Adevarul negru din spatele planurilor ambitioase ale CNADNR. Cati kilometri de autostrada am putea avea de fapt in 2016

Ultimul update: Marti 26 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 23 Ianuarie 2016 17:49
Categorie: Financiar

Romania ar putea avea in 2016 aproape 100 de kilometri noi de autostrada, daca se va intampla o minune, iar constructorii vor respecta termenele si datele interne ale Companiei Nationale de Drumuri.

Pe hartie, oficialii au tinte ambitioase si vor se termine bucati importante de autostrada, cum ar fi Lugoj-Deva. Dar la fata locului, lucrarile nu au ajuns nici macar la jumatate in acest caz.

Una din cele mai importante autostrazi pe care o asteptam in 2016 este Lugoj - Deva. Primul tronson a fost deschis circulatiei anul trecut. Potrivit contractului, constructorul ar trebui sa puna in circulatie trei tronsoane: 2, 3 si 4. In total am avea astfel peste 70 de kilometri de autostrada.

Lugoj Deva:
2 - 28.6 km - 37%
3 - 21 km - 37%
4 - 22 km - 44%

Insa, la fata locului, lucrurile stau foarte prost. Pe lotul doi au aparut fisuri in asfalt, asa ca autoritatile au comandat mai multe expertize ca sa vada daca firma de constructie a respectat specificatiile tehnice. Iar pe celelalte loturi, stadiul lucrarilor nu a ajuns nici la jumatate.

Grav accident filmat pe autostrada. Soferul a murit dupa ce a fost proiectat prin geam, pe asfalt. VIDEO

Sebes Turda:
3 - 12,4 km - 44%
4 - 16,3 km - 42%

Trecem la autostrada Transilvaniei. Pe soseaua de viteza Sebes - Turda, ar urma sa circulam cu 130 de kilometri pe ora in acest an. Numai ca lucrarile la lotul 3 si 4, de 12 respectiv, 16 kilometri, nu au ajuns inca la jumatate. Cu alte cuvinte, constructorul trebuie sa faca o minune ca sa respecte termenele asumate atunci cand a semnat contractul.

Gilau - Nadaselu: 8,7 km - 66%

Ceva mai avansate sunt lucrarile la micuta autostrada de numai 8,7 kilometri intre Gilau si Nadaselu. Stadiul lucrarilor a ajuns la 66%.

Tragem linie si vedem ca pe hartie lucrurile stau bine. Sunt peste 100 de kilometri de autostrada care ar trebui finisati in 2016 potrivit contractelor. Adevarul este ca s-ar putea sa nu facem nici 50 de kilometri, in conditiile in care constructorii au inca foarte mult de munca.

Anul trecut a fost unul rusinos pentru infrastructura din Romania. Responsabilii au deschis circulatiei doar 16 km, iar in 2014 - 28. Doar in 2012 si 2013 constructorii au depasit 100 de kilometri. In prezent, Romania are 694 kilometri de autostrada si este la coada Europei.

 

CNADNR isi propune de 30 de ori mai mult decat a reusit anul trecut. Misiune imposibila: 467 de km de autostrada in 2016

CNADNR isi propune de 30 de ori mai mult decat a reusit anul trecut. Misiune imposibila: 467 de km de autostrada in 2016

Bani, euro

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

franci elvetieni

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor

Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte