Laura Codruta Kovesi, aviz favorabil pentru reinvestirea ca procuror-sef al DNA. Prioritatile noului mandat

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 07:30
Categorie: Actualitate

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei, Raluca Pruna, de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procurorul sef al DNA.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat luni, la interviul de reinvestire in functie, ca, in cazul intregului personal al DNA, criteriile de integritate trebuie sa fie superioare oricarui magistrat.

Aceasta a raspuns intrebarii vicepresedintelui CSM, Luminita Palade, legate de masurile care trebuie luate in ipoteza unor scurgeri de informatii clasificate sau confidentiale din DNA.

"Ne-am confruntat cu astfel de situatii in 2013, cand un procuror-sef al DNA a fost suspectat de fapte de coruptie, n-am avut nicio ezitare, am inregistrat dosarul - a fost repartizat unui procuror din structura centrala si legea a fost aplicata la fel cum se aplica pentru toti cetatenii. Am avut si astfel de situatii si cu politisti, de fiecare data cand genul acesta de dezvaluiri imbraca forma unor infractiuni am constituit doare penale si le-am investigat la fel ca orice alte dosare; avem politisti din DNA care au fost condamnati pentru astfel de fapte. (...) In cazul nostru, criteriile de integritate trebuie sa fie oarecum superioare oricarui magistrat", a spus Kovesi.

Ea a aratat ca, atunci cand au fost identificate anumite comportamente care ar fi putut constitui abateri disciplinare, a fost sesizat de fiecare data CSM, in special Inspectia Judiciara.

Reactia sefei DNA, dupa motivarea CCR in cazul interceptarilor. Ce s-ar putea intampla cu unele dosare aflate pe rol

"In ceea ce priveste masurile administrative referitoare la informatiile clasificate, avem un compartiment de informatii clasificate care este condus de un procuror sef, avem niste reguli foarte stricte cu privire la circuitul documentelor, modul in care se repartizeaza lucrarile, modul in care se folosesc informatiile din aceste documente. In urma incidentelor, daca pot sa le spun asa, de fapt in urma instrumentarii dosarelor cu procurori sau politisti in functie, am dispus anumite masuri administrative privind accesul la informatie, am limitat foarte mult accesul la informatii al procurorilor sau politistilor. Munca este extrem de mult compartimentata, are acces la toate informatiile din DNA un anumit numar de persoane si doar pentru cazuri obiective", a afirmat Kovesi.

"In noul mandat imi propun asigurarea stabilitatii in cadrul institutiei, cresterea transparentei, consolidarea statutului procurorului si recuperarea prejudiciilor. (...) In 2015 au fost cei mai multi inculpati trimisi in judecata de la infiintarea DNA. Avem de sase ori mai multi demnitari investigati si trimisi in judecata in ultimii ani”, a declarat Laura Codruta Kovesi in fata membrilor CSM.

Prevenirea trebuie sa aiba un rol important in eradicarea fenomenului coruptiei, a afirmat luni Laura Codruta Kovesi, la interviul de reinvestire in functia de procuror sef al DNA, sustinut in fata Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"In ceea ce priveste politicile de preventie, am fost participanti activi la implementarea masurilor dispuse in Strategia Nationala Anticoruptie 2012 - 2015, am participat de asemenea cu propuneri la noua strategie care este in dezbatere publica (...). Este extrem de important ca fenomenul coruptiei sa fie eradicat nu doar prin represiune, ci si prin prevenire", a declarat Kovesi, raspunzand unei intrebari adresate de Oana Schmidt-Haineala, membru CSM.

In opinia sefei DNA, fiecare institutie publica ar trebui sa identifice vulnerabilitatile interne si sa incerce sa previna faptele de coruptie.

"Noi centralizam toate hotararile definitive in cazurile noastre. Ar fi important pentru noi daca fiecare institutie publica ar analiza aceste hotarari judecatoresti, pentru a identifica vulnerabilitatile si riscurile care exista in interiorul institutiei si ar incerca sa ia masuri de prevenire", a precizat Laura Codruta Kovesi. 

Laura Kovesi:

Laura Kovesi: "In 52% din dosarele DNA nu avem interceptari". Ce spune despre proiectul de modificare a Legii CCR

protest

Momentul în care protestatarii aprind lanternele în fața Parlamentului

Românii au protestat până și în Sahara. Imaginea care s-a viralizat

Elevă de 14 ani, agresată sexual de un muncitor în curtea școlii. Bărbatul a fost reținut

Explicațiile Jandarmeriei pentru filtrele de la Piața Universității

Protestatar dus la secție, după ce jandarmii au găsit asupra lui o bâtă şi un lanţ

Proteste București. Bărbat dus la Poliţie, după ce jandarmii au găsit asupra lui un pistol de jucărie

proteste, cluj, miting, 20 ianuarie 2018

Peste 5.000 de clujeni au ieșit în stradă: ”La mulți ani, Liviu Dragnea! Cu executare!”

Îmbrânceli între protestatari și jandarmi, după ce ieșirea de metrou spre Universitate a fost blocată

Proteste în diaspora. ”Din Milano în România, jos Guvernul şi hoţia!” VIDEO

Pierdere uriașă suferită de doi bătrâni, după ce au primit în curte comercianți de tigăi

Accident grav în Neamț. O mașină a intrat sub un camion care transporta lemne

Euronews a transmis LIVE protestul anticorupție din România