Accident tragic al unui girocopter, in judetul Harghita. Ce a gasit procurorul la fata locului: "E trist si dezolant"

×
Codul embed a fost copiat

Final infiorator pentru un barbat de 39 de ani, care s-a prapadit sub ochii prietenilor. Aparatul de zbor de mici dimensiuni in care se afla s-a prabusit si a luat foc.

Omul decolase de la Odorheiu Secuiesc, cu destinatia Targu Mures, cu un girocopter. In sub un minut dupa ce s-a desprins de sol ar fi avut probleme la motor si s-a dezintegrat intre copacii din apropierea pistei.

"E dezolant, trist si dezolant" spune procurorul care a ajuns la fata locului si a gasit o scena dezarmanta. Un morman de cenusa si resturi metalice, in care eventualele ramasite umane erau aproape imposibil de identificat.

Doru Corvin Deac, procuror al Parchetului Curtii de Apel Targu Mures: "Urmeaza sa vedem sa identificam, urmeaza si expertizele sa vedem daca a fost eroare de pilotaj sau defectiune tehnica."

Tragedia s-a petrecut langa Odorheiu Secuiesc, in judetul Harghita, la un kilometru departare de zona locuita. In momentul decolarii, barbatul era insotit de doi amici cu doua aparate asemanatoare. Unuia dintre ei i-a semnalat problemele, iar acesta a intors ca sa-l ajute. Din pacate nu a mai apucat sa faca nimic, ci doar sa vada dara de fum ce se ridica din padure.

Citește și
avion
Un avion care participa la turnarea filmului "Mena" cu Tom Cruise s-a prabusit. Trei americani se aflau la bord
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Daca a avut probleme la rotor n-a mai avut ce sa faca, a cazut”, spune localnic. “Aici se vede cum a intrat in padure."

Gheorghe Filip, purtatorul de cuvant al politiei: "A apucat sa semnaleze probleme, a cerut sa se intoarca dar nu a mai apucat"

Prietenii au sunat la 112. Pompierii au intervenit imediat si au stins focul care apucase sa cuprinda si un copac. Flacarile intretinute de combustibil au mistuit totul in cateva minute, chiar daca afara ploua.

Alin Neagoe avea 39 de ani si, dupa cum spun prietenii pilota de un an girocopterul cu care s-a prabusit.

Si-l cumparase ca sa faca naveta intre Tusnad, unde locuia, si Cluj Napoca, unde baiatul sau urmeaza cursurile unei scoli pentru copii cu nevoi speciale.

Mihai Lupu, prietenul pilotului: "Da, avea brevet. Era a lui aparatul, il mai pilotase."

Pasionat de sport si aventura, Alin Neagoe era instructor international de rafting. Amenajase un traseu pe Raul Olt, in defileul de la Tusnad, unde obisnuia sa insoteassca grupuri de turisti dornici si ei de aventura.

Pilotul a anuntat ca are probleme la rotor inainte de impact

Pilotul care a decedat sambata, dupa ce s-a prabusit cu girocopterul langa Odorheiu Secuiesc, a semnalat ca are probleme la rotor, cu cateva secunde inainte de impact, dar nu a mai avut timp sa aterizeze, susine unul dintre cei doi piloti si prieteni ai acestuia care au decolat cu aparatele lor, din acelasi loc si in acelasi interval de timp.

Barbatul de 39 de ani, originar din Bucuresti, decolase de pe aerodromul de langa municipiul Odorheiu Secuiesc. La cateva secunde dupa decolare, i-a anuntat pe ceilalti doi piloti de girocoptere ca are probleme la rotorul aparatului de zbor si le-a spus ca trebuie sa aterizeze de urgenta, manevra pe care nu a mai apucat sa o faca. Girocopterul s-a prabusit la marginea lizierei padurii de langa platoul Szejke, in apropierea muncipiului Odorheiu Secuiesc, iar in urma impactului cu solul aparatul a luat foc, pilotul murind carbonizat.

"Am decolat la 10,30 de pe aerodromul de langa Odorheiu Secuiesc si mergeam la Ghindari. in 30 de secunde (n.red - de la decolare), a raportat probleme si ne-a spus sa-i eliberam pista sa aterizeze. Am intors sa-l vad daca aterizeaza ok si l-am vazut cazand aici, un nor de fum si asta a fost. A spus ca are probleme la rotor: 'face stanga, dreapta, urgent, urgent, eliberati-mi pista'. Zburam impreuna de aproape un an si niciodata nu s-a mai intamplat sa aiba probleme. Aparatul era nou si facuse toata verificarea cu 20 de minute inainte de a zbura, inclusiv rotorul l-a verificat", a declarat sambata Mihai Lupu, din Bucuresti, prietenul pilotului decedat. Acesta a mai afirmat ca, in momentul decolarii, conditiile de zbor erau foarte bune, iar, atunci cand pilotul decedat a semnalat problema la aparatul de zbor, parea foarte stapan pe sine.

Seful Centrului Operational al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, col. Ovidiu Dudu, a spus ca echipele de interventie au ajuns in scurt timp la fata locului, dar pentru pilot nu s-a mai putut face nimic.

"Am trimis la fata locului o ambulanta SMURD, o autospeciala de prima interventie si comanda si o autospeciala cu apa si spuma. Am solicitat sprijin de la Serviciul de Ambulanta, o grupa de jandarmi, de la off road si de la Salvamont. Ajunsi la fata locului am constatat ca incendiul era la un girocopter, un aparat mai mic decat un elicopter. Dupa localizarea si lichidarea incendiului, s-a gasit pilotul carbonizat. Este vorba de un barbat de 39 ani, din Bucuresti', a spus col Ovidiu Dudu.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Despagubiri de 5,5 milioane de euro dupa prabusirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol
Despagubiri de 5,5 milioane de euro dupa prabusirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol

Rudele celor patru persoane decedate pe 15 decembrie anul trecut, dupa ce un elicopter SMURD s-a prabusit in lacul Siutghiol, vor primi despagubiri de la compania care a asigurat aparatul de zbor.

Un avion care participa la turnarea filmului
Un avion care participa la turnarea filmului "Mena" cu Tom Cruise s-a prabusit. Trei americani se aflau la bord

Un avion de mici dimensiuni, care participa la turnarea filmului "Mena", cu Tom Cruise, s-a prabusit vineri in Columbia cu trei pasageri americani la bord, a confirmat pentru AFP autoritatea aviatica civila columbiana.

Bilantul accidentului aviatic petrecut in Anglia. Numarul victimelor a crescut la 20
Bilantul accidentului aviatic petrecut in Anglia. Numarul victimelor a crescut la 20

Teribilul accident produs la un show aviatic din sudul Angliei a lasat in urma un peisaj apocaliptic si un bilant sumbru. Conform ultimelor date oferite de politie, numarul victimelor a crescut la 21 de victime, dupa ce intitial era vorba doar de 11.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.