscuți soliști vocali de rock din România susține legalizarea canabisului

Bărbat din Oradea care traversa regulamentar, izbit în plin de o mașină

Un elev a pătruns cu un pistol într-un liceu din Arad

Audi A4 Avant, confiscat de inspectorii ANAF, scos la licitație

O femeie de 85 de ani, înşelată cu peste 70.000 de lei prin metoda "accidentul"