Traian Basescu: "Punerea in discutie a frontierelor este inacceptabila". Reactia Romaniei la declaratiile lui Putin

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu ii cere lui Vladimir Putin sa refuze alipirea Transnistriei la Federatia Rusa. Asta, dupa ce presedintele rus a sugerat ca, dupa Crimeea, si Tiraspolul va face parte, cat de curand, din Federatia Rusa.

O eventuala desprindere a Tiraspolului de Republica Moldova ar fi "o violare flagranta a dreptului international", a reactionat si premierul Victor Ponta.

Liderul de la Kremlin a anuntat ca va lua rapid o hotarare in legatura cu solicitarea Transnistriei de recunoastere a independentei si alipire la Federatia Rusa. In acest context, Vladimir Putin a cerut imperativ Republicii Moldova si Ucrainei sa ridice blocada impusa Tiraspolului.

"In Transnistria locuiesc multi cetateni rusi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune fata de viitor si trebuie sa decida singuri ce vor" a declarat presedintele rus.

Joi, presedintele Traian Basescu i-a cerut lui Vladimir Putin sa respecte angajamentele internationale.

Citește și
Transnistria - cover
Liderul separatistilor din Transnistria dupa "votul" de miercuri: Daca UE vrea pace, ne recunoaste independenta
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România
Traian Basescu, despre situatia din Transnistria

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, constata ca in ultima perioada au aparut o serie de luari de pozitie care incalca principiile dreptului international si fundamentele sistemului de securitate in Europa. Punerea in discutie a frontierelor recunoscute international este inadmisibila si afecteaza direct pacea si stabilitatea la nivel regional.

Miscarile revizioniste generate artificial din exterior reprezinta amenintari directe la adresa suveranitatii si integritatii teritoriale a statelor si nu pot fi solutii pentru apararea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

Repunerea in discutie a organizarii statale si impunerea de modele federale si autonomiste prin angajarea persoanelor apartinand minoritatilor nationale in actiuni subversive la adresa statului ai carui cetateni sunt constituie un amestec direct in treburile interne ale statelor suverane", se arata in declaratia lui Basescu.

In mesaj, se precizeaza ca Romania este gata sa sprijine gasirea unor solutii adecvate la solicitarea Republicii Moldova, pentru a asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor in conditiile legii si ale normelor europene, pentru cetatenii si companiile din regiunea separatista nistreana.

"Romania sustine consecvent principiile dreptului international si considera ca valorile democratice si standardele europene de protejare a drepturilor minoritatilor nationale ofera cadrul adecvat solutionarii preocuparilor de securitate din regiune. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita Federatiei Ruse sa revina in cadrul angajamentelor asumate in institutiile internationale si sa contribuie la stabilizarea situatiei din regiune", se mai arata in declaratie.

La randul sau, si premierul Victor Ponta s-a declarat ingrijorat.

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei:

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: " Ce se intampla daca accepta alipirea? - Ar fi o violare flagranta a dreptului international".

Putin a cerut, joi, Republicii Moldova si Ucrainei sa ridice imediat blocada impusa Transnistriei, relateaza Interfax, in pagina electronica. Putin a propus, de asemenea, in cadrul sesiunii sale televizate de intrebari si raspunsuri, intensificarea dialogului privind viitorul Transnistriei, relateaza Itar-Tass, in pagina electronica.

Putin considera ca locuitorii din Transnistria trebuie sa isi decida singuri viitorul, adaugand ca Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova si Ucraina in cadrul formatului 5+2.

"Trebuie sa intensificam formula 5+2. Trebuie urgent sa scoatem blocada R.Moldova si Ucrainei. Cetatenii care locuiesc in Transnistria trebuie sa decida singuri ce vor", a precizat Putin, citat de portalul moldovean.

Traian Basescu la intalnirea cu elevii din Transnistria

"Romania va sustine pana la capat integritatea teritoriala a Republicii Moldova" a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, la intalnirea pe care a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu elevi ai Liceului cu predare in limba romana "Lucian Blaga" din Tiraspol. Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca este ingrijorat pentru Transnistria, aratand ca, daca Vladimir Putin va decide sa revina pana la gurile Dunarii, Transnistria va fi "pierduta", va avea statut de parte a Federatiei Ruse.

"Imi este teama si o spun fara retinere, desi e riscant, sunt ingrijorat de Trasnistria, nu neaparat de toata Moldova", a spus Traian Basescu, la un post de televiziune. El a aratat ca nu face o propaganda antiruseasca, dar presupune acest lucru pentru ca Rusia a devenit impredictibila.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Presedintele Traian Basescu a primit, la palatul Cotroceni, un grup de copii din Transnistria
Presedintele Traian Basescu a primit, la palatul Cotroceni, un grup de copii din Transnistria

Presedintele Traian Basescu a primit, la Palatul Cotroceni, un grup de copii de la singurul liceu cu predare in limba romana din Tiraspol,  Lucian Blaga.

Liderul separatistilor din Transnistria dupa
Liderul separatistilor din Transnistria dupa "votul" de miercuri: Daca UE vrea pace, ne recunoaste independenta

Tiras, agentia de stiri a autoproclamatei republici transnistrene, a anuntat azi ca au inceput demersurile pentru aderearea la Federatia Rusa

Reportaj CNN in Transnistria,
Reportaj CNN in Transnistria, "tara" care nu se teme de o invazie rusa. "Oamenii abia asteapta, ar fi primiti cu urale"

NATO si chiar presedintele Traian Basescu au declarat, dupa invazia din Crimeea, ca Transnistria ar putea fi urmatoarea tinta a Rusiei.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.