Rezultatele testelor gorjenilor care au intrat în contactul cu pacientul 1. Starea tânărului infectat

×
Codul embed a fost copiat

De aproape 24 de ore, România a intrat pe lista celor 50 de state în care temutul coronavirus a fost confirmat oficial.

UPDATE 23:33 Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, joi, că tânărul depistat cu coronavirus prezintă o formă uşoară de faringită, pentru care primeşte tratament simptomatic, menţionând că acesta va rămâne internat 14 zile la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş".

"Tânărul este foarte puţin simptomatic, are o uşoară faringită, pentru a fi mai clar, are o uşoară roşeaţă în gât. Pentru asta, evident, rămâne în izolare la 'Matei Balş' timp de 14 zile şi i se va acorda tratament simptomatic împotriva durerii, antiinflamator", a afirmat Costache la B1 TV.

UPDATE - Managerul Spitalului "Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel, a anunţat, joi seară, că peste 30 de probe de analize recoltate de la persoane din judeţul Gorj sunt negative, iar în cursul zilei de joi la Institutul "Matei Balş" au fost primite probe de la pacienţi din mai multe judeţe, rezultatele acestora urmând a fi gata vineri.

"În momentul ăsta nu avem niciun fel de analize pozitive. Peste 30 de probe din Gorj sunt negative, probe am primit şi de la Prahova şi vedem în cursul dimineţii de mâine care vor fi rezultatele”, a declarat Adrian Streinu Cercel, la TVR.

Citește și
biserica ortodoxa
Patriarhia Română recomandă persoanelor bolnave să evite bisericile. Enoriașii se pot împărtăși cu propria linguriță
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Acesta a precizat că cele mai vulnerabile la virus sunt persoanele de peste 65 de ani şi "mai ales peste 80 de ani” pentru că este vorba despre persoane cu comorbidităţi.

"Vom avea şi noi probleme de la acest coronavirus, fără doar şi poate. Problema este magnitudinea la care va fi această problemă şi asta ţine strict de noi”, a spus Streinu Cercel.

99 de români în carantină

 

Un tânăr din Gorj care s-a aflat într-o încăpere cu italianul infectat cu COVID-19, care ne-a vizitat săptămâna trecută țara, a fost declarat purtător al virusului. Bărbatul a fost internat într-o secţie cu nivel mare de biosecuritate la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", iar cei care au intrat în contact cu el ori cu italianul sunt în carantină, păziţi de jandarmi.

Virusul nu a fost confirmat la niciunul dintre ei, dar încă se fac analize. În total, 99 de persoane sunt în carantină şi peste 7000, izolate la domiciliu.

Victor Costache, ministrul interimar al Sănătății: "Avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 de teritoriul României"

Mesajul ministrului interimar al Sănătăţii a pus România pe harta celor 50 de state în care noul coronavirus face victime.

Pacientul 1 în România

 

Un bărbat de 25 de ani din Prigoria - judeţul Gorj este pacientul 1.

Tânărul a fost transportat în condiţii de maximă siguranţă epidemiologică la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.

Pacientul a fost internat direct în secţia specială cu nivel 4 de biosecuritate, este stabil şi nu are simptome - spun medicii.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de boli infecțioase "Matei Balș": "Avem de a face cu un purtător de coronavirus. O să rămână la Balş pe toată perioada virusului. Când vom avea două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de faţă e sănătos, dar e purtător de acest virus."

Autorităţile medicale susţin că tânărul a luat virusul COVID-19 după ce s-ar fi aflat - la un moment dat - în aceeaşi incintă cu italianul de 71 de ani, infectat cu coronavirus, care a vizitat săptămâna trecută judeţul Gorj.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de boli infecțioase "Matei Balș": "Italianul s-a dus la şeful lui, el era în sala respectivă la circa 3 m distanţă de cei 2, şeful şi italianul. Italianul era bolnav când era pe teritorul României"

Tânărul de 25 de ani locuieşte împreună cu şapte adulţi - printre care şi preotul din localitate, tatăl lui vitreg. Deşi niciunul dintre membrii familiei nu a ieşit pozitiv la testul de COVID-19 autorităţile i-au plasat două săptămâni în carantină.

Nu au voie să părăsească locuinţa şi jandarmii veghează să respecte regula. Echipaţi în costume de protecţie, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică trec frecvent pe la ei.

Medic DSP GORJ: "Se simt bine, nu au stări febrile, respecta procedura de carantină, fiecare în camera lui."

Tânărul a organizat o petrecere în localitate

 

Pe lângă locuinţa tânărului de 25 de ani, alte 5 case din apropiere sunt păzite în permanenţă de poliţişti şi jandarmi. Locatarii sunt izolaţi la domiciliu, pentru că au intrat în contact cu tânărul

În total, 25 de oameni din Prigoria sunt în carantină dar nu este exclus ca numărul lor să crească - spun specialiştii. O anchetă epidemiologica urmează să îi identifice pe toţi cei care au intrat în contact cu tânărul infectat.

Responsabilii verifica imaginile camerelor de supraveghere din zonă şi încearcă să îi găsească pe cei care au participat alături de bărbat la o petrecere în Târgu Jiu.

Vecini: "14 zile nu avem voie să părăsim curtea. Stăm izolaţi. Ar fi fost şi copiii mei la petrecere, nu avem simptome."

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din Gorj a dispus ca în comună unde locuieşte tânărul infectat să fie suspendate cursurile şcolare până când se va face dezinfecţia. În plus, pentru o vreme, vor fi interzise manifestările culturare şi sportive.

Pentru că italianul care ar fi adus boala în România a stat mai multe zile la Târgu Jiu şi aici continua ancheta epidemiologica.

Cristinel Rujan, prefect Gorj: "Pentru 73 de persoane s-au prelevat probe biologice până în acest moment. 44 au fost transmise de ieroi şi azi dimineaţă au plecat 29."

Între timp, în Italia, apar şi alte persoane care ar fi luat virusul de la italianul de 71 de ani care a vizitat săptămâna trecută România. Publicaţia "Il Resto del Carlino" vorbeşte de trei oameni infectaţi: un client de la restaurantul italianului, un agajat de-al lui şi un bărbat de 51 de ani cu care ar fi călătorit împreună în România.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Simulare a unui caz de coronavirus, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași
Simulare a unui caz de coronavirus, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Reprezentanții Spitalului de Neurochirugie din Iași au efectuat miercuri o simulare a unui caz de pacient infectat cu coronavirus.

Patriarhia Română recomandă persoanelor bolnave să evite bisericile. Enoriașii se pot împărtăși cu propria linguriță
Patriarhia Română recomandă persoanelor bolnave să evite bisericile. Enoriașii se pot împărtăși cu propria linguriță

Patriarhia Română face un apel la respectarea măsurilor transmise de Ministerul Sănătății, în contextul îngrijorării legate de coronavirus, și face o serie de recomandări pentru enoriași.

Autoritățile din mai multe județe sunt în alertă. Tineri care au fost în Italia spun că se simt rău
Autoritățile din mai multe județe sunt în alertă. Tineri care au fost în Italia spun că se simt rău

Autoritățile din mai multe județe sunt în alertă după ce mai mulți români întorși din Italia au anunțat că se simt rău. 

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.