Claudiu Constantin Vulpoiu, militarul roman ucis duminica in Afganistan, va fi avansat la gradul de sublocotenent post-mortem

×
Codul embed a fost copiat

Plutonierul major Claudiu Constantin Vulpoiu, cazut duminica pe frontul din Afganistan, va fi avansat la gradul de sublocotenent. Acum patru ani, el a scapat cu viata dintr-o explozie produsa in poligon.

Plutonierul major Claudiu Constantin Vulpoiu, in varsta de 35 de ani, a plecat la inceputul lunii februarie in a sasea misiune pe front. Isi dorea o viata mai buna pentru familia sa. Acasa, il asteptau sotia si fetita lui. Acum, suferinta celor dragi este imensa.

Maria Ciurlau, matusa militarului mort: "A plecat sa se realizeze. Ii placea ce facea."
Reporter: "Cum suporta familia, sotia?"
Maria Ciurlau: "Este o intrebare la care cu greu se poate raspunde."

In 2010, Claudiu a scapat cu viata dintr-o explozie care s-a produs in poligonul Cincu, judetul Brasov. Trei colegi au murit pe loc dupa ce un proiectil a explodat pe teava unui incarcator. Claudiu a supravietuit pentru ca schijele care au sarit spre el nu l-au atins. S-au oprit in telefonul mobil, pe care il tinea in buzunar, in dreptul inimii.

Accident in poligon

Experienta de atunci nu l-a speriat pe Claudiu, care a vrut sa plece din nou pe front. Duminca, el se afla in provicnia Zabul. Batalionul 20 Infanterie "Scorpionii Negri" de la Craiova, din care facea parte, patrula intr-un convoi NATO, cu fortele de securitate afgane. La un moment dat o masina, plina cu explozibil a intrat, intr-unul dintre blindate.

Citește și
Militari ucisi
Lacrimi, flori si omagii prezidentiale. Trupurile militarilor ucisi in Afganistan au ajuns acasa
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România
Explozie in Afghanistan

Trupul lui Claudiu Constantin Vulpoiu va fi adus maine la Craiova si va fi primit cu onoruri militare.

Ministerul Apararii a anuntat, luni dimineata, ca ministrul Mircea Dusa a inaintat sefului statului propunerea de decorare a ofiterului post-mortem cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Vestea tulburatoare a mortii plutonierului major Claudiu Constantin Vulpoiu a venit duminica la pranz, cand oficialii din Ministerul Apararii de la Bucuresti au anuntat ca o masina plina cu explozibil a intrat intr-unul dintre blindatele romanesti.

Alti cinci militari romani au fost raniti. Tanarul erou mai sfidase odata destinul in poligonul de la Ciuncu. Acum 4 ani, doar l-au atins schijele. Acum, l-au nimerit in plin.

Atacul a avut loc la ora locala 10.00, in districtul Shar-i-Safa din provincia Zabul. Militarii romani patrulau intr-un convoi NATO, comun cu fortele de securitate afgane, pe autostrada A1 care leaga Kabul-de Kandahar. Regiunea este considerata extrem de periculoasa, mai ales ca se afla in apropierea granitei cu Pakistanul.

Mircea Dusa, ministrul Apararii: "Din nefericire, o duminica trista pentru armata romana. Intr-o explozie cu un dispozitiv improvizat, un militar si-a pierdut viata. Militarii se deplasau cu un dispozitiv MRAP - un transportor pe care il avem in dotare de la armata SUA."

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea doar 35 de ani. A devenit militar profesionist la 22 si, in scurta sa cariera, a fost in sase misiuni externe, in Afganistan si Irak. Era casatorit si avea un copil.

Claudiu fusese ranit in 2010, cand un proiectil a explodat in poligonul de la Cincu, de langa Brasov, omorand trei soldati. Experienta de atunci l-a intarit. Acasa, la Craiova, cei care l-au cunoscut sunt distrusi.

Vecina: "l-am vazut pe taica-su si l-am intrebat de ce e suparat. Mi-a zis ca "s-a dus baiatul meu"".

Colega: "Suntem alaturi de familie, le simtit suferinta. Era un om deosebit - ajuta pe toata lumea care ii cerea ajutorul."

Este al 20-lea militar NATO ucis anul acesta, si al 20-lea roman care isi pierde viata, cu onoare.

Ceilalti cinci raniti in atentatul cu masina capcana sunt la spital, iar autoritatile sustin ca li se acorda ingrijiri.

Mircea Dusa, ministrul Apararii: "Am inceput procedurile pentru survol si la noapte un avion militar va pleca spre Afganistan."

Trupul plutonierului Claudiu Vulpoiu va ajunge acasa, probabil marti. Raman in continuare in Afganistan 1.000 de militari romani. Din 2002, de cand Romania participa la reconstructia acestei tari, 130 au fost schiloditi iar 23 de tineri s-au inrolat in armata vesnica a eroilor nostri. 

 

 

Mesaj de condoleante transmis de presedintele Romaniei, Traian Basescu:

„Am aflat cu durere, azi-dimineata, vestea incetarii din viata a plutonierului-major Claudiu-Constantin Stefan Vulpoiu, in timpul unei misiuni de patrula desfasurata duminica, 30 martie a.c, in Afganistan.

Plutonierul-major Claudiu-Constantin Stefan Vulpoiu si-a servit tara cu devotament si curaj inscriindu-se, astfel, in randul eroilor care, cu onoare, si-au dat viata servind sub drapelul national.

In aceste momente de tristete, imi exprim solidaritatea cu familia eroului Claudiu-Constantin Stefan Vulpoiu si transmit sincerele mele condoleante.

Transmit, de asemenea, multa sanatate militarilor raniti in aceeasi misiune de patrula si doresc sa le asigur pe familiile acestora ca militarii vor primi cele mai bune ingrijiri medicale.” - se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
De la colonel, la om al strazii. Povestea comandantului din Afganistan care traieste intr-o masina
De la colonel, la om al strazii. Povestea comandantului din Afganistan care traieste intr-o masina

Un fost colonel, asistent al comandantului fortelor armate americane din Afganistan, traieste pe strazi, dupa ce s-a retras din armata.

Lacrimi, flori si omagii prezidentiale. Trupurile militarilor ucisi in Afganistan au ajuns acasa
Lacrimi, flori si omagii prezidentiale. Trupurile militarilor ucisi in Afganistan au ajuns acasa

Cei doi militari romani, ucisi intr-o misiune de lupta in Afganistan,
au ajuns acasa, pentru totdeauna.

Cati bani vor incasa familiile celor doi militari romani, care au cazut la datorie in Afganistan
Cati bani vor incasa familiile celor doi militari romani, care au cazut la datorie in Afganistan

Unul dintre sicrie va merge la Constanta, celalalt, la Alba Iulia, orase unde familiile tinerilor asteapta impietrite de durere.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.