Romania se imparte intre codul galben de CANICULA si codul galben de VIJELII. Ce se intampla incepand de joi seara

×
Codul embed a fost copiat

Si joi avem de indurat caldura excesiva. Maximele se vor situa intre 30 si 38 de grade si disconfortul termic va fi ridicat. Spre seara si dupa lasarea noptii, aversele isi vor face aparitia in vestul si nord-vestul tarii.

VEZI CUM VA FI VREMEA IN ORASUL TAU!

Pentru a doua zi consecutiv, vara si-a aratat latura neplacuta. Cele 38 de grade, inregistrate la umbra, ne-au demonstrat ca arsita poate sa doboare de la batrani fragili, pana la tineri in putere. Sute de oameni au avut nevoie de asistenta medicala, secatuiti de vlaga.

In Bucuresti, emotiile puternice si arsita au doborat un tanar ajuns la starea civila. Invitat la cununia unui prieten, barbatul a lesinat pur si simplu. La zeci de cazuri ca acesta au gonit, echipajele de urgenta doar in Capitala. Alte cateva sute au fost in restul tarii.

La soare s-au inregistrat peste 50 de grade. Altfel, aerul a fost irespirabil pretutindeni. Intr-o locomotiva, de pilda, venita de la Budapesta, daca inchideai pentru o secunda ochii ai fi putut crede, la fel de bine, c-ai intrat in sauna. Mai mult dezbracati decat imbracati, au ajuns la destinatie si calatorii.

Citește și
canicula
Experiment Stirile ProTV. Ce se intampla cu corpul tau pe timp de canicula la doar 5 minute dupa ce ai coborat din masina
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

La ora 15, pe peronul garii din Cluj termometrul arata 35 de grade Celsius. Cand urcai in tren temperatura mai crestea cu 2 grade. Caldura este insuportabila mai ales la orele amiezei, spun calatorii, insa nu au alta varianta de transport. S-au inarmat cu evantaie improvizate, apa si multa rabdare.

Cu climatizarea pornita la maximum si consumul de electricitate a devenit urias. Iar in unele locuri retelele chiar au cedat. O familie din Ilfov sustine ca a ramas fara toate electrocasnicele din casa din cauza fluctuatiilor mari de tensiune.

Oficialii ENEL anunta ca intr-adevar inregistreaza un consum cu 30% mai mare acum fata de luna mai, de exemplu, dar sustin ca in cazul de la Ilfov intreruperile de curent au avut drept cauza defectiuni la instalatia unui client. Lucrurile se vor lamuri abia in urma unei constatari, dar nu mai devreme de 30 de zile.

Codul galben de canicula a fost PRELUNGIT pana vineri seara, 15 august 2014, la ora 19:00 in SUD si SUD-EST

Valul de caldura va persista in sudul si sud-estul tarii, unde vremea va fi calduroasa. In judetele Teleorman, Giurgiu, Ilfov (inclusiv Municipiul Bucuresti), Calarasi, Ialomita, Prahova, Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Tulcea si Constanta va fi canicula, temperaturile maxime vor fi de 35...36 de grade, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati.

COD GALBEN DE VIJELII in Vest si Nord-Vest

Incepand din seara zilei de joi si pe parcursul noptii de joi spre vineri (14 august ora 19:00 - 15 august ora 09:00) instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in Banat, Crisana, Maramures si in vestul si nord-vestul Transilvaniei. In judetele Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita Nasaud, Mures, Salaj, Cluj, Alba si Hunedoara vor fi intervale cu averse torentiale, vant cu aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice si pe arii restranse caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si izolat 40 l/mp.

Daca aveti imagini care arata modul in care oamenii sunt afectati de canicula, trimiteti-le pe [email protected].

In Dobrogea si in Baragan, soarele va straluci nemilos si va urca mercurul in termometre pana la 36-37 de grade Celsius si, nu uitati, acestea sunt valori inregistrate la umbra. Temperaturi mai scazute se anunta in zona litoralului, dar chiar si asa stresul termic va fi foarte ridicat peste tot.

Vreme extrem de calda vom avea si mai sus, in Modova sudica si in nordul Munteniei. Norii vor fi rari, vantul abia va adia, iar la amiaza se vor atinge 35-36 de grade si indicele de confort termic va depasi pragul critic, de 80 de unitati. Si in jumatatea nordica a Moldovei urmeaza o zi exagerat de calda, cu maxime ce vor ajunge la 37 de grade. La noapte, in nord-estul extrem si in zona de munte se-aduna norii si vor aduce ploi zgomotoase, de vara.

In nordul Transilvaniei si in Maramures vom avea vreme nefiresc de calda, cu maxime de 35-36 de grade. Dupa atata caldura, in a doua parte a zilei apar manifestari ale instabilitatii. Vor fi averse, cu fulgere si vant nervos; e posibil sa cada grindina si se pot strange cantitati mai insemnate de apa.

Dupa pranz, canicula pune stapanire si pe tinuturile vestice. Se vor atinge frecvent 35-36 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Spre seara, norii vor fi din ce in ce mai numerosi si vor aduce averse, cu descarcari electrice si vant intens.

Caldura sufocanta se anunta si in centrul Romaniei. Chiar si la Miercurea Ciuc maxima se apropie de pragul caniculei, iar pe partea vestica a provinciei temperaturile urca pana la 37-38 de grade. In cursul noptii cresc sansele de averse.

Canicula se instaleaza si in sud-vestul tarii. Cerul va fi destul
de curat pe timpul zilei, dar peste noapte in vestul Olteniei sunt  posibile ploi rapide de vara. Sudul tarii va avea de indurat si astazi caldura naucitoare. Soarele va straluci aproape nestingherit, maximele vor ajunge la 37 de grade, iar indicele de confort termic va depasi pragul critic. Ramaneti la umbra!

Caldura insuportabila si in zona Capitalei. La amiaza termometrele vor indica 36 de grade, iar indicele temperatura umezeala va depasi din nou limita de 80 de unitati. Cerul va fi mai mult senin; in zori se vor inregistra 20 de grade.

Si la munte vom avea vreme deosebit de calda. Pe timpul zilei, norii vor fi rari, insa pe inserat si indeosebi dupa lasarea noptii va ploua in Carpatii Occidentali si in nordul Orientalilor. Vor fi averse torentiale, cu fulgere si chiar vijelii si este posibil sa cada grindina.

Pe litoral, aproape nici o schimbare: vreme foarte calda; mult soare si briza activa. Pe plaja se vor inregistra intre 30 si 32 de grade; indicele temperatura-umezeala va depasi valoarea critica, asa ca atmosfera va fi sufocanta la orele amiezii. Apa marii, foarte calda si ea, va avea 27-28 de grade Celsius.
 

PROGNOZA METEO PANA DUMINICA (15-17 august 2014)

VINERI, 15 august 2014 - In sudul si in sud-estul tarii vremea va fi in continuare calduroasa, local caniculara, iar pe arii relativ extinse indicele temperatura umezeala se va situa peste pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic. Cerul va fi variabil la senin, cu unele innorari seara si in cursul noptii cand pe spatii restranse se vor semnala fenomene specifice instabilitatii atmosferice. In restul teritoriului valorile termice vor marca o scadere semnificativa, iar vremea va fi in general instabila.

Astfel, vor fi innorari temporar accentuate si local vor cadea averse ce vor avea si caracter torential, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie. Izolat, mai ales la munte, cantitatile de apa vor fi insemnate si va cadea grindina. Temperaturile maxime vor fi cuprinse de la 24 de grade in Maramures pana la 37 de grade in sudul Moldovei, Muntenia si partea continentala a Dobrogei, iar cele minime se vor situa intre 13 si 25 de grade. Presiunea atmosferica va fi usor variabila.

SAMBATA, 15 august 2014 - Ziua, cerul va fi variabil cu unele innorari, ploi de scurta durata si fenomene electrice, pe arii restranse in zona de munte si in nordul tarii si izolat in rest. Spre seara si mai ales in cursul noptii, instabilitatea atmosferica va fi accentuatã in jumatatea de sud-est a teritoriului, unde vor fi dezvoltari noroase convective, averse torentiale, frecvente descarcari electrice si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie.

Cantitatile de apa vor depasi pe arii restranse 25 l/mp si izolat 35 l/mp. Temperaturile maxime se vor situa intre 24 si 35 de grade, cu cele mai ridicate valori in regiunile sud-estice, iar cele minime vor fi cuprinse intre 12 si 24 de grade.

DUMINICA, 17 august 2014 - Vremea va fi instabila, iar valorile termice vor fi in scadere, mai accentuata in sud si sud-est, astfel ca regimul termic va deveni usor mai coborat decat normalul perioadei in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime se vor situa intre 20 si 27 de grade.

Vor fi innorari temporar accentuate si se vor semnala averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului ce vor putea lua aspect de vijelie, pe arii extinse in sudul si estul tarii, local in centru si izolat in rest. Se vor cumula cantitati insemnate de apa indeosebi la munte si in sud-estul teritoriului. Temperaturile minime se vor incadra intre 10 si 20 de grade.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Din cauza caniculei, noaptea
Din cauza caniculei, noaptea "s-a transformat" in zi. Bucurestenii au ocupat terasele si parcurile, dupa miezul noptii

Noaptea de miercuri a venit ca un prilej perfect de evadare pentru bucurestenii care au fiert in apartamente, in mijloacele de transport in comun ori pe strada, la peste 37 de grade Celsius.

Experiment Stirile ProTV. Ce se intampla cu corpul tau pe timp de canicula la doar 5 minute dupa ce ai coborat din masina
Experiment Stirile ProTV. Ce se intampla cu corpul tau pe timp de canicula la doar 5 minute dupa ce ai coborat din masina

Se incheie cea mai fierbinte zi din 2014. Romania s-a transformat, intr-un cuptor urias, in care am fiert cu totii pentru ca au fost 38 de grade la umbra, iar in plin soare au trecut de 50.

CANICULA in Romania. Doi galateni au lesinat pe strada in prima din cele trei zile in care toata tara fierbe la +35 de grade
CANICULA in Romania. Doi galateni au lesinat pe strada in prima din cele trei zile in care toata tara fierbe la +35 de grade

Romania a fiert marti, intr-o zi in care s-au inregistrat chiar si 37 de grade la umbra. La Galati, doi varstnici au lesinat pe strada din cauza arsitei insuportabile.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.